Mellkisebbítés

A test arányaihoz képest túl nagy mellekre nyújt megoldást a mellkisebbítő plasztikai műtét, amely nemcsak kisebb méretű, hanem formásabb és feszesebb kebleket is biztosít.

Mit jelent a mellkisebbítés?

Mellkisebbítő plasztikai műtét során eltávolítjuk a felesleges zsír- és mirigyállományt, a fennmaradó szöveteknek pedig új formát adunk, hogy a végeredmény tökéletesen illeszkedjen a test arányaihoz.

Mikor van rá szükség?

Minden esetben, amikor páciensünk úgy érzi, hogy a melleinek túl nagy mérete gondot okoz neki a mindennapokban. A felmerülő probléma nem „csak” esztétikai lehet, hanem akár egészségügyi is, hiszen a kelleténél dúsabb keblek jelentős plusz súlyt jelentenek, amit szó szerint éjjel-nappal „cipelni” kell. Az általános diszkomfortérzeten túl akár gerincbántalmak is jelentkezhetnek: a hátfájás sajnos igen gyakori ilyen esetekben, a pszichés nehézségekről nem is beszélve.

A túlfejlett mellek diagnózisa az úgynevezett „macromastia”, ahol a „macro” nagyot jelent, a „mastia” pedig azt, hogy ez az emlő szövetállományára vonatkozik. A mellek méretének alakulásában több tényező is kulcsszerepet játszik – mindegyikre még a mai napig sem sikerült fényt deríteni. Annyi bizonyos, hogy a genetikai adottságok és a hormonális változások a leghangsúlyosabbak a kérdésben.

Mellkisebbítő plasztikai műtéttel szerencsére azonnal és látványosan helyre lehet állítani az érintett hölgyek testi-lelki harmóniáját, hiszen szó szerint könnyebbé válik az életük, a felépülési időszak után új – korábban gondot okozó –, intenzívebb mozgással járó sportolási lehetőségek nyílnak meg előttük, ráadásul végre úgy öltözködhetnek, ahogy mindig is szerettek volna.

Mikor ideális a mellkisebbítés?

A mellkisebbítő műtét azoknak a hölgyeknek ajánlott…

  • akik egészségesek, és fizikai állapotuk lehetővé teszi az altatásban végzett oparációt,
  • akiknek reális elvárásaik vannak a végeredménnyel kapcsolatban,
  • nem dohányoznak (ez a szövetek regenerálódása miatt fontos, mivel a cigarettában lévő káros anyagok gátolják a gyógyulási folyamatot),
  • akiket zavar a mellük túlzottan nagy mérete,
  • akiknek nem jelent problémát, hogy a műtét a szövetállomány részleges eltávolításának révén a legkörültekintőbben alkalmazott szövetkímélő technikák ellenére is óhatatlanul befolyásolhatja a szoptatási képességet, amely csökkenhet (de többnyire nem szűnik meg),
  • akiket akadályoz a mellük a mozgásban,
  • akik hát-, nyak- vagy vállfájdalmat tapasztalnak a keblük súlya miatt;
  • akiknek a megfelelő méretű melltartó is láthatóan bevágja a vállukat a mellük tömegénél fogva;
  • akiknél gyakori a bőrirritáció a mell alatti redőben.

Hogyan zajlik a műtét??

A mell térfogatának csökkentése többféle műtéti eljárással is lehetséges. A döntés a plasztikai sebésszel történő személyes konzultáció során születik meg. Mindegyik technika a mellbimbó körbemetszésével kezdődik, amelyet egy vertikális (a bimbótól a mell alatti redőhöz vezető) metszés követ, majd az egyéni anatómiai adottságoktól függően szükséges lehet egy vízszintes metszés is (fordított „T” alakban) a mell alatti redőben. Az ideális metszésvezetést az előzőleg elvégzett pontos mérések határozzák meg.

A felesleges zsírszöveteket PAL-zsírleszívással is el tudjuk távolítani, s a módszerek kombinálása is lehetséges. Erről természetesen nem egyedül kell döntenie a páciensünknek, mert az adottságok és az igények alapján mi javasoljuk meg a szakmailag legmegfelelőbb alternatívát.

A kívánt méret eléréséhez szükséges zsír- és mirigyszövet-eltávolítás után következik a mellbimbó új helyének meghatározása és rögzítése, a kisebb mellek formájának kialakítása, valamint a bőrköpeny új kontúrokhoz való igazítása.

A metszésesek minden esetben többszörösen tovafutó plasztikai varratokkal zárjuk, amely a lehető legszebb heggyógyulást teszi lehetővé. A regenerációs folyamat elősegítésére speciális steril tapaszokkal rögzítjük a sebszéleket, és speciális posztoperatív melltartót adunk a páciensünkre, hogy az új keblek immáron csökkentett súlyuknál fogva ne feszítsék a varratokat.

A mellkisebbítő műtét általában nem jelent veszélyt a mellbimbók érzékenységére.

