Zsírátültetés

A sajátzsír-átültetés lényege, hogy az egyik testtájról leszívott zsírt egy speciális feldolgozási eljárás után térfogatnövelés vagy regeneráció céljából befecskendezzük egy másik területre.

A módszert már az 1990-es évek óta világszerte alkalmazzák az arc, a mell, a kéz, a láb, a csípő és a fenék formálására, de akár pénisznagyobbítás is végezhető vele. Az alkalmazás során fény derült arra, hogy a saját zsírszövetben található őssejtek és növekedési faktorok hozzájárulnak a hegek szépüléséhez, vagy akár a mellszövet sugárkezelést követő helyreállításához is. A sajátzsír-átültetésnek tehát nem csupán esztétikai előnyei vannak, hanem tulajdonképpen gyógyítani is lehet vele – ez egyébként minden olyan plasztikai sebészeti beavatkozásra érvényes, amelynek következtében a test és a lélek harmóniája valósul meg.

A zsírátültetés története

Az első sajátzsír-átültetést még a XIX. században végezték. 1893-ban Gustav Neuber német plasztikai sebész használt karról nyert zsírszövetet a szemkörnyéki régióban csontfertőzés (osteomyelitis) miatt keletkezett hegek korrekciójára. Két évvel később Dr. Viktor Czerny helyezett át egy lipómát, azaz zsírdaganatot mellszimmetrizálás céljából részleges emlőeltávolításon átesett páciensnél.

Noha ezek a műtétek sikeresek voltak, a technika tökéletesítéséhez még hosszú út vezetett. Az évszázados fejlődési szakasz fő oka, hogy akkoriban még nem léteztek modern zsírleszívási technikák, amelyek biztosították volna a zsírszövetek minél hosszabb távú túlélését, megtapadását, így a végeredményt sem lehetett stabilan előre tervezni.

Az 1990-es években Dr. Sydney Coleman New York-i plasztikai sebész kezdett el tanulmányokat publikálni a zsírszövetek kinyeréséről, feldolgozásáról és befecskendezéséről, valamint a módszer klinikai felhasználási körének bővítéséről. Ezeket az alapokat gondolták tovább világszerte a plasztikai sebészek. A fejlesztések jelenleg is zajlanak – akárcsak az orvostudomány valamennyi területén –, ám mára egy érett technológiáról beszélünk, amely szakértő kezekben használva bizonyítottan biztonságos.

Fontos, hogy ki végzi és hol!

A sajátzsír-átültetés a plasztikai sebészeti szakterülethez tartozik, mint ahogyan valamennyi testet formáló, alakító beavatkozás is. A zsírátültetéshez nélkülözhetetlen a zsírleszívásban szerzett nagy gyakorlat, valamint a kézügyesség és a művészi tervezőképesség, hiszen az orvosnak előre kell látnia, hogy pontosan milyen mennyiségű és hová befecskendezett saját zsír vezet a kívánt eredményre. A műtéthez természetesen steril klinikai körülmények szükségesek a lehető legmodernebb felszereléssel: korántsem mindegy például, hogy milyen kanült használnak a zsírleszíváshoz, miután a titánium bevonatú szövetkímélő fajtákkal garantálható az átültetett zsír optimális megtapadása.

A sajátzsír-átültetés lépései

A zsírátültetés folyamata három fő lépésből áll:

1. Zsírleszívás a donor (adó) területről. Ez a személyes konzultáción történt egyeztetés folytán általában a has, a comb vagy a csípő.

2. A leszívott zsír feldolgozása, centrifugázása, beültetésre alkalmassá tétele speciális eljárás segítségével. Lényeges, hogy ez is a lehető legmegfelelőbben történjen, ugyanis a centrifugázás során válnak külön a beültetésre alkalmatlan elhalt zsírsejtek azoktól, amelyek még életképesek. Ha elhalt zsírsejt kerül beültetésre, gátolhatja a környező életképesek megtapadását is.

3. A leszívott és feldolgozott zsír apránkénti befecskendezése tű segítségével arra a részre, ahol térfogatnövelő és/vagy regenerációs hatás szükséges. A pontos adagolás nemcsak esztétikailag kulcsfontosságú, hanem azért is, mert minden csepp sajátzsírnak olyan környezetbe kell kerülnie, mely biztosítja a megtapadását, túlélését.

Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban?

A szakmai maximalizmus megkívánja, hogy például egy saját zsírral történő mellnagyobbítás vagy más kiterjedtebb alakformálás altatásban történjen, hiszen több órás beavatkozásról van szó, melyhez a páciens relaxáltsága elengedhetetlen. Ha azonban kis mennyiségű zsírra van szükség például egy heg kezeléséhez vagy pénisznagyobbításhoz, akkor az helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.

A zsírátültetés leggyakoribb felhasználási területei

Mellnagyobbítás

Mellenként általában 25-400 cm3 saját zsírt ültetünk be az egy-két kosárméretnyi méretnövekedéshez. Ezzel az aszimmetria is korrigálható, valamint segít a korábbi esetleges tokzsugorodás utáni regenerációban is. Akár implantátum beültetésével, cseréjével egyidejűleg is alkalmazható azoknál a pácienseknél, ahol regenerációs hatásra van szükség.

Arcfiatalítás

A befecskendezett 10-100 cm3 saját zsír térfogatnövelő hatásának köszönhetően azonnal kisimulnak a ráncok: főleg a szem alatti régió és a nevetőráncok (orr-szájzug redők) szépíthetőek vele. Akné hegek kezelésére is ideális a módszer, valamint az orcák teltebbé tételére.

Csípőformálás

A derék és a csípő arányának tökéletesítésére oldalanként 100-300 cm3 sajátzsírt ültethetünk be, mellyel nagyon szép homokóra forma érhető el.

Fenékformálás

Noha az európai kultúrában inkább a keblek állnak az érdeklődés középpontjában, világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fenéknagyobbítás is. Ez saját zsírral is megoldható, mégpedig oldalanként 200-1300 cm3 befecskendezésével a telt és formás popsiért.

Kéz- és lábfiatalítás

A kezeken és a lábakon könyörtelenül meglátszik a fizikai igénybevétel és az idő múlása. Végtagonként már 5-10 cm3 sajátzsír beültetésével is fiatalosabbá, esztétikusabbá tehető a kéz és a láb, valamint akár a talp alátámasztását is javítani lehet vele.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta küzdök a szemem alatti sötét karikákkal, pedig még 30 sem vagyok :( Hiába alszom ki magamat, és használok speciális szemkörnyékápolókat, egyszerűen nem tűnnek el. Van erre valami megoldás? Köszönettel: Anett

Tovább a válaszhoz 2016-02-05

T. Dr-úr ! Azt szeretném megtudni, hogy valóban csinálnak-e olyan jellegű mellnagyobbítást, amikor a saját /leszívott / zsírral töltik fel a melleket??? Ha pedig igen az körülbelül mennyibe kerülne és biztonságosabb-e mint a szilikon???? Köszönöm.

Tovább a válaszhoz 2010-03-19


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.