Mellfelvarrás

A mellfelvarrás megoldást nyújt a megereszkedett, „lógó” mellek problémájára azok megemelésével, a bőrfelesleg eltávolításával, és új kontúrok kialakításával.

Mikor lehet szükség mellfelvarrásra?

A mellet alkotó zsír- és kötőszövet állomány az idő múlásával természetes módon veszít teltségéből, rugalmasságából. A kor azonban messze nem az egyetlen tényező, ami kihat a mellek állagára: a terhesség, a szoptatás, a testsúly-ingadozás és a genetika egyaránt felelős lehet a megereszkedésért, a lógó formáért.

Kinek ideális a mellfelvarrás?

Minden esetben egyénre szabott beavatkozásról van szó, hiszen nincs két olyan páciens, akiknek a szöveti tulajdonságai megegyeznének. Mégis létezik néhány általános ismérv arra vonatkozóan, hogy kiknek lehet mellfelvarrással a leginkább segíteni: azoknak a hölgyeknek, akik számukra megfelelő testsúlyt tartanak, ám zavarja őket a mellük hosszúkás, megereszkedett alakja a lefelé mutató mellbimbókkal. A megereszkedés legszembetűnőbb jele, hogy a keblek nagy része a mell alatti redő alá lóg. A „kinyúlt” bőr és a kitágult bimbóudvar is olyan esztétikai problémát jelent, amit mellfelvarrással lehet korrigálni.

Kinek nem jó, vagy nem elég?

Noha a mellnagyobbítás rendkívül hatékony, azonnali eredménnyel járó procedúra, bizonyos esetekben nem ez vezet a kívánt eredményre, vagy éppen más beavatkozás is szükséges mellé.

 

Enyhén megereszkedett, nem nagy méretű kebleknél például gyakran implantátum vagy saját zsírszövetek beültetése is elegendő a feszesség visszanyeréséhez. Ilyenkor a térfogatpótlás önmagában megoldja a problémát.

 

Kicsi, de erősen lógó melleknél felvarrással kombinált nagyobbításra lehet szükség. Ez a kombinált műtét a plasztikai sebészet egyik legnagyobb, leglátványosabb eredménnyel járó kihívása. Ilyenkor mellfelvarrással egyidejűleg, egy műtét során nagyobbítás is történik.

 

Túl nagy (egészségügyi problémát, mindennapi nehézségeket – pl. hátfájást – okozó), erősen megereszkedett melleknél a felvarrás mellett kisebbítésre van szükség, ami a mellállomány részleges eltávolítását jelenti.

 

Szerencsére erről nem egyedül kell dönteni: a személyes konzultáció arra szolgál, hogy miután a plasztikai sebész felméri és értékeli a jelenlegi állapotot, a pácienssel egyetértésben meghatározza a leghatékonyabb megoldási módot.

Hogyan zajlik a műtét?

A páciens anatómiai adottságainak, aktuális állapotának, illetve az eredménnyel kapcsolatos elvárásainak fényében többféle metszési mód és technika közül lehet választani. Mindezt a mell mérete és formája, a bimbóudvar helyzete és kiterjedése, a megereszkedés mértéke, valamint a bőr rugalmasságának mértéke és a felesleges bőr mennyisége határozza meg. A beavatkozás többnyire altatásban történik, és egy éjszakás kórházi tartózkodást igényel.

Mellfelvarrásnál háromféle metszési technika közül választunk, szükség esetén ezeket kombináljuk: általában körbe szoktuk metszeni a bimbóudvart, majd ejtünk egy függőleges vágást a bimbóudvartól lefelé a mell alatti redőig. Ezt kiegészítheti még egy vízszintes metszés a bőr alatti redőben (fordított „T”). Fontos, hogy a metszésektől semmiféleképpen nem kell tartani: ma már olyan szövetkímélő eszközök és módszerek állnak rendelkezésre, melyek igen szép heggyógyulást tesznek lehetővé: ideális esetben mindössze egy cérnavékony vonalka marad, ami a bőrnél csupán egy-két árnyalattal halványabb. (Persze, ehhez megfelelő utókezelés szükséges, illetve az orvosi utasítások szigorú betartása.)

