Mellfelvarrás mellnagyobbítással

Kicsi és erősen megereszkedett, vagy összetett formai korrekcióra szoruló keblek esetében is nagyon szép eredmény érhető el mellfelvarrás és mellnagyobbítás egyidejű elvégzésével.

A mellfelvarrásról

A mellfelvarrás a genetikai vagy környezeti tényezők miatt megereszkedett, „lógó” mellek helyreállítására szolgál a mellállomány újraformálásával, illetve a mellbimbó-bimbóudvar komplexum megfelelő magasságba emelésével. A szövetek alapos átalakítása mellett részét képezi a bőrfelesleg eltávolítása is, így lényegében teljesen új, a testalkathoz illő kontúroknak lehet örülni. (További információk a mellfelvarrásról ITT. A hagyományos műtéti technika mellett látható hegekkel nem járó, úgynevezett „belső mellfelvarrás” is létezik, amelyről IDE kattintva olvashat bővebben.)

A mellnagyobbításról

Az implantátumos mellnagyobbítás méltán tartozik világszerte a legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozások közé. A klinikánkon is használt prémium minőségű kohezív szilikongél implantátumok már élettartam-garanciával készülnek, ami azt jelenti, hogy anyaguk nem „kopik el” az idő múlásával; cseréjük legfeljebb a környező szövetek nagymértékű változása esetén (pl. nagy testsúlyingadozás, várandósság, szoptatás) lehet indokolt.

A bőséges kínálatnak köszönhetően több mint ezerféle implantátum közül választhatjuk ki pácienseinknek egyénre szabottan a legmegfelelőbbet: anatómiai (csepp alakú) és kerek fajták állnak rendelkezésre az egészen kicsitől az úgynevezett „oversize” darabokig, ráadásul különböző projekcióval (ami a mellkas síkjából történő kiemelkedés mértékét jelenti) és bevonattal. Az ideális méret és forma kiválasztása a személyes konzultáció során történik meg, ahol egy alapos beszélgetés keretein belül plasztikai sebészünk felméri az egyéni anatómiai adottságokat a végeredményre vonatkozó reális elvárásokkal együtt.

Mindezek alapján sikerül meghatározni a lehetséges alternatívákat, amelyeket pácienseink egy speciális próbamelltartóba helyezett „sizer” implantátummal együtt felpróbálhatnak, hogy lássák és érezzék, milyenek lennének vele a formáik. (Még több tudnivaló az implantátumos mellnagyobbításról ITT.)

A kombinált beavatkozás előnyei

A mellnagyobbítással kombinált mellfelvarrás a plasztikai sebészet egyik legösszetettebb, legnagyobb szakmai tudást és tapasztalatot igénylő műtéte, melyhez kivételes tervező és szobrászi képesség is szükséges. Az átváltozás ugyanis annyira nagymértékű, hogy az orvosnak fontos előre látnia, hogy a hozzá forduló hölgynek milyen mell lenne tökéletes, és hogyan lehet azt megvalósítani.

A formailag és méretben sem optimális (a kelleténél csekélyebb térfogatú és megereszkedett) mellekből lehet egyetlen műtéttel formás, feszes, a test arányaihoz tökéletesen illő kebleket alakítani. A mellfelvarrás és a mellnagyobbítás kombinálása azért is kézenfekvő, mert bizonyos esetekben a megereszkedés mellen belüli precíz öltéssorozatot jelentő belső felvarrással is korrigálható, melyet az implantátum beültetésére ejtett 4-5 cm-es metszésből is el lehet végezni a mell alatti redőből.

Természetesen az sem jelent gondot, ha vertikális vagy fordított „T” metszést igénylő extenzívebb felvarrásra van szükség, hiszen ezeket is ugyanúgy el lehet végezni egyetlen műtét során, az implantátum beültetésével egyidejűleg a szép méret és forma kialakításáért. A bimbóudvar átmérőjének csökkentése mellett az esetleg fennálló aszimmetria helyreállítása is lehetséges.

Hogyan zajlik a műtét?

