Szem alatti sötét karikák, táskák kezelése

Karikás, táskás szem sajnos már egészen fiatal korban is előfordulhat – a valósnál lényegesen idősebb, fáradtabb kinézetet kölcsönözve tulajdonosának.

Karikás és táskás szemek: mitől alakulnak ki?

A szem alatti karikák oka a beesettség, az ottani szövetek átmeneti vagy tartós térfogatcsökkenése. Ha azonban a probléma nemcsak kialvatlan éjszakák után jelentkezik, hanem állandóvá válik – erre az életmódbeli tényezőkön, tehát az alváshiányon és a dohányzáson túl a genetika is hajlamossá tehet –, olyan esztétikai gondról beszélhetünk, amelyet a testi-lelki harmónia érdekében érdemes lehet korrigálni.

Táskás szemeknél ezzel szemben bőr- és zsírfelesleg a probléma oka, melyet a plasztikai sebészet módszereivel ugyancsak hatékonyan tudunk kezelni.

Műtéti és műtét nélküli megoldások

Karikás szemeknél felszívódó, hialuronsav alapú töltőanyagot használhatunk térfogatpótlásra, melynek hatása átlagosan 1-1,5 évig tart.

Ennek tartósabb alternatívája a sajátzsír-visszatöltés, amelynek során a más testtájról (pl. hasról vagy combokról) leszívott zsírt speciális feldolgozási eljárás után cseppenként befecskendezzük a szem alá, hogy ott a donor terület sajátosságait mutatva „megtapadjon”, és élethosszig tartó volumenpótlást biztosítson (amin csak a jelentős fogyás ronthat, így ideális testsúllyal ajánlott vállalkozni erre a beavatkozásra).

Szem alatti táskáknál páciensünk aktuális állapotától és kívánságaitól függően zsír-átcsoportosítást és/vagy bőrkimetszést alkalmazunk.

A szem alatti karikák és táskák tökéletes esztétikai korrekciója – érzékeny terület lévén – különösen nagy odafigyelést és plasztikai sebészeti szakmai jártasságot igényel.

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta küzdök a szemem alatti sötét karikákkal, pedig még 30 sem vagyok :( Hiába alszom ki magamat, és használok speciális szemkörnyékápolókat, egyszerűen nem tűnnek el. Van erre valami megoldás? Köszönettel: Anett

Tovább a válaszhoz 2016-02-05

Tisztelt Doktor Úr, december végén volt a szemem környékén ráncfeltöltésem Restylane injekciókkal. Sajnos a töltőanyag nem oszlott el egyenletesen a szemem alatt, hanem kis csomócskákban kidudorodik, ettől az összhatás rosszabb lett, az egyenetlen bőrfelszíntől táskás kinézetű a szemem. Abban reménykedtem, hogy hamar felszívódik az anyag, vagy legalább a csomók eltűnnek, de egyelőre nem látom, hogy bármi változás lenne. Azt szeretném megkérdezni, van-e olyan módszer vagy akár hatóanyag, amivel elő lehet segíteni a felszívódását a hialuronsavnak, vagy legalább el lehet érni azt, hogy a csomócskák eltűnjenek. Előre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel, Jolánka

Tovább a válaszhoz 2013-06-01