Mellkisebbítés után

Egyéjszakás kórházi tartózkodást követően másnap haza lehet menni. Kontrollokra a plasztikai sebésszel egyeztetett időpontokban kerül sor. Számítani kell arra, hogy a kötést nem érheti víz az operáció utáni napokban, magát a sebet pedig csak a varratszedés után, tehát 2-3 hét múlva. (Amennyiben felszívódó varratokat használunk, erre nincs szükség.)

Az extra tartást biztosító posztoperatív melltartó hordása 6 hétig javasolt, később már bármilyen stabil tartást nyújtó és kényelmes darab (pl. sportmelltartó) megfelelő. Ebben az időszakban még különösen figyelni, vigyázni kell az új formát kapott keblekre az ideális ütemű gyógyulásért, kerülve a hirtelen mozdulatokat és a fizikai megerőltetést.

A sportolást ezután lehet fokozatosan és körültekintően újrakezdeni. Az általunk javasolt hegkezelési protokoll betartásával szabad szemmel alig látható, vékony hegvonalakra számíthatnak pácienseink. Teljes gyógyulás után pedig a test arányaihoz illő méretű és formájú, feszes, szimmetrikus melleknek lehet örülni.


A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Elég nagyok a melleim és mellkisebbítésen gondolkodom. Melltartó méretem 80/F (mell alatti bőség 79 cm, mellbőség 102 cm). B/C méretet szeretnék. Az volna a kérdésem, hogy egy átlagos B-s vagy C-s mell kb. hány grammot nyom? Jelenlegi méreteim miatt eléggé fájnak a vállaim és rossz a tartásom is. Megoldható e méreteim alapján a mellkisebbítés? Köszönettel. D.

Tovább a válaszhoz 2013-08-22

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésre szeretnék választ kérni Öntől: abban az esetben, ha 4 hónappal a mellkisebbítő műtét után a mellbimbóm és körülötte a bimbóudvar is még mindig teljesen érzéketlen , lehetséges-e, hogy még visszatér az érzékelés, illetve lehet-e ezt bármiféle ingerléssel stimulálni? Ha nem várható így javulás, akkor bármilyen korrekciós műtéttel lehet-e segíteni a helyzeten? Válaszát előre is köszönöm: Erika

Tovább a válaszhoz 2012-06-03

Kedves Doktor Úr! Számomra egy nagyon kényes kérdéssel keresem fel önt. 50 éves vagyok , mint külsőleg mint gondolkodásban, sokkal fiatalabbnak érzem magam és ezt mások is megerősítik. Van egy borzasztó problémám. 152 cm vagyok és iszonyú nagyok a melleim. Szinte melltartót sem kapok. Rettenetesen sok problémát okoznak nekem. Rettenetesen szégyelem magam. 17 éve szültem , azóta híztam is , de a melleim egyszer csak ilyenek lettek. Már egészségügyi problémát is okoznak . Állandóan fáj a hátam és a merevítőtöl a hasam. A mellem alsó része mindig begyullad , fáj. Sajnos létminimum alatt élünk gyermekemmel. Nem tudom esetleg egészségügyi okokból van-e lehetőség a korrigálásra. Előre is köszönöm a válaszát! További szép napot ! Eszter

Tovább a válaszhoz 2012-02-19

Kedves Doktor Úr! 2 hét múlva lesz mellkisebbítő műtétem. Tegnap voltam vérvételen, viszont este elkezdett fájni a torkom. Valószínűleg kicsit megfáztam, mert 2 napja elkapott egy nagy eső. Mára már el is múlt a torokfájás. Ön szerint sor kerülhet a műtétre 2 hét múlva, ha a tüneteim napokon belül megszűnnek? Köszönettel, Nóra

Tovább a válaszhoz 2011-05-27

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 18 éves lány vagyok, és nagyon régóta szeretném megcsináltatni a mellkisebbítő műtétet, csak szerettem volna megvárni amíg betöltöm a 18. életévemet. Mivel a melleim elég nagyon a testemhez képest, ezért elég sok mindenben akadályoz, és egészségügyi problémákat is okoz. A hátam nagyon gyakran fáj tőle, elég erőteljesen, illetve úgy érzem így nem tudok teljes életet élni. Körülbelül 1 éve elég nagy súlyfeleslegtől sikerült megszabadulnom, körülbelül 10 kilótól, és a melleim nagyon jelentősen megereszkedtek. Engem ez nagyon zavar, talán a koromból adódóan még jobban is, mert párkapcsolati szinten is problémáim vannak emiatt. Egyébként is elég gátlásos vagyok ilyen téren, és ez pedig még jobban rányomja a pecsétet dolgokra. A felől szeretnék érdeklődni hogy a Doktor Úr végez-e tb által támogatott plasztikai műtéteket, és hogy mi szükséges ahhoz hogy ezt igénybe vehessem! Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2011-01-15

Tisztel Doktor Úr! Igaz az, hogy mellkisebbítés után évek alatt újra megnőhet a mell? Kicsit megijedtem, mert ezt nemrég hallottam és pont ilyen műtét előtt állok. Ha mégis igaz, mi állhat ennek a hátterében? Hízás, hormonális hatás? Köszönettel, N.

Tovább a válaszhoz 2011-01-14