Mellrekonstrukció

Mellhelyreállító műtétre daganat miatti emlőeltávolítás vagy korábbi plasztikai beavatkozás után lehet szükség, hogy a mellek ismét esztétikusak, a test arányaihoz illőek legyenek.

Mellrekonstrukció daganatos betegség után

A mellrákos megbetegedés ma Magyarországon minden 10. nőt érint. A kezelés kulcspontját képezi a daganat eltávolítása, mely annak méretétől és helyzetétől függően más szövetek eltávolítását is megkívánhatja. A helyreállító műtét célja, hogy az elveszített melltérfogatot vagy akár az egész mellet pótolja.

Amennyiben kizárólag a daganat kimetszésére volt szükség, az így keletkezett aszimmetria akár sajátzsír-visszatöltéses módszerrel is megoldható lehet. Ennek lényege, hogy a más testtájról leszívott zsírt egy speciáis feldolgozási eljárást követően apránként befecskendezzük a mellbe, ahol így maradandó térfogatnövelő és szimmetrizáló hatás érhető el, amelyre később csak egy esetleges fogyás jelenthet veszélyt.

Ha viszont masztektómia, tehát emlőeltávolító műtét történt – aminek részét képezheti akár a környező nyirokcsomók vagy a mellizom részleges eltávolítása is –, összetettebb plasztikai beavatkozással lehet szép és természetes eredményt elérni.

Elsődleges mellhelyreállításról (primer mellrekonstrukcióról) beszélünk akkor, ha a daganat- vagy emlőeltávolítással egyszerre, egy műtét alatt megtörténik a korrekció. Legnagyobb pozitívuma, hogy az érintett hölgyeknek nem kell megélniük nőiességük egyik szimbólumának elvesztését, mivel ép keblekkel ébrednek fel az operáció után. Külföldön, például az Amerikai Egyesült Államokban ez már bevett szokás, Magyarországon azonban még nem sikerült széles körben bevezetni.

Másodlagos mellhelyreállításnál (szekunder mellrekonstrukcióról) van szó, ha a bevatkozások legalább két lépcsőben történnek: előbb az eltávolítás, aztán a korrekció. A kettő között kerülhet sor az onkológiai kezelésre, pl. sugárterápiára.

A plasztikai sebészet eszköztárából az implantátummal és a saját zsírral történő mellnagyobbítás, illetve a szabadlebeny-átültetés nyújt megoldást daganat- vagy emlőeltávolítás esetén. (A szabadlebeny-átültetés azt jelenti, hogy páciensünk saját, pl. alhasi területéről származő bőr-izom lebennyel pótoljuk az eltávolított szöveteket, Ilyen a DIEP flap vagy TRAM flap operáció. Széles hátizomból pedig akár a mellizmot is pótolhatjuk.) Mindig a kórelőzmények ismeretében, személyes konzultáció és vizsgálat során derül ki, hogy a hozzánk forduló páciensek testi-lelki harmóniájának helyreállításához pontosan melyik technikára van szükség.

Mellrekonstrukció korábbi plasztikai műtét után

Magyarországon sok jó plasztikai sebész dolgozik. Feltételezzük, hogy a más klinikákon tevékenykedő kollégák is az orvos-etikai előírásoknak megfelelően mindig az elvárható legnagyobb gondossággal járnak el.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy előre nem látható szövődmény jelentkezik, amely hátrányosan befolyásolja a végeredményt, vagy más okból kifolyólag áll elő olyan helyzet, ami esztétikailag és/vagy orvosilag indokolttá teszi a korrekciós mellplasztikai műtét elvégzését. Ide tartozik többek között a páciens egyéni szöveti reakciója (tokzsugorodás), esetleg az implantátum sérülése vagy gyári hibája (ruptúra). Ilyen esetben mindig az operáló orvossal kell konzultálni először a helyzetről. Ha viszont a helyreállítás valamiért nem történhet meg nála, célszerű másik plasztikai sebészt keresni, hiszen a rendelkezésre álló technikáknak köszönhetően nem kell beletörődni a problémába!

 

A szakmai maximalizmus megkívánja, hogy a legtöbb esetben implantátumcserével, mégpedig méret-, forma- és pozícióváltással segítsünk a helyreállítási igénnyel hozzánk forduló hölgyeknek. Kizárólag prémium kategóriás, kohezív szilikongél töltetű, élettartam-garanciás implantátumokat használunk szövetkímélő technikákkal, amelyekkel minimálisra csökkenthető a szövődmények kockázata.

 

Bizonyos esetekben a mellállomány és a bőr megereszkedése miatt mellfelvarrásra is szükség lehet.

 

A térfogatpótlás implantátum mellett (vagy kis méretnél akár helyette) sajátzsír-visszatöltéssel is megtörténhet. Ezzel a megoldással aszimmetriát is tudunk korrigálni. Természetesen ezek a műtétek jóval összetettebbek és időigényesebbek, mint az „egyszerű” implantátum-beültetések.

 

A személyes konzultáció alkalmával páciensünk a plasztikai sebésszel közösen értékeli az aktuális helyzetet (elmondja, mi zavarja benne), majd az eredménnyel kapcsolatos elvárások részletezése után megtörténik az annak eléréséhez szükséges technika kiválasztása. A lehetőségek és a korlátok megbeszélése segít a döntésben, hogy az esztétikai gond okoz-e olyan súlyos pszichés terhet, hogy megéri miatta kés alá feküdni még egyszer.


A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Nekem tavaly szeptemberben volt teljes jobboldali emlőeltávolításom rosszindulatú daganat miatt.A kezelések véget értek az első eredmények jók. Azt szeretném kérdezni , hogy mikor lehet és lehet-e egyáltalán új mellett csináltatni? 42 éves vagyok és nem tudom elfogadni, hogy egy mellel kell élnem. Tisztelettel várom válaszát.

Tovább a válaszhoz 2012-05-29

Tisztelt Doktor Úr! 8 hete volt egy mellműtétem - daganat utáni helyreállító műtét, implantátummal. A bal mellem, még mindig feljebb van kb 1,5 -2 cm-el a másiktól, a bőre is látványosan, sokkal fényesebb, és kerekebb a formája is. (Ezen az oldalon nem volt mirigyállományom, mert el kellett távolítani, csak a mellbimbóm maradt meg) Mindezek változhatnak-e még 2 hónappal a műtét után, közelíteni fog-e a 2 mellem látványa egymáshoz? Nagyon köszönöm, tisztelettel: valéria

Tovább a válaszhoz 2011-09-05


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.