Női intimplasztika (kisajakplasztika)

A női intimplasztika gyűjtőfogalma többféle beavatkozást is takar, amelyeknek az a célja a női intim tájék funkcionális és esztétikai helyreállítása.

Mi tartozik a női intimplasztika fogalomkörébe?

A kisajakplasztika, a nagyajakplasztika, a hüvelybemenet és a hüvely szűkítése, valamint a klitoriszcsuklya formálása tartozik a leggyakrabban végzett női intimplasztikai beavatkozások közé.

Sokszor hallani manapság úgynevezett „dizájner vagina” műtétekről, amelyek egyfajta sztenderdizált szépségideál megvalósítására törekszenek – a hétköznapi valóság ezzel szemben az, hogy sok hölgynek okoz komoly pszichés problémát ennek a régiónak a megjelenése, ami az önbizalomra és vele együtt a párkapcsolatokra, a családalapításra is rányomhatja a bélyegét. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a nőiesség egyik csúcspontját jelentő édesanyává válás kapcsán válik szükségessé az ilyen jellegű (ma már teljesen természetes!) beavatkozás.

Kisajakplasztika

A legtöbbször végzett női intimplasztikai műtét a kisajakplasztika. A túl nagy, „lelógó”, esetleg a nagyajkakon kívülre érő kisajkak rengeteg mindennapi kellemetlenséget okozhatnak – beleértve a fehérnemű viselése miatti kidörzsölődést, a sportolás közbeni kényelmetlenséget, az állandó irritációt, továbbá a szexualitással kapcsolatos túlzott gátlásosságot.

Kisajakplasztika során kimetsszük a felesleges részt, hogy ne lógjon túl a nagyajkakon. A plasztikai sebészeti eljárás alkalmas az aszimmetria korrigálására is. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is történhet. A harántirányú metszésnek köszönhetően szép és természetes eredmény érhető el, egyenletes bőrszín-átmenettel. Az aprólékos sebészi munka miatt nagyjából 1 órás beavatkozásról van szó. Tisztálkodás már másnap lehetséges.

Enyhe feszülésérzettel vagy pontszerű vérzéssel csupán az első 3-5 napban lehet számolni, a gyógyulási idő pedig körülbelül 10-14 nap. Általában felszívódó varratot alkalmazunk, így elkerülhető a varratszedés apró kellemetlensége is. A műtét után a kisajak és környéke megőrzi érzékenységét. (A kisajakplasztikát gyakran klitoriszcsuklya-kisebbítéssel egyidejűleg szoktuk elvégezni egy „Y” alakú metszésből.)

Nagyajakplasztika

Sok hölgy érzi kényelmetlenül nagynak a nagyajkait, ami szintén akadályozó tényező lehet a mindennapokban, például öltözködésnél („tevepata” effektus) vagy biciklizésnél. A nagyajakplasztika célja, hogy helyi érzéstelenítésben vagy altatásban eltávolítsuk a felesleges szövetmennyiséget. Ehhez többnyire két vékony félhold alakú metszést kell ejteni a szeméremajkak belső részén.

Szükség esetén zsírleszívás vagy éppen sajátzsír-átültetés is történhet attól függően, hogy a meglévőnél kevesebb vagy több zsírszövet szükséges a kívánt eredmény eléréséhez. A felépülési időszakban érdemes speciális kompressziós fehérneműt hordani, illetve megemelt fenékkel ülni a duzzanat elkerüléséért. A szexuális életet és a tamponviselést többnyire 4-6 hét után lehet folytatni – ekkorra már a duzzanat is eltűnik.

Szeméremdomb-plasztika

Előfordul, hogy a szeméremdomb túlzott „kidudorodása”, előreboltosulása okoz funkcionális és esztétikai problémát. Ez is megoldható a megfelelő zsír- és hámszövet-mennyiség eltávolításával. Bizonyos esetekben a zsírleszívás akár önmagában is elegendő lehet. A beavatkozás típusától függően 2-6 hétig kerülni kell a megerőltető fizikai tevékenységeket.

Hüvelyplasztika

A hüvely egy rugalmas, izmos falú szerv, mely bizonyos hatások (pl. gyermekszülés vagy az idő múlása) révén kitágulhat, gátolva ezzel az egészséges szexuális életet, és csökkentve az érintett hölgyek önbizalmát. Hüvelyplasztika során helyi érzéstelenítésben vagy altatásban metszünk ki egy csíkot babérlevél alakban, hogy aztán a nyálkahártyával borított hámfelületet szűkebben összevarrjuk. Ez 1-2 hét otthoni lábadozási idővel jár, a szexuális élet és a tamponhasználat pedig 8 hétig kerülendő bárminemű fizikai megterheléssel együtt.

A felsorolt női intimplasztikai beavatkozások közül páciensünknek nem egyedül kell döntenie: a személyes konzultáció alkalmával a plasztikai sebész segít a szükséges kezelési mód kiválasztásában.

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Eddig még senkivel sem osztottam meg a problémámat. Nagyon nem vagyok kibékülve azzal, hogy "odalent" valami nincs rendben: hatalmas, aszimmetrikus kisajkaim vannak, amik kilógnak. Egészségügyi következményt eddig még nem tapasztaltam, a nőgyógyászom pedig azt mondta, hogy látott már több ilyet is, de ez engem nem nyugtat meg. Csúnyának érzem magam miatta. Hiába fogadták el az eddigi partnereim, minden együttlétnél gátlásos vagyok, amiért "furcsán" néz ki. Az intim plasztika tényleg segít? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Rita

Tovább a válaszhoz 2016-02-01


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.