 

A plasztikai sebész ezekből tudja megemelni és újraformálni a szöveteket a kontúr és a feszesség helyreállítására. A mellfelvarrás részét képezi a bimbó és a bimbóudvar megemelése a kívánt magasságba, a bimbóudvar méretének igény szerinti csökkentésével. A bőrfelesleg eltávolítására is sor kerül, hiszen hozzá kell igazítani a bőr az új kontúrokhoz.

 

A metszéseket minden esetben többszörösen tovafutó plasztikai varrattal zárjuk.

Mellfelvarrás után

A metszések helyét szoros kötéssel fedjük. Pácienseink speciális posztoperatív melltartóban ébrednek a műtét után, ami stabil tartást ad a gyógyulási folyamathoz. A kórházban töltött éjszaka során dréncsöveken keresztül távozik a szövetközi folyadék, amelyeket reggel (a hazamenetel előtt) eltávolítunk. Ezt követően rendszeresen kontrollokra kell járni az orvossal előre egyeztetett időpontokban. A sportolás, a megterhelő fizikai tevékenység 6 hét elteltével kezdhető újra folyamatosan. A hatás azonnali, de a végleges eredményt 4-6 hónap elteltével lehet megcsodálni.


A plasztikai sebész válaszol

Kedves Dr. Fekete Attila! Olvastam a bemutatkozását Premium Plasztikai Sebészet honlapján. Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy milyen plasztikai műtéti megoldást ajánlana egy 41 éves nőnek, akinek "összementek" és megereszkedtek a mellei, mert három terhességen, szülésen és szoptatási időszakon van túl? Még nem szedtem össze a bátorságomat egy személyes konzultációhoz, de örülnék egy személyre szóló válasznak! Üdvözlettel, Mariann

Tovább a válaszhoz 2019-05-07

Tisztelt Doktor Úr! Mindig nagyobbak voltak a melleim az átlagnál, sokáig hagytam magam lebeszélni a műtétről, hogy szülés előtt ne...De már 3 éves a kislányom, a méretem 75 DD/E kosár és nagyon utálom. Fáj a hátam, azon kívül rémálom a ruhavásárlás, mert nem vagyok molett, mégsem vehetek fel bizonyos típusú ruhákat a melleim miatt. Tökéletesen rám passzoló inget meg azt sem, tudom, mikor vettem utoljára. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e egy műtéttel a lógást és a méretcsökkentést is kivitelezni és hogy a jelenlegi méretből lehet-e annyit csökkenteni, hogy B/C kosárnál ne legyen nagyobb a mellem. Előre is köszönöm a válaszát. Szimonetta

Tovább a válaszhoz 2019-04-24

Kedves Dr. Úr! Januárban volt egy mellműtétem, felvarrással plusz implanttal. Az első kötözésnél szembesültem vele, hogy az alsó vágásom a kb. 15 cm, tehát teljesen a mellem alatt keresztül van vágva, ami persze mindkét oldalt kilóg. Az orvostól azt a választ kaptam, hogy rossz volt a szövetem, ezt kívánta, hogy így szétvágjon. De amíg a varratot nem láttam meg, senki nem közölte ezt velem hogy upsz, ezt muszáj volt. Én nem fogadom el tőle a vâlaszt, mert nincs olyan ismerősöm, akinek szintén volt mellműtéte, hogy ekkora vágás legyen. Próbálok választ kapni, de hárìtanak. Nem tudom túltenni magam ezen. Köszönöm és remélem problémámra választ kapok. Mónika

Tovább a válaszhoz 2016-03-14

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon furcsák a melleim, egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amiket a képeken látok. Eleve úgy nőttek, hogy petyhüdt zacskókra hasonlítanak inkább, olyan lelógó W-alakban. Az egyik nagyobb, mint a másik. A bimbóudvar ráadásul mindkettőn hatalmas, igazából a felét eltakarja. Reménykedtem benne, hogy ez változni fog, de már 22 éves vagyok... Emiatt állandóan hatalmas szivacsbetétes melltartót hordok, nem nagyon járok strandra, és még párkapcsolatom sem volt. Az implantátum ilyenkor segít? Köszönettel: Viki

