Implantátum csere

Több okból kifolyólag is szükség lehet arra, hogy új implantátum kerüljön a mellekbe a korábban beültetett helyett, amire ismét egy plasztikai műtét teremt lehetőséget.

A mellimplantátumot akkor kell kicserélni, ha olyan esztétikai problémát idéz elő, ami károsítja a test és a lélek harmóniáját, és természetesen akkor is, ha például minőségi gondok vagy sérülés miatt egészségügyi kockázatot jelent, esetleg késői szövődményként cserét indokoló kórkép (tokzsugorodás) áll fenn. Ezeket az indokokat fejtjük ki az alábbiakban.

Ha már nem szép a korábbi mellnagyobbítás eredménye…

Klinikánkon kizárólag prémium minőségű, élettartam-garanciás implantátumokkal és a legmodernebb szövetkímélő technikákkal, eszközökkel dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a mellnagyobbítás eredménye igen tartós, és többnyire legfeljebb a környező szövetek számottevő változása miatt válhat indokolttá az implantátum cseréje.

Az idő múlása, a jelentős mértékű fogyás, valamint a terhesség és a szoptatás mind nagy hatással lehet a mell mirigy- és zsírállományára. A hatás mértéke a genetikai adottságoktól és az életmódbeli tényezőktől (pl. melltartóviselés) is függ. Általában olyan hölgyek fordulnak hozzánk implantátum cserére vonatkozó kéréssel, akiknek korábban nem mi ültettük be. Noha feltételezzük, hogy a plasztikai sebész kollégák mindenhol az elvárható legnagyobb gondossággal jártak el, sajnos előfordul a mellek megereszkedése, továbbá bizonyos kontúrdeformitások (pl. az implantátum kirajzolódása) is.

Ilyenkor a régi implantátum eltávolításával, és egy gondosan kiválasztott újnak a mellizom alatti elhelyezésével állítjuk helyre az idomokat. Az implantátumcsere eredményében kulcsszerepet játszik az új implantátum alakja, mérete, projekciója és borítása (textúrája) is. Gyakran előfordul, hogy a korábbinál picit nagyobb anatómiai (csepp formájú) típusra van szükség.

Ha baj van az implantátummal…

A nálunk beültetett csúcsminőségű, szövetbarát mellimplantátumok űrtechnológiát is megszégyenítő minőségi ellenőrzésen mennek keresztül a gyártás során. Extra erős szakítószilárdságuk, stabilan összefüggő gélszerkezetük révén ellenállnak az erőhatásoknak. A gyártók éppen ezért tudnak rájuk élettartam-garanciát biztosítani, mely azt jelenti, hogy sérülés vagy gyári hiba esetén díjmentesen adnak belőle újat, sőt részben vagy egészben még a műtéti költségeket is fedezik.

Sajnos azonban nemcsak csúcsminőségű implantátumok léteznek. Sokan emlékeznek a P.I.P. botrányra, amikor is 2010-ben kiderült, hogy a francia Poly Implant Prothese cég olcsó, emberi szervezetbe ültetésre alkalmatlan anyagot használt fel a gyártásnál orvosi szilikon helyett, és azonnali cserét javasoltak a több tízezer érintett hölgynek. Természetesen jelenleg is vannak olyan implantátumok, amelyekről feltételezhető és tapasztalható, hogy nem „bírnak ki” a testen belül 15-20 évet. Ilyenkor egyszerűen az anyaguk „elöregedése” miatt javallott a csere.

Mellimplantátumoknál olykor előfordulhat repedés, azaz „ruptúra”, melynek vagy sérülés, vagy pedig elöregedés az oka. Ezt képalkotó diagnosztikai eljárásokkal lehet felismerni bizonyos tünetek (pl. fájdalom, duzzanat, nyirokcsomó-megnagyobbodás) jelentkezése nyomán, és minél előbb ki kell cserélni. A repedésen keresztül ugyanis kiszivároghat a töltőanyag a kötőszövetes tokba (intrakapszuláris ruptúra), esetleg a tokon kívülre is juthat (extrakapszuláris ruptúra). Szakmailag indokolt ilyenkor a régi implantátumot a tokkal együtt eltávolítani. Ha azonban a szivárgás kiterjedt gyulladást idézett elő a környező szövetekben, akkor az új implantátumot csak néhány hónapnyi gyógyulási időt követően szabad beültetni.