A 2,5-3,5 órás operációt altatásban végezzük, és utána egy éjszakát szükséges a kórházban tartózkodni. A műtét során plasztikai sebészünk előbb behelyezi az implantátumot, majd „körbevarrja” a mellállományt, hogy a bimbó-bimbóudvar komplexummal együtt a megfelelő magasságba emelje azt. Az implantátum az új formával körülvéve kerül rögzítésre – általában „dual plane” technikával, ami azt jelenti, hogy a felső 2/3 rész a mellizom alá kerül, az alsó 1/3 pedig a mirigyállomány alá.

Némely esetekben úgynevezett „multiplane reshaping”-re lehet szükség, amely a keblek több síkból történő újraformálását jelenti az oldalsó izmok elvékonyításával, azok átvágása nélkül. Mindehhez általában egy vertikális (függőleges) metszéssel egészítjük ki a mellbimbó körülit, olykor pedig a mell alatti redőben ejtett vízszintes (fordított „T”) is szükséges lehet. Az általunk használt szövetkímélő technikának és eszközöknek (pl. ultrahangos szikének) köszönhetően ennél az összetett beavatkozásnál is gyorsabb a felépülés.

Mellfelvarrásos mellnagyobbítás után

Mivel gyakorlatilag teljesen újraformázzuk a mellet, ezért különösen fontos a kímélet a gyógyulási időszak elején. Pácienseink extra tartást biztosító posztoperatív melltartóban és a dekoltázsukon keresztben végigfutó szorítópánttal ébrednek, alatta speciális tapaszokat tartalmazó kötéssel. Kontrollokra az előre egyeztetett időpontokban várjuk őket vissza, ahol a kötés lekerülése után útmutatást is adunk a hegkezelésre vonatkozóan (krémek, gélek és szilikontapasz használata, esetleg lézeres terápia).

A műtét utáni első két hétben inkább pihenés javasolt, utána fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi feladatokhoz. A sportolás a 6. héttől kezdhető újra lépésenként. Noha a testi-lelki harmóniát elősegítő átváltozás látványos és azonnali, a végleges forma és puhaság kialakulása 6-8 hét után kezdődik, és kis mértékben körülbelül még fél évig rendeződik.


A plasztikai sebész válaszol

Kedves Dr. Úr! Januárban volt egy mellműtétem, felvarrással plusz implanttal. Az első kötözésnél szembesültem vele, hogy az alsó vágásom a kb. 15 cm, tehát teljesen a mellem alatt keresztül van vágva, ami persze mindkét oldalt kilóg. Az orvostól azt a választ kaptam, hogy rossz volt a szövetem, ezt kívánta, hogy így szétvágjon. De amíg a varratot nem láttam meg, senki nem közölte ezt velem hogy upsz, ezt muszáj volt. Én nem fogadom el tőle a vâlaszt, mert nincs olyan ismerősöm, akinek szintén volt mellműtéte, hogy ekkora vágás legyen. Próbálok választ kapni, de hárìtanak. Nem tudom túltenni magam ezen. Köszönöm és remélem problémámra választ kapok. Mónika

Tovább a válaszhoz 2016-03-14

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon furcsák a melleim, egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amiket a képeken látok. Eleve úgy nőttek, hogy petyhüdt zacskókra hasonlítanak inkább, olyan lelógó W-alakban. Az egyik nagyobb, mint a másik. A bimbóudvar ráadásul mindkettőn hatalmas, igazából a felét eltakarja. Reménykedtem benne, hogy ez változni fog, de már 22 éves vagyok... Emiatt állandóan hatalmas szivacsbetétes melltartót hordok, nem nagyon járok strandra, és még párkapcsolatom sem volt. Az implantátum ilyenkor segít? Köszönettel: Viki

