Hasplasztika

A hasplasztika célja a hason található bőr- és zsírfelesleg eltávolítása. Szükség esetén részét képezi a meggyengült vagy szétnyílt hasizmok helyreállítása is, így mind funkcionálisan, mind pedig esztétikailag szép végeredményt biztosít.

Sokan szeretnének a lapos hasat, aminek az elérésében valóban kulcsszerepet játszik a táplálkozás, a mozgás, illetve ezek által az ideális testsúly elérése és megtartása. Gyakran előfordul azonban, hogy a helyi zsír- és bőrfelesleg problémája egészséges életmód mellett sem oldódik meg.

Még optimális testsúlynál is előfordulhat „ledolgozhatatlan” helyi zsírszaporulat, jelentős fogyást követően pedig szinte törvényszerű a bőr és a kötőszövetek megereszkedése, „lógása”. A hassal kapcsolatos esztétikai problémák hátterében a súlyingadozás mellett a terhesség, az öröklött tényezők, az idő múlása, vagy pedig korábbi hasi műtét állhat.

Mikor nem ajánlott a hasplasztika?

A hasplasztika nem helyettesíti a fogyókúrát vagy az egészséges életmódot. Az ideális testsúly elérése és megtartása már a műtét előtt szükséges, mivel az eredmény elvileg maradandónak tekinthető, egy későbbi súlyingadozás nagymértékben ronthat rajta. Éppen ezért javasoljuk, hogy 3-4 kg-ot meghaladó fogyási szándék, továbbá hölgyeknél gyermektervezés esetén inkább később kerüljön sor a hasplasztikára.

A hasplasztika a stríákon (terhességi csíkokon) sem segít maradéktalanul, bár azokról a területekről valóban „eltünteti” őket, amelyek a kimetszeni kívánt bőrfelesleghez tartoznak.

Kinek való a hasplasztika?

A hasplasztika nagymértékben egyénre szabott beavatkozást jelent. Azoknak ajánlott, akik a saját testi-lelki harmóniájuk érdekében vállalkoznának rá, nem pedig valaki másnak vagy az aktuális társadalmi elvárásoknak a kedvéért.

Általánosságban elmondható, hogy a hasplasztika azoknak tud a leginkább segíteni, akik:

  • egészségesek és normális a súlyuk,
  • reális elvárásaik vannak,
  • nem dohányoznak,
  • zavarja őket a hasuk kinézete.

Hasplasztika előtt

A műtétet megelőzően személyes konzultáció szükséges, ahol egyeztetés történik a plasztikai sebésszel az általános egészségi állapotról, az esetleges kórelőzményekről, valamint a hasplasztikával kapcsolatos elvárásokról. Ezt szemrevételezéses és tapintásos vizsgálat is kíséri a lehetséges alternatívák megbeszélésével, illetve az azokról szóló részletes tájékoztatással. Fontos, hogy a páciens minden kérdést tegyen fel az orvosnak, ami foglalkoztatja: akár előre is lehet készülni a listával.

Hogyan zajlik a műtét?

A hasplasztika minden esetben altatásban történik, és többnyire egyéjszakás kórházi tartózkodást igényel. A páciens állapotának és elvárásainak megfelelően többféle eljárás közül lehet választani. Teljes hasplasztikával egyaránt formálható a köldök alatti és fölötti rész, amihez egy vízszintes metszést kell ejteni a csípőlapátok között és a köldök körül.

A midi hasplasztika ennél kevésbé extenzív – a köldök felett csekélyebb bőrfelesleget lehet vele eltávolítani –, de még alkalmas a szétvált egyenes hasizmok helyreállítására.

A mini hasplasztikát pedig azoknak ajánljuk a konzultáció alkalmával, akiknek nincs szükségük köldök körülmetszésére és áthelyezésére. A legösszetettebb módszer a kiterjesztett hasplasztika, mellyel nemcsak a has, hanem a csípő és a derék oldalsó része is alakítható, ám ez hosszabb felépülési idővel jár.

A zsírleszívás minden esetben a hasplasztika részét képezi. Ez a szövetek állapotának megfelelően történhet hagyományos módon, vagy pedig vibrációs (PAL) zsírleszívással.

A leggyakrabban alkalmazott teljes hasplasztika nagyjából másfél órán át tart.

Hasplasztika után

A metszés nyomán keletkező heg megfelelő utókezeléssel cérnavékony fehér vonallá halványul egy éven belül, és a fehérnemű vagy a bikinialsó is eltakarja. A tökéletes eredményhez azonban elengedhetetlen a haskötő néhány hetes hordása, amiről a műtét utáni kontrollokon egyeztetünk.

