Fülplasztika

Fülplasztikával megváltoztatható a fülek formája, mérete és pozíciója. Leggyakrabban az „elálló” fülek jelentenek problémát, ám fejlődési rendellenesség vagy baleset miatt akár a fülkagyló deformációja is előfordulhat.

Mikor lehet fülplasztikát végezni?

A beavatkozás a fülkagyló teljes kifejlődése után – nagyjából 5 éves kortól – bármikor elvégezhető. Bizonyos esetekben akár már 3 éves gyermekeknél is javallott lehet. A kicsiknél ajánlott a lehető leghamarabb sort keríteni rá, hiszen az elálló fülek okozta diszharmónia akadályozhatja a testi-lelki egyensúly kialakulását, és később akár súlyos önértékelési gondokhoz is vezethet. Természtesen felnőtt korban is bármikor lehet a fülplasztika mellett dönteni, amennyiben valaki túl nagynak vagy nem megfelelő formájúnak találja a füleit. A fülplasztika egyáltalán nem befolyásolja a hallásképességet, mivel az érzékelő szervet belsőleg nem érinti.

Felkészülés a fülplasztikára

A fülplasztikát minden esetben személyes konzultáció előzi meg, amelynek során a plasztikai sebész felméri a páciens jelenlegi állapotát, kórelőzményeit, illetve kívánalmait. Az anamnézis felvétele után megtörténik a vizsgálat és a fotódokumentáció, majd realisztikus elvárásokkal mérlegelik az ideális végeredményt. A műtét előtt néhány héttel szükséges lehet bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin) szedésének szüneteltetése, valamint mindenképpen ajánlott leszokni a dohányzásról a zökkenőmentes gyógyulásért.

Hogyan zajlik a műtét?

A fülplasztika pontos menete attól függ, hogy pontosan milyen jellegű változtatásra van szükség. A metszések ennek megfelelően történhetnek a fülkagyló hátsó részén, vagy akár a fülkagyló belső kanyarulataiban is. Ezekből a metszésekből kerül eltávolításra a felesleges bőr- és porcmennyiség. Utána következik a porcok pozíciójának alakítása belső varratokkal, valamint a sebszélek összevarrása. A beavatkozás időtartama általában 1,5-2 óra.

Fülplasztika után

Fülplasztikai műtét után speciális kötést kell hordani néhány napig a műtéti terület védelmére, valamint azért, hogy külső tartást is biztosítsunk a frissen kialakított formának. A felépülési időszaknak eleinte velejárója lehet némi viszketés és diszkomfortérzet, amelyre fájdalomcsillapítót adhatunk. A fülek kíméletére ekkor még kerülni kell az oldalt fekvést, továbbá a dörzsölődést is, amit elöl gombos vagy nyakban laza felsőrész viselésével lehet megtenni.

A műtét után 1-2 héttel eltávolítjuk a kötést. Ekkor a fülek még duzzadtak és vörösek. Még 2-6 héten át laza kötést kell viselni éjszakára, ami megvéd az alvás közbeni mechanikai terheléstől. A varratszedés időpontja egyénileg változó lehet, bizonyos esetekben pedig nincs is rá szükség, mert felszívódó varratokat alkalmazunk. A mindennapi teendők 4 hét elteltével folytathatóak a megszokott módon.

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.