Zsírleszívás

Egyedül a zsírleszívás nyújt biztos, hatékony és látványos megoldást a helyi zsírfelesleg eltávolítására, az érintett testrészek újraformálásával, azok kontúrjának javításával.

Mely testtájakon alkalmazható a zsírleszívás?

A comb, a csípő, a fenék, a has, a derék, a felkar, a hát, a mellkas, az arc, az áll alatti régió, a térd, a vádli és a boka egyaránt eredményesen formálható vele. Zsírleszívás egyszerre egy vagy több területen is végezhető, akár más plasztikai sebészeti beavatkozással – pl. mellnagyobbítással vagy hasplasztikával – együtt.

Noha a zsírsejtek száma és elhelyezkedése genetikailag meghatározott, így csupán azok térfogata változik egy esetleges fogyás vagy hízás alkalmával, a zsírleszívás ténylegesen „eltünteti” őket. (Nem megfelelő életmód mellett viszont a műtét után is ugyanúgy lehet hízni, hiszen a megmaradt zsírsejtek továbbra is képesek növekedni.)

Mikor nem javasolt?

A zsírleszívás nem „fogyasztó” műtét. Az egészséges életmódot – a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres testmozgást – nem helyettesíti, sőt a kialakított új kontúrok megőrzéséhez kifejezetten javasolt ezeket a mindennapok részévé tenni. Nem javasolható tehát azoknak, akik még nem érték el, illetve nem tartják legalább egy ideje a kívánt testsúlyt.

A zsírleszívás nem a súlyfelesleg „leszippantására” szolgál, nem a fogyókúra alternatívája: sokkal inkább segít fogyás után helyreállítani a testkontúrokat. Számottevő bőrfelesleg esetén sem ajánlott önmagában zsírleszívást végezni, hiszen a tökéletes eredményhez az érintett testtájon felvarrás – a bőrfelesleg eltávolítása, valamint a támasztószövetek megfeszítése – is szükséges.

Kinek ajánlott?

A zsírleszívást jelentős súlytöbblettel nem rendelkező – jelenlegi súlyukat tartani kívánó –, egészséges felnőtteknek ajánljuk, akiknek megfelelő a bőrük feszessége, illetve az izomtónusuk, ám zavarja őket a bizonyos helyeken lévő, életmódbeli változtatásokra nem reagáló zsírfelesleg. Ezen kívül reális elvárásaik vannak a műtét eredményével kapcsolatban.

Zsírleszívás előtt

Fontos, hogy a zsírleszívást minden esetben személyes konzultáció előzze meg. A plasztikai sebésszel történő találkozás alkalmával megtörténik a páciens anamnézisének felvétele, aktuális állapotának felmérése, a végeredménnyel kapcsolatos elvárások egyeztetése, s az ahhoz szükséges műtéti eljárás részletes ismertetése. Iránymutatás hangzik el a zsírleszívás előtti és utáni időszakra vonatkozóan, miközben a felmerülő összes kérdésre igyekszünk megadni a lehető legpontosabb, legmegnyugtatóbb választ.

Hogyan zajlik a műtét?

A zsírleszívás általában altatásban történik, és egyéjszakás kórházi tartózkodást igényel. (Ez alól kivételt képezhet, ha pl. sajátzsír-átültetés céljából történik a beavatkozás, és egészen kicsi donor területről van szó.)

A műtéthez apró, 2-3 mm-es metszéseket ejtünk, amelyeken keresztül bevezetjük a zsírszövetek közé a speciális szívókanült. Először azonban speciális oldattal töltjük fel a leszívni kívánt régiót, hogy az érintett zsírszöveteket „fellazítsuk”. Ezt követi az oda-vissza mozdulatokkal végzett további fellazítás.

A kanül mozgatása történhet kézi vagy gépi erővel – előbbit „hagyományos”, míg utóbbit „vibrációs” zsírleszívásnak (PAL, Power-assisted Liposuction) hívjuk. Az így elmozdított zsírszövetek egy szívóberendezés segítségével kerülnek eltávolításra a konzultáción előre egyeztetett mennyiségben. Az apró metszéseket plasztikai varrattal zárjuk, hogy később jóformán láthatatlanok legyenek, és ne látszódjon a beavatkozás nyoma.

Zsírleszívás után

A műtét eredménye azonnal látható, de az új testkontúrok kialakulásához elengedhetetlen, hogy a bőr is alkalmazkodjon hozzájuk. Erre szolgál az úgynevezett kompressziós ruha, mely állandó, stabil nyomást gyakorol az adott területre, s az első hetekben kulcsszerepe van. Természetesen ezt is megmutatjuk a konzultáción, illetve tájékoztatást adunk a hordás szükséges időtartamáról.

A kórházban töltött éjszaka után tanácsokkal ellátva engedjük haza pácienseinket. Az első időszakban elképzelhető, hogy fájdalomcsillapítóra lesz szükség a kezelt terület nagysága és az egyéni fájdalomküszöb függvényében. Ezt műtét közben és közvetlenül utána is folyamatosan adagoljuk a kellemetlenségek mérsékelésére.

A duzzanat, a szövetközi folyadékgyülem (ödéma) is normális még ilyenkor. Az esetleges varratszedés idejéről az orvossal egyeztetett kontrollvizsgálatokon esik szó. Zsírleszívás után egy hét pihenést szoktunk javasolni, de 6 hétig kerülendő a komolyabb fizikai megerőltetés, így a sportolást azután lehet újrakezdeni.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Kedves Doktor Úr! Sajnos nagyon vastag a lábszáram, szerintem egyáltalán nem illik az alkatomhoz. Mindig is szerettem volna formás lábakat, de a bokám és a térdem olyan "ormótlan" marad, hiába nem vagyok túlsúlyos. Az érdekelne, hogy létezik-e erre valamilyen megoldás, vagy próbáljak belenyugodni? Köszönöm, Éva

Tovább a válaszhoz 2015-11-26


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.