Orrplasztika

Az orrplasztika az orr formáját, illetve méretét alakító vagy helyreállító plasztikai sebészeti beavatkozás, amely a légzési nehézségeket is korrigálhatja.

A leggyakoribb esztétikai problémák

Legtöbb páciensünk azért dönt az orrplasztika mellett, mert az arcának arányaihoz képest túl nagynak érzi az orrát, vagy zavarják a rajta látható és tapintható kitüremkedések. Az orrcimpa és az orrlyukak mérete, formája is gyakran jelent gondot – csakúgy, mint az aszimmetria (ferdeség).

Kinek ideális az orrplasztika?

Mindenkinek, aki szeretne hosszú távú (a szövetek korral járó változásait figyelembe véve véglegesnek mondható) megoldást az orrán észlelt zavaró esztétikai problémára. Bizonytalanság vagy kisebb korrekciós igény esetén megfontolandó a műtét nélküli orrformálás, amelynek során hialuronsav alapú felszívódó töltőanyagot fecskendezünk az orrba, hogy az arányok helyreállításával optikailag harmonikusabbnak mutassuk azt.

Az orrplasztikai műtétet minden esetben személyes konzultáció előzi meg. Ekkor a leendő páciens a legapróbb részletekbe menően egyezteti a plasztikai sebésszel, hogy pontosan miért szeretné a beavatkozást, mit óhajt megváltoztatni az orrán, és milyen végeredményre vágyik. A folyamat része lehet a számítógépes orrgrafika elkészítése is. A beszélgetés alkalmával megtörténik az anamnézis felvétele, tehát az egészségi állapot és a kórelőzmények feltérképezése is.

Egészségügyi alkalmasság esetén felnőtteknél bármilyen életkorban el lehet végezni.

Hogyan zajlik a műtét?

Az orrplasztika többnyire altatásban történik, hiszen így biztosított a tökéletes hozzáférés és a légutak átjárhatósága. Olykor helyi érzéstelenítés is megfelelő. A rejtett – orron belüli – metszéseknek köszönhetően láthatatlanok a hegek, ezt hívják zárt orrplasztikának (nyílt változatra ritkán van szükség, ekkor kívül is kell ejteni egy metszést). A műtét időtartama nagymértékben függ az elvégezni kívánt változtatásoktól, így 1,5 órától akár 4 óráig is terjedhet.

Nincs két egyforma orrplasztikai műtét, a beavatkozás mindig egyénre szabott. Aki hosszabb vagy szélesebb orrot szeretne, annak valószínűleg máshonnan (pl. fülből vagy a bordákból) vett saját porcos pótlás nyújt megoldást. A kisebbítő operáció pedig a meglévő szövetekből a „felesleg” eltávolításával jár.

Amennyiben légzési problémát is orvosolni kell a műtéttel, a diagnózis alapján elvégezhető az orrsövény vagy az orrüreg korrekciója az esztétikai célú változtatásokkal egyidejűleg.

Orrplasztika után

Klinikánkon jelentős szakmai tapasztalattal, szövetkímélő technikákkal, és kizárólag prémium minőségű orvosi eszközökkel dolgozunk. Az orrplasztikát követő felépülési időszakra azonban így is gondosan fel kell készülni, melyhez pácienseinknek minden információt biztosítunk. Műtét közben és után – az egyéjszakás kórházi tartózkodás alatt – folyamatosan gondoskodunk a fájdalomcsillapító adagolásáról, az otthoni lábadozáshoz pedig szintén hatékony gyógyszert írunk fel. Noha szövődmények nálunk nem szoktak előfordulni, a beavatkozás természetes velejárója a duzzanat, a helyi kék-zöld elszíneződés vagy az átmeneti érzéskiesés. Sokan számolnak be orrdugulás érzetről az első napokban. Az új formát rögzítő speciális sínt 5-10 napig kell hordani. (Vérzéscsillapító tampont ma már csak a páciensek elenyésző hányadánál, kifejezetten indokolt esetben használunk, amely 24-48 óra után távolítható el.)

Ami az utókezelést illeti, 2-3 hétig csak nagyon óvatosan lehet orrot fújni, nem szabad „erőből” megtenni. Ekkor még a mélyre hajolás és a fizikai megterhelés is tilos. A duzzanat csökkenése után, 4-6 hét elteltével alakul ki a forma nagy része, de fél-egy évet kell várni a végleges eredményre.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.