Tovább a válaszhoz 2016-01-02

Kedves Doktor Úr! Tavaly sikerült leadom 20 kg-ot. Sokkal jobban érzem így magam, csak egy nagy problémám van: a korábban szép, kerek mellem teljesen megváltozott. Szó szerint lóg, pedig még csak 25 éves vagyok! A mérete mintha alig lenne kisebb, viszont sokkal lejjebb helyezkedik el. A mellbimbóm is inkább lefelé néz, mint előre. Létezik erre nem műtéti megoldás? Köszönöm válaszát, Tünde

Tovább a válaszhoz 2015-12-13

T. Dr-úr! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mell helyreállítást, mellfelvarrást (40 kg súlyvesztés miatt) támogat-e a TB ? Ha igen, hány %-ban és mik a feltételek. Köszönettel: Erika

Tovább a válaszhoz 2013-09-13

Jó napot! A kérdésem az lenne, hogy a TB olyan esetben sem támogat mellfelvarrást, ha nekem Nuss műtét után a fém behelyezése és kivétele miatt sérültek a mellizmok? Köszönettel K.V.

Tovább a válaszhoz 2012-09-28

Kedves doktor úr! Ha a mellem alja alatt megmarad a ceruza akkor az azt jelenti hogy lóg? Pedig nemrég műtettem meg...ez gáz? Köszönettel Evelyn

Tovább a válaszhoz 2012-01-15

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves vagyok, egészen kicsi csőmelleim vannak, viszont legalább egyformák. Egyáltalán nem szeretném nagyobbítani. Csak az lenne a nagy álmom, hogy egy kicsit kerekebbek legyenek. Egy egész kicsi imlantátum behelyezésével, lehet-e segíteni a csőmellek formáján? Hallottam arról, hogy a csőmelleknél korrekciós műtétekre is szűkség van (mellfelvarrás, mellbimbó kissebítés)az imlantátum behelyezése mellet. Megmondom őszintén anyagilag még az imlantátum behelyezést kibírnám, de több műtétet már nem. Lehetséges-e, hogy csak imlantátum beültetéssel megúszhatnám, és egy kicsit kerekebb melleim lehetnének? Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2012-01-07

Tisztelt Doktor úr! 3 gyönyörű fiam van,akiket,sokáig szoptattam,és megereszkedtek a melleim. A méretével elégedett vagyok,de lógnak.Lehetne-e vele valamit kezdeni, mert nagyon zavar!!! Köszönöm válaszát!!

Tovább a válaszhoz 2011-10-05

Tisztelt Doktor Úr! Úgy öt évvel ezelőtt volt egy mellfelvarrásom,a műtétem után ,világos vonalas függőleges hegek maradtak.Érdeklődnék,hogy ezeket a hegeket teljesen el lehet tüntetni? Köszönöm: Iboly

Tovább a válaszhoz 2011-09-05

Tisztelt Doktor Úr!Két pici gyermek édesanya vagyok akik 3,5 és 1,5 évesek.Sajnos a terhességeim az átlagnál jobban megviselték a testemet. A szülés óta lefogytam 30kg, ami még tovább súlyosbította a helyzetet. Képtelen vagyok önmagamat elfogadni. A legrosszabbul a melleim érintenek. Teljesen ellaposodtak ...a kérdésem az lenne, hogy ilyen esetekben milyen lehetőségek vannak? Csak privát klinikán tudom megműttetni magam vagy vannak olyan esetek amikor lehet tb finanszírozás igénybe venni? Köszönettel,Krisztina

Tovább a válaszhoz 2011-08-21

Tisztelt Dr. Úr! Először szeretném megköszönni a kérdésem megválaszolására szánt időt! A kérdésem az lenne, hogy a 164 cm-hez képest 100 kg-mal kezdtem a fogyókúrát, jelenleg 75 kg vagyok. Tudom, hogy még fogynom kell és szeretnék is, kb. 65 kg-ra. Úgy már elvégezhető lesz a hasplasztika TB-támogatással? 13 évvel ezelőtt ikreket szültem császármetszéssel, 6 éve egy kislányt, szintén császármetszéssel. A kérdésem, hogy ugye ez nem akadály az ilyen hasplasztikának? és mi kell hozzá, mennyi idő a várakozási idő? Még egy utolsó kérdés, hogy mellplasztikát lehet-e TB-támogatással kérvényezni? szerény véleményem szerint elég lenne a mellfelvarrás is, de persze ehhez szakemberi vélemény kell. A gyerekeket sokáig szoptattam és fejtem is nekik, így kissé megereszkedtek a melleim és engem ez már nagyon zavar. Köszönöm a válaszait!

