Szemöldökemelés (homlokplasztika)

Ez a plasztikai beavatkozás korrigálja a homlok, a felső szemhéj és a szemöldök területének megereszkedését. Akár arc- vagy orrplasztikával egyszerre is el lehet végezni.

Hogyan zajlik a műtét?

A klasszikus homlokplasztikához – vagy más néven szemöldökemeléshez – az operációknál megszokott előkészítés után fülmagasságában kezdődik a metszés, majd a hajvonal mentén folytatódik. A pontos metszésvezetés lehetővé teszi, hogy a heg akár „láthatatlan” maradjon, tehát a haj teljesen elfedje.

Az endoszkópos megoldáshoz ezzel szemben néhány kisebb metszésre van szükség, amelyek egyikén keresztül egy vékony kanült vezet be a sebész, aminek a végén egy apró kamera van, a többi metszésen keresztül pedig egy másik eszközzel végrehajtja a szükséges változtatásokat.

A beavatkozás – amennyiben nem arc- vagy orrplasztikával egy időben történik – ambulánsan is elvégezhető, s egy-két órát vesz igénybe helyi érzéstelenítésben.

Mi történik a konzultáción?

A szemöldökemeléshez (homlokplasztikához) személyes konzultáció szükséges, amikor az orvos alaposan megvizsgálhatja a homlok régiót a felső szemhéjjal együtt, különös figyelmet fordítva az izmok munkájára. Elképzelhető, hogy néhány arckifejezés produkálására is megkéri a pácienst, hogy eldönthesse a segítségnyújtás legmegfelelőbb módját. Emellett szó esik az elérni kívánt célról, a jelenlegi egészségi állapotról, továbbá a kórelőzményekről is.

Homlokplasztika előtt

A lehető legesztétikusabb végeredmény megkívánhat néhány életmódbeli változtatás. Aki például dohányzik, annak érdemes leszoknia a beavatkozás idejére az azt megelőző és követő néhány hetet is beleértve, vagy legalább minimálisra csökkentenie az adagot – hiszen a cigarettában lévő káros anyagok akadályozzák a szövetek vérellátását, ami hátráltatja a gyógyulást. Ajánlott kerülni az alkoholt, és bizonyos gyógyszereket is: aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő szedését külön jelezni kell, mert valószínű, hogy a műtét előtti napokban kerülendő lesz a vérzéshajlam csökkentésére.

Szemöldökemelés után

Az utókezelés első szakaszában hűtés (jegelés) szükséges, utána pedig körültekintő hegkezelés az orvos által meghatározott módon, többnyire hámsejtképződést elősegítő krém, kenőcs vagy gél segítségével. A műtét után érdemes párnákkal jól alátámasztva pihenni néhány éjszakán keresztül, hiszen így ideálisabb az érintett rész vér- és nyirokkeringése. Kontrollokra az előre egyeztetett időpontokban szükséges jönni. A munkahelyre való visszatérés előtt általában egyhetes pihenő javasolt, a jelentős fizikai megterhelés pedig néhány hétig – egyéni gyógyhajlamtól függően 3-4 hétig – kerülendő. A beavatkozás kockázata minimális: a legtöbben enyhe bőrpírt, viszketést, illetve bizsergő érzést tapasztalnak, a fájdalom csillapítására felírt vagy javasolt gyógyszerek igen hatékonyak. A sebgyógyulási zavar igen ritka, és időben felismerve jól kezelhető. Rendkívül ritka – klinikánkon soha elő nem fordult – szövődmény lehet a szemöldök mozgatásának problémája, illetve az érzékelés elveszítése a műtéti terület környékén.

Milyen eredmény várható?

A szemöldökemelés (homlokplasztika) gyakorlatilag azonnali és látványos eredményt hoz, amely azonban a szövetek „megnyugvása”, regenerálódása után látható teljes pompájában, tehát a beavatkozást követő hónapokban.

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.