Varratszedés 2-3 hét múlva várható. Az első napokra antibiotikumot adunk, illetve írunk fel a kiterjedt műtéti terület fertőzésmentességének biztosítására. Az eredmény azonnal látható, viszont a heg optimális gyógyulására kártékonyan hat a szolárium és a közvetlen napfény. Az intenzív fizikai megterhelést legalább két hónapig célszerű kerülni.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos diétával és sporttal sem sikerült visszanyerni a szülés előtti alakomat, a hasam még egy év elteltével is lóg. A mellemen ráadásul nyomot hagyott a szoptatás, így nagyon nem vagyok megelégedve a tükörképemmel. Mit javasol, melyiket érdemes előbb korrigálni? Válaszát előre is megköszönve, Bernadett

Tovább a válaszhoz 2016-01-07

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves vagyok és 95 kilóról 63 kilóra fogytam és ezt a súlyt már egy jó pár hónapja tartom. Sajnos a bőröm nem bírta és a hasamon valamint a melleimen striák jelentek meg. Érdeklődnék, hogy ezt sebészeti úton el lehet-e véglegesen tüntetni?

Tovább a válaszhoz 2011-10-24

Kedves Dr.Úr! 80kgal szültem, 47kg voltam a terhesség elején.Jelenleg 54kg vagyok.kb 159cm.A hosszanti hasizmok,meg a többi is kinyúlt,nagy maradt a hasam,sérvem nem tudom van e szerintem nincs.A tb támogatná a műtétet?És a has újra olyan lenne mint lány koromban?A maradék zsírt lelehetne vágni illetve a lógó bőrt?Enyhe kötényhasam van,császáros voltam.Jelenleg olyan mintha 5hónapos terhes lennék.1éve szültem, már a 6hetes ellenőrzésen mutattam a dr.-nak aki azt mondta levegő tölti ki a hasam,attól olyan nagy. Sajnos a melleim is megviselték a terhességeket, üres mell zacskók maradtak csupán. Köszönettel Emily

Tovább a válaszhoz 2011-10-17

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni,hogy van-e rá esély TB támogatással korrekciós has-mell műtétet végezni rajtam? Szülés idején javasolta az ultrahangos orvos az alaki elváltozás miatt.30 kg súlyfeleslegem volt,megnyúlt a bőröm nagyon,melleim is alulfejlettek,nagyon önbizalom hiányos vagyok,férjem is elhagyott.Szeretnék még ismerkedni de ilyen testtel nem megy,minden orvosi vizsgálatnál is feszengek.Régen rajongtak értem,most esélyem nincs erre,én csak egy normális kapcsolatot szeretnék a kisfiam mellett és kellemes megjelenést.Jelenleg munkanélküli vagyok,mielőtt visszamennék az egészségügybe szeretnék túlesni a műtéten elfogadható áron.33 éves budapesti anyuka vagyok,örömmel venném ha valaki tájékoztatna a műtét elintézésének menetéről.Köszönöm válaszát!

Tovább a válaszhoz 2011-03-18

Tisztelt doktor Úr! 37 éves vagyok, 5 gyereket szültem. Sajnos mindegyikkel csak hiztam és már nem birok a tükörbe nézni. A melleim sajnos lassan a hasmig lógnak és a hasomról még nem is beszélek. Van e a társadalom biztosításommal valamilyen lehetőségem plasztikai műtétre? És arra, hogy betegyenek nekem pl gyomor szükitöt? A gyerekeim mondják "anya te vagy a legszebb", de ez a sok felesleg háj engem már lassan depissé tesz. Kérem segitsen ha tud! köszönöm! Melcsy

Tovább a válaszhoz 2011-02-21

Tisztelt Doktor úr! Én egy eléggé fura kérdést szeretnék fel tenni.én egy 54 éves 4 gyermekes anya vagyok/5-ször szültem/ és a sok szülés erdményeképpen, a melleim nagyon megereszkedtek, a hasam is nagyn csúnya.Nagyon sok olyan esetet láttam tv.-ben,amikor is fiatal lányok csupán kedvtelésből "átszabatják" magukat.Én egyedül neveltem fel a gyermekeimet özvegyként és esélyem sincs arra,hogy hogy sok-sok pénzért,szebbnek érezhessem magam,ugyanakkor azt gondolom, megérdemelném ,hogy én is szebb lehessek.A kérdésem a következő:létezik -e olyan ma Magyarországon,hogy TB. támogat egy ilyen műtétet??üdvözlettel:KATI

Tovább a válaszhoz 2011-02-13

Tisztelt Doktor Úr! Sok gyermekem van,és párszor változott a súlyom is az életem folyamán. Így melleim,bár nem "lógnak" vészesen ,de azért már nem olyan szépek. Ha én nem akarok bele implantátumot,csak "felvarratni" ,az mekkora műtét,mekkora heget hagy,és mennyibe kerül? Sajnos csúnya "kötényhasam is van. Erről azt hallottam ,hogy tb támogatással is korrigálható. Igaz ez? Lehet egyszerre a kettőt? Üdv. Róza

Tovább a válaszhoz 2010-03-27


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.