Ha tokzsugorodás alakult ki…

A tokzsugorodás a mellnagyobbítás ritka, de az összes többinél gyakoribb szövődménye. Lényege, hogy az implantátum körül természetes körülmények között képződő kötőszövetes tok begyullad, megvastagszik, és így állandó nyomást gyakorol az implantátumra. Ez fájdalommal, feszülésérzettel és a keblek deformitásával járhat. A tokzsugorodás többféle mértékben is előfordul: a legkevésbé súlyos esetek mindössze állandó kontrollt igényelnek, kellemetlen panaszok esetén viszont biztos, hogy mielőbbi cserére van szükség. A tokzsugorral hozzánk kerülő pácienseknek gyakran poliuretán bevonatú implantátumot javasolunk, mert az jobban „kitapad” a saját szövetekhez, csökkentve ezáltal a probléma kiújulásának kockázatát.

Általánosságban elmondható, hogy ha baj van a bent lévő implantátummal, akkor tökéletességre törekvő szakmai szemlélettel a méretváltás, a formaváltás és a pozícióváltás hozhatja a legszebb eredményt a legjobb minőségű új implantátumok alkalmazása mellett. A régit higiéniai okok miatt szigorúan tilos visszahelyezni a testbe – még akkor is, ha nem látszik rajta semmiféle külsérelmi nyom.


A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék hogy az implantátum cseréjét Önök helyi érzéstelenítéssel is végzik vagy nem javasolt. 3 éve Motiva márkájú csepp implantom van érdeklődnék hogy az Önök által használt implantok jobb minőségűek ennél? Ami miatt újra felmerül bennem a műtét gondolata az, hogy legnagyobb vágyam volt hogy egyforma méretű legyen a két mell a beavatkozás után, de ez nem sikerült. Ennyi idő elteltével jobban kiszámítható milyen méretűre kellene cserélni hogy egyforma legyen végre? Köszönettel: Alicia

Tovább a válaszhoz 2016-05-13

Kedves Dr. Úr! Januárban volt egy mellműtétem, felvarrással plusz implanttal. Az első kötözésnél szembesültem vele, hogy az alsó vágásom a kb. 15 cm, tehát teljesen a mellem alatt keresztül van vágva, ami persze mindkét oldalt kilóg. Az orvostól azt a választ kaptam, hogy rossz volt a szövetem, ezt kívánta, hogy így szétvágjon. De amíg a varratot nem láttam meg, senki nem közölte ezt velem hogy upsz, ezt muszáj volt. Én nem fogadom el tőle a vâlaszt, mert nincs olyan ismerősöm, akinek szintén volt mellműtéte, hogy ekkora vágás legyen. Próbálok választ kapni, de hárìtanak. Nem tudom túltenni magam ezen. Köszönöm és remélem problémámra választ kapok. Mónika

Tovább a válaszhoz 2016-03-14

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon el vagyok keseredve..2008-ban volt mell plasztikám. Tudom nem a műtétet végző plasztikai sebész tehet a rossz implantátumokról, de jelenleg ők 4500.-ért ultra hangoznának meg. Elváltam két kiskorú gyermeket nevelek..nem tudom kifizetni. A kórházakban csak beutalóval fogadnak..de hol végeznek olyan ultra hangot ahol az esetleges bajt meg tudják állapítani? (beutalóval) Nem futószalagként kezelik a dolgokat? És ha kiderül baj van...hova fordulhatok konkrétan egy fillér nélkül??? Vagy jelképes összegért ki vállalja, vagy melyik kórház foglalkozik ilyen esetekkel?? Válaszát megköszönve Üdvözlettel Barbara

Tovább a válaszhoz 2012-05-23

T. Doktor úr! 2 éve mellnagyobbító műtéten estem át, P.I.P. implantátumot kaptam. Az utolsó kontroll vizsgálaton 1 éve, némi tokosodást állapítottak meg, azt mondta az orvos, hogy masszírozzam, nincs vele más gond. Kisebb fájdalmakat érzek időnként, arra is azt mondta, hogy normális jelenség. Változást azóta sem érzek, sem külsőleg, sem tapintásban. A kérdésem, hogy ha kiszakad az implantátum, pontosan milyen tünetekkel jár? Mennyire vagyok veszélyben? A kb 3 hónapja kezdődött szédüléses panaszaimnak lehet-e bármilyen köze a P.I.P implantátumokhoz? Jelenleg Magyarországon mi a pontos állásfoglalás ezekkel a hibás implantátumokkal kapcsolatban? Jelenleg anyagilag teljesen képtelen vagyok egy újabb műtétet felvállalni, hitel felvétele sem jöhet szóba, ha mégis gond van, mik a lehetőségek egy sokgyermekes édesanya számára? Köszönettel: Szilvia

