Férfi mellkisebbítés (gynaecomastia műtét)

A megnagyobbodott, nőiesen telt mellek sok férfinak okoznak problémát. Speciálisan nekik kifejlesztett plasztikai műtéttel azonban ez tökéletesen korrigálható.

Miért lehet rá szükség?

Gynecomastiát, azaz a férfi mellkas nőies domborulatait több tényező előidézhet. Leggyakoribb oka a túlsúly, amely a zsírszövetek felszaporulásával a mellkast is érinti, de bárminek a következtében kialakulhat, ami felborítja a szervezetben a hormonális egyensúlyt (ilyenek lehetnek bizonyos gyógyszerek, vagy a szervezetbe kerülő túl sok vegyi anyag).

A megnagyobbodás érintheti a mell zsírállományát, mirigyállományát, a bimbóudvart, illetve a bőrköpeny is megereszkedhet. Aszimmetria is előfordulhat. Mindez bármilyen életkorban jelentkezhet, a korrekciós műtét pedig szintén bármikor elvégezhető felnőtteknél, amennyiben az előzetes vizsgálatok alapján nincs ellenjavallat.

Kinek ajánlott a műtét?

Mindazon férfiaknak…

  • akiknél a jelentősen megnagyobbodott mellek problémája máshogyan (pl. hormonterápiával) nem orvosolható,
  • akik egészségesek; nincs semmilyen súlyos betegségük vagy olyan krónikus kórképük, ami akadályozná a gyógyulást,
  • akik nem dohányoznak, így a cigarettában található méreganyagok nem hátráltatják a felépülésüket,
  • akik elérték és egy ideje már tartják a kívánt testsúlyt,
  • akiknél már befejeződött náluk a mellek kifejlődése,
  • akiket zavar a nőiesen megnagyobbodott mellük, és úgy érzik, hogy a korrekció segítene megteremteni számukra a testi-lelki egyensúlyt.

 

A beavatkozás bizonyos esetekben serdülőkön is elvégezhető, de előfordulhat, hogy nekik később újabb korrekcióra lesz szükségük.

Hogyan zajlik a műtét?

A gynecomastia műtéti megoldása altatásban történik, és egy éjszakás kórházi tartózkodást igényel.

Amennyiben a mellek megnagyobbodásának oka a zsírszövetek felszaporodása, elegendő lehet a zsírleszívás célzott alkalmazása, ahol szövetkímélő technikákkal (pl. vibrációs PAL-zsírleszívással- Power Assisted Liposuction) csökkenthető a műtéti kockázat és gyorsítható a felépülés. Ilyenkor körülbelül 3 mm-es metszéseken keresztül speciális bevonattal ellátott kanült juttatunk a zsírszövetek közé, hogy leszívjuk a nem kívánt zsírt.

Előfordulhat azonban, hogy a legtöbbször “tömött” tapintatú mirigyállomány egy részét ( a “csomót”) is el kell távolítani. Ebben az esetben általában körbemetsszük a bimbót, és ejtünk egy vízszintes metszést a vonalában, hogy a szövetekhez hozzáférjünk. A metszésvezetés viszont egyénileg változó lehet attól függően, hogy mennyi szövetet kell eltávolítani és pontosan honnan. Sok esetben az említett két módszer (zsírleszívás és kimetszés) van szükség.

Nagyobb méretcsökkenésnél a bimbó-bimbóudvar komplexumot is a megfelelő magasságba helyezzük, valamint eltávolítjuk a megnyúlt bőrfelesleget, és kialakítjuk a férfias mell kontúrjait. Ezrészben a női mellfelvarrásnál alkalmazott technika alapján történik, de annál radikálisabb műtét)

Férfi mellkisebbítés után

Az eredmény látványos és azonnali, a teljes gyógyulásra azonban még várni kell néhány hétig. A műtétet követő kontrollokon tájékoztat a plasztikai sebész arról, hogy lesz-e szükség varratszedésre, és pontosan meddig szükséges hordani a kompressziós mellényt. Egy hét múlva fokozatosan, kíméletesen vissza lehet térni a hétköznapi teendőkhöz, ám a sportolás újrakezdése csak 6 hét elteltével javasolt.

A végeredmény olyan feszes és férfias vonalú mellkas, amellyel a hozzánk forduló páciens végre magabiztosan teljes életet élhet.


A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.