Hegkezelés

A bőr a legkiterjedtebb szervünk, amelynek feladata, hogy megvédje testünket a külső hatásokkal, fertőzésekkel szemben. Életünk során számos alkalommal megsérülhet, a hegképződés pedig a természetes gyógyulási folyamat része. A rosszul gyógyult, nem esztétikus megjelenésű hegek azonban komoly pszichés terhet jelenthetnek.

Mi befolyásolja a hegképződést?

Ahhoz, hogy világossá váljon, mitől gyógyul rosszul vagy „csúnyán” egy heg, fontos tisztában lenni a hegképződés folyamatát befolyásoló tényezőkkel. Számít például, hogy mekkora volt a seb, a páciens kora, neme és bőrszíne, valamint öröklött (genetikai) faktorok is szerepet játszanak benne.

A rendellenes hegek típusai

Hipertrófiás heg

Vöröses, a bőr felszínének síkjából kiemelkedő heg, amely csak a korábbi sebfelületre terjed ki. Kezelésük általában lézeres terápiával vagy szteroid injekcióval történik.

Keloidos heg

Szintén a bőr felszínének síkjából kiemelkedő, ám a korábbi sérülés határain túlburjánzó heg, amit túlzott sejtképződés idéz elő. A keloidos hegek az idő múlásával akár a mozgásképességet is korlátozhatják. A lehetséges kezelési módok között szerepel a sebészi eltávolítás, a sugárterápia vagy a szteroid injekció. Bizonyos esetekben a krioterápia („fagyasztás”) is optimális. A sötétebb bőrtónusúak körében gyakoribb.

Kontraktúrás heg

Jellemzően égési sérülést követően kialakuló, „összehúzódott” heg. Az érintett bőrfelület megfeszülésével jár, amely szintén korlátozhatja a mozgásképességet – különösen gyerekeknél, akik még növésben vannak, ám a sérült hámréteg nem tud velük együtt nőni. A probléma az izmokat és az idegeket is érintheti. Megoldása kizárólag a plasztikai sebészet eszközeivel, akár szabadlebeny-átültetéssel lehetséges.

Aknés heg

A jellegzetes kis kör alakú hegek változatos mélységűek lehetnek. Mivel sok fajta akné létezik, így az aknés hegek sem egyfélék. A kezelés módja ettől függ, és beletartozhat például a lézeres terápia vagy a bőrfelszín kiegyenlítését célzó sajátzsír-visszatöltés is.

A hegek kezelésének módjai

A recept nélkül kapható vagy vényköteles krémek, gélek és kenőcsök gondos kiválasztás és alkalmazás esetén hatékonyak lehetnek a műtéti hegek kezelésére, akárcsak a szilikontapasz. Plasztikai műtéten átesett pácienseinknek mindig ezek kombinációját ajánljuk a kötés eltávolítása után, az optimális heggyógyulás érdekében.

Keloidos vagy hipertrófiás hegeknél bizonyos esetekben szteroid injekcióval is esztétikus eredményt lehet elérni, mely elősegíti a hegek belesimulását a bőrfelületbe. Az injekciókúra önmagában is alkalmazható, vagy pedig más megoldásokkal együtt is.

Lézeres kezeléssel a hegszövet regenerációját tudjuk felgyorsítani, elősegíteni a kollagénrostok stimulálásával. A plasztikai műtétek után végzett lézeres kezelés bizonyítottan hozzájárul az optimális – cérnavékony, bőrfelszínbe simuló, szabad szemmel alig látható – hegek kialakulásához.

Ha valaki a heg egyéves kora után sem elégedett annak megjelenésével, gyakran a hegkimetszés jelent megoldást. Ez gyakorlatilag egy újabb műtét, amelynek során kimetsszük a hegszövetet, és a sebszélek precíz illesztésével, valamint plasztikai varratok alkalmazásával újabb heget állítunk elő, melynek utókezeléssel s elősegítjük a korábbinál sokkal esztétikusabb gyógyulását.

A heggel kapcsolatos pontos diagnózist és a szükséges kezelési módot személyes konzultáció alkalmával tudjuk meghatározni.

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.