Tovább a válaszhoz 2012-01-12

Tisztelt Doktor úr! Mellnagyobbításom volt. Csalódott vagyok és sírok állandóan. Van egy bemélyedés az egyik mellen. Az orvos mirigy alá tette pedig duálban beszéltük meg. Húz lefele a mellem. Utálom hogy állandóan melltartóban kell lennem. Képtelenség így aludni, élni. A mellem is csak akkora lett mint előtte pushupban, de az jobb volt mart hazajöttem levettem és kényelmes volt. Most meg fájnak feszítenek . A régi cicimet akarom. Vissza lehet ezt csinálni? Milyen lenne akkor a mell? Elrontottam az életem nem tudok így élni tovább. Az orvos is csak jövőre fogad engem biztos nincs kedve velem foglalkozni. 2 hónap elteltével ki lehet venni? És milyen lesz utána? 360 cc nagor után? És összenő a szövetekkel akkor a mellmirigyállományból is kivágnak? Vagy hogy veszik ki? Tisztelettel: N. Erika

Tovább a válaszhoz 2011-11-18

Tisztelt Doktor Úr! Közel négy hónapja átestem egy mellnagyobbító műtéten. Az implantátum behelyezése után a mellkasomon egy kissé elállt a bőr. Az orvosom azt mondta, ha szépen kinyúlik a bőr és felveszi az új mellem a formáját az majd szépen visszamegy. Nekem azonban nem tapadt vissza középen a bőr. Bármikor felveszek egy melltartót, vagy csak kicsit előre hajolok, oldalra fekszem, vagyis valamilyen szinten megemelkedik a mellem, a bőr is elemelkedik és nincs meg az a szép kontúr "vonal" a két cici között, hanem olyan mintha egybefolynának a melleim. Az orvosom azt mondta még van remény a letapadásra, várjuk meg amíg egy éves lesz, de szeretném más orvos véleményét is kikérni, mert még nem találkoztam másnál ilyen problémával, hogy négy hónap után sem tapadt le középen a bőr. A kérdésem az, hogyan tudnám segíteni ezt a folyamatot ha egyáltalán még lehet? Illetve ha nem tapad vissza milyen eljárással lehet ezen változtatni? (Néhány adat rólam ha ez segíti a válaszában: 26éves vagyok, még nem szültem, mirigy alá kaptam a közepes magasságú kerek implantátumot.) Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, T. Andrea

Tovább a válaszhoz 2011-11-12

Kedves Doktorur! Nem tudok megbarátkozni a szilikonmellemmel. Barátom unszolására 3 hónapja megcsináltattam, akivel vége a kapcsolatunknak.Megbántam,zavar hogy benn van. Előtte 75b melleim voltak. Ha kivetetem mire kell számítanom? Visszakaphatom a régit? Mirigy alá tettem 280 cc-t. Ön elvállalná a műtétet? Csúnya lesz? Reni

Tovább a válaszhoz 2011-10-03

Tisztelt Doktor Úr! 11 éve mellnagyobbítást végeztettem. Most cserére szorul, de már nem tudom finanszírozni. A műtétet végző orvost felkerestem (állami intézetben), de csak az implantátum kivételt lehet OEP finanszírozással elvégezni. Újabb implantátumot beültetni, illetve a mellett felvarrni csak súlyos összegért lehetne. Ön szerint van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a kivett implantátum után a mellem egy kicsit "emberi" formát mutasson? Mi a megoldás, van-e egyáltalán??? Köszönettel: egy elkeseredett ember

Tovább a válaszhoz 2010-09-14

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném Öntől kérdezni,hogy öt éve mellnagyobbítást végeztek nekem. Kifizettem félmillió forintot.Az orvost próbáltam hívni,de nem nagyon érem el.Az lenne a kérdésem,hogy kb egy éve elég csúnyán megereszkedtek a melleim,és így már nem igazán tetszik.Ön szerint az árban benne van a korrekció???? Mert az orvos még az elején azt mondta,hogy ismét annyit kellene fizetnem mint az elején.Pedig mikor műtött Ő mondta,hogy nem kell belőle felvarrni én már akkor is láttam,hogy nem lesz valami jó. Nekem annyi pénzem ismételten nem lesz,,,,így meg nagyon nem szeretnék maradni. Várom válaszát: Tisztelettel:Vanda

Tovább a válaszhoz 2010-06-17