Tovább a válaszhoz 2011-07-04

Tisztelt Doktorúr! 25 éves nő vagyok. Az elmúlt másfél évben sokat fogytam, a melleim megereszkedtek.Nem olyan vészes,de engem nagyon zavar.Az lenne a kérdésem,hogy mellfelvarrást lehet-e végezni altatás nélkül helyi érzéstelenítéssel?Másik kérdésem,mivel félek a műtéti beavatkozásoktól,hogy milyen veszélyei lehetnek az altatásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2011-05-16

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy van-e rá esély TB támogatással korrekciós has-mell műtétet végezni rajtam? Szülés idején javasolta az ultrahangos orvos az alaki elváltozás miatt.30 kg súlyfeleslegem volt,megnyúlt a bőröm nagyon,melleim is alulfejlettek,nagyon önbizalom hiányos vagyok,férjem is elhagyott.Szeretnék még ismerkedni de ilyen testtel nem megy,minden orvosi vizsgálatnál is feszengek.Régen rajongtak értem,most esélyem nincs erre,én csak egy normális kapcsolatot szeretnék a kisfiam mellett és kellemes megjelenést.Jelenleg munkanélküli vagyok,mielőtt visszamennék az egészségügybe szeretnék túlesni a műtéten elfogadható áron.33 éves budapesti anyuka vagyok,örömmel venném ha valaki tájékoztatna a műtét elintézésének menetéről.Köszönöm válaszát!

Tovább a válaszhoz 2011-03-18

Tisztelt doktor Úr! 37 éves vagyok, 5 gyereket szültem. Sajnos mindegyikkel csak hiztam és már nem birok a tükörbe nézni. A melleim sajnos lassan a hasmig lógnak és a hasomról még nem is beszélek. Van e a társadalom biztosításommal valamilyen lehetőségem plasztikai műtétre? És arra, hogy betegyenek nekem pl gyomor szükitöt? A gyerekeim mondják "anya te vagy a legszebb", de ez a sok felesleg háj engem már lassan depissé tesz. Kérem segitsen ha tud! köszönöm! Melcsy

Tovább a válaszhoz 2011-02-21

Tisztelt Doktor úr! Én egy eléggé fura kérdést szeretnék fel tenni.én egy 54 éves 4 gyermekes anya vagyok/5-ször szültem/ és a sok szülés erdményeképpen, a melleim nagyon megereszkedtek, a hasam is nagyn csúnya.Nagyon sok olyan esetet láttam tv.-ben,amikor is fiatal lányok csupán kedvtelésből "átszabatják" magukat.Én egyedül neveltem fel a gyermekeimet özvegyként és esélyem sincs arra,hogy hogy sok-sok pénzért,szebbnek érezhessem magam,ugyanakkor azt gondolom, megérdemelném ,hogy én is szebb lehessek.A kérdésem a következő:létezik -e olyan ma Magyarországon,hogy TB. támogat egy ilyen műtétet??üdvözlettel:KATI

Tovább a válaszhoz 2011-02-13

Jó napot! Sok fogyásom miatt a mellem megereszkedett. Hallottam róla, hogy kaphatok rá kedvezményt vagy a tb fizeti, ha nagy mennyiségben fogytam. Ebből mi igaz?

Tovább a válaszhoz 2010-07-14

Tisztelt Doktor Úr! Sok gyermekem van,és párszor változott a súlyom is az életem folyamán. Így melleim,bár nem "lógnak" vészesen ,de azért már nem olyan szépek. Ha én nem akarok bele implantátumot,csak "felvarratni" ,az mekkora műtét,mekkora heget hagy,és mennyibe kerül? Sajnos csúnya "kötényhasam is van. Erről azt hallottam ,hogy tb támogatással is korrigálható. Igaz ez? Lehet egyszerre a kettőt? Üdv. Róza

Tovább a válaszhoz 2010-03-27


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.