Tovább a válaszhoz 2016-01-02

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves vagyok, egészen kicsi csőmelleim vannak, viszont legalább egyformák. Egyáltalán nem szeretném nagyobbítani. Csak az lenne a nagy álmom, hogy egy kicsit kerekebbek legyenek. Egy egész kicsi imlantátum behelyezésével, lehet-e segíteni a csőmellek formáján? Hallottam arról, hogy a csőmelleknél korrekciós műtétekre is szűkség van (mellfelvarrás, mellbimbó kissebítés)az imlantátum behelyezése mellet. Megmondom őszintén anyagilag még az imlantátum behelyezést kibírnám, de több műtétet már nem. Lehetséges-e, hogy csak imlantátum beültetéssel megúszhatnám, és egy kicsit kerekebb melleim lehetnének? Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2012-01-07

Tisztelt Doktor Úr!Két pici gyermek édesanya vagyok akik 3,5 és 1,5 évesek.Sajnos a terhességeim az átlagnál jobban megviselték a testemet. A szülés óta lefogytam 30kg, ami még tovább súlyosbította a helyzetet. Képtelen vagyok önmagamat elfogadni. A legrosszabbul a melleim érintenek. Teljesen ellaposodtak ...a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetekben milyen lehetőségek vannak? Csak privát klinikán tudom megműttetni magam vagy vannak olyan esetek amikor lehet tb finanszírozás igénybe venni? Köszönettel,Krisztina

Tovább a válaszhoz 2011-08-21

Tisztelt Doktor Úr! Nekem az lenne a problémám,hogy 3 gyermeket szoptattam és mára teljesen el tűnt a mellem!Igaz előtte se volt nagy.Gyűlölöm a testem és melltartó nélkül nem tudok létezni!Bele teszek abba is vagy 4 szivacsot,hogy úgy látszódjon mintha lenne mellem! Azt halottam,hogy ha pszihiáter megállapítja ,hogy e miatt az ember lelkileg beteg akkor az állam támogatja a mell nagyobbító műtétet!Kérem ha tud segíteni ebben akkor írja meg mik a lehetőségeim!Köszönettel Esztella

Tovább a válaszhoz 2011-08-03

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy van-e rá esély TB támogatással korrekciós has-mell műtétet végezni rajtam? Szülés idején javasolta az ultrahangos orvos az alaki elváltozás miatt.30 kg súlyfeleslegem volt,megnyúlt a bőröm nagyon,melleim is alulfejlettek,nagyon önbizalom hiányos vagyok,férjem is elhagyott.Szeretnék még ismerkedni de ilyen testtel nem megy,minden orvosi vizsgálatnál is feszengek.Régen rajongtak értem,most esélyem nincs erre,én csak egy normális kapcsolatot szeretnék a kisfiam mellett és kellemes megjelenést.Jelenleg munkanélküli vagyok,mielőtt visszamennék az egészségügybe szeretnék túlesni a műtéten elfogadható áron.33 éves budapesti anyuka vagyok,örömmel venném ha valaki tájékoztatna a műtét elintézésének menetéről.Köszönöm válaszát!

Tovább a válaszhoz 2011-03-18

Üdvözlöm Dr.Úr ! Én egy 20 éves lány vagyok elégedett vagyok a mellem alakjával , de a teltségével nem :( érdeklődnék , hogy mondjuk egy D-kosarú méret nekem most 75/B köbcentiben nem tudom ez mennyinek felel meg, körülbelül mennyibe kerül szilikonnal-műtéttel-gyógyszerekkel mindennel együtt? Illetve ilyen fiatalon lehet valamilyen veszélye? Esetleg gyermeknél a szoptatást befolyásolhatja, mert olyan 10 múlva szeretnék majd gyereket. Válaszát köszönöm Üdv Timi

Tovább a válaszhoz 2011-02-07

Kedves Doktor Úr! A felől szeretnék érdeklődni,hogy mell nagyobbítás esetén,ha a legkisebb méretű szilikont szeretném igénybe venni akkor mennyibe kerül mindent bele számolva a beavatkozás?És ha (2 gyermek hosszadalmas szoptatása után) megigazítás illetve feljebb varrás-korrigálást is szeretnék mire számíthatok az árral kapcsolatban?Gondolom Ön is végez tb által nem támogatott műtétet.Hálásan köszönöm válaszát! Tisztelettel:Ani

Tovább a válaszhoz 2010-03-25