Fülplasztika

Fülplasztikával megváltoztatható a fülek formája, mérete és pozíciója. Leggyakrabban az „elálló” fülek jelentenek problémát, ám fejlődési rendellenesség vagy baleset miatt akár a fülkagyló deformációja is előfordulhat.

Mikor lehet fülplasztikát végezni?

A beavatkozás a fülkagyló teljes kifejlődése után – nagyjából 5 éves kortól – bármikor elvégezhető. Bizonyos esetekben akár már 3 éves gyermekeknél is javallott lehet. A kicsiknél ajánlott a lehető leghamarabb sort keríteni rá, hiszen az elálló fülek okozta diszharmónia akadályozhatja a testi-lelki egyensúly kialakulását, és később akár súlyos önértékelési gondokhoz is vezethet. Természtesen felnőtt korban is bármikor lehet a fülplasztika mellett dönteni, amennyiben valaki túl nagynak vagy nem megfelelő formájúnak találja a füleit. A fülplasztika egyáltalán nem befolyásolja a hallásképességet, mivel az érzékelő szervet belsőleg nem érinti.

Felkészülés a fülplasztikára

A fülplasztikát minden esetben személyes konzultáció előzi meg, amelynek során a plasztikai sebész felméri a páciens jelenlegi állapotát, kórelőzményeit, illetve kívánalmait. Az anamnézis felvétele után megtörténik a vizsgálat és a fotódokumentáció, majd realisztikus elvárásokkal mérlegelik az ideális végeredményt. A műtét előtt néhány héttel szükséges lehet bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin) szedésének szüneteltetése, valamint mindenképpen ajánlott leszokni a dohányzásról a zökkenőmentes gyógyulásért.

Hogyan zajlik a műtét?

A fülplasztika pontos menete attól függ, hogy pontosan milyen jellegű változtatásra van szükség. A metszések ennek megfelelően történhetnek a fülkagyló hátsó részén, vagy akár a fülkagyló belső kanyarulataiban is. Ezekből a metszésekből kerül eltávolításra a felesleges bőr- és porcmennyiség. Utána következik a porcok pozíciójának alakítása belső varratokkal, valamint a sebszélek összevarrása. A beavatkozás időtartama általában 1,5-2 óra.

Fülplasztika után

Fülplasztikai műtét után speciális kötést kell hordani néhány napig a műtéti terület védelmére, valamint azért, hogy külső tartást is biztosítsunk a frissen kialakított formának. A felépülési időszaknak eleinte velejárója lehet némi viszketés és diszkomfortérzet, amelyre fájdalomcsillapítót adhatunk. A fülek kíméletére ekkor még kerülni kell az oldalt fekvést, továbbá a dörzsölődést is, amit elöl gombos vagy nyakban laza felsőrész viselésével lehet megtenni.

A műtét után 1-2 héttel eltávolítjuk a kötést. Ekkor a fülek még duzzadtak és vörösek. Még 2-6 héten át laza kötést kell viselni éjszakára, ami megvéd az alvás közbeni mechanikai terheléstől. A varratszedés időpontja egyénileg változó lehet, bizonyos esetekben pedig nincs is rá szükség, mert felszívódó varratokat alkalmazunk. A mindennapi teendők 4 hét elteltével folytathatóak a megszokott módon.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Dr. Makó Ádám, Elérhetőségét Dr. Pataki Gergelytől kaptam meg, elálló fül problémámmal kapcsolatban keresem. Jövő év elején szeretnék egy plasztikai műtétet elvégeztetni magamon, és érdeklődni szeretnék, hogy milyen megoldás van problémámra és milyen árban van? Konzultációra is van esetleg lehetőség előtte? A másik kérdésem az ajak feltöltéssel kapcsolatban lenne, erre is jövő év elején szeretnék sort keríteni, és ennek is az ára érdekelne. (Itt lehet, hogy elég lenne csak a felső ajkamra a beavatkozás, de természetesen érdekel az Ön véleménye is konzultáció keretein belül esetleg.) Ezekről szeretnék most elsősorban érdeklődni, és bízom benne, hogy a jövőben lesz lehetőség ezen beavatkozásokra Önnél. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel, F. Kinga

Tovább a válaszhoz 2020-04-10


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.