Fenékplasztika, fenéknagyobbítás, fenékfelvarrás

Milyen fenékplasztikai eljárások vannak?

A fenékplasztika célja, hogy nagyobbítással javítsa a test arányait és kontúrjait, illetve felvarrással megfeszítse, formásabbá tegye a bőrt és a zsírréteget támasztó szöveteket.

Fenéknagyobbítás

A test arányaihoz képest nem elég nagy és kerek fenék térfogatpótlását speciálisan e célra készült szilikon implantátummal vagy sajátzsír-átültetéssel, esetleg a két technika kombinációjával lehet kivitelezni. A fenékimplantátum kohezív szilikongél töltetű, extra erős borítású orvostechnikai eszköz, amelyet mélyen a szövetek alá ültetünk be. Megfelelő minőségű implantátum és behelyezési technika esetén nem kell tartani az elmozdulástól.

A sajátzsírral való feltöltés ennek testazonos alternatíváját vagy kiegészítőjét jelenti: ennek során a más testtájról (pl. hasról vagy combokról) leszívott zsírt egy speciális feldolgozási eljárást követően apránként befecskendezzük oda, ahol volumennövelés szükséges.

Az implantátum előnye, hogy köbcentiméteres pontossággal megtervezhető, évtizedeken át tartó eredményt biztosít. Sajátzsír-visszatöltésnél ugyancsak hosszú távú eredményről beszélhetünk, ám itt számolni kell vele, hogy a beültetett zsírszövetek a donor terület tulajdonságait „öröklik”, így akinek például a hasáról származnak, és onnan fogy a legkönnyebben, annak a testsúlyváltozás már a fenekén is hamar meg fog látszani – esztétikailag veszélyeztetve (vagy akár tovább javítva!) a végeredményt. A saját zsírszövet emellett őssejteket és növekedési faktorokat is tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a gyorsabb sejtregenerációhoz, a környező szövetek feszesedéséhez, „megfiatalításához”.

A plasztikai sebészet eszköztára ideiglenes fenéknagyobbításra is lehetőséget biztosít: prémium minőségű hialuronsavas feltöltés esetén 1-2 évig látható az eredmény, mert a befecskendezett testbarát anyag fokozatosan felszívódik. Ez a beavatkozás alig egy óra alatt, ambulánsan is elvégezhető, mivel nem műtét.

A fenéknagyobbítás önmagában nem alkalmas a közepesen vagy erősen megereszkedett támasztószövetek korrekciójára, noha enyhébb esetekben elegendő lehet.

Fenékfelvarrás

Az idő múlása, a környezeti ártalmak (pl. az UV-sugárzás), a testsúlyváltozások és az öröklött tényezők egytől egyik szerepet játszanak a fenék állapotában. Természetes, hogy a zsírszövetek az évtizedek alatt sorvadni kezdenek, ám bizonyos esetekben a támasztó szövetek oly mértékű megereszkedése is társul mindehhez, hogy felvarrás szükséges a tökéletes esztétikai eredményhez.

A test arányaihoz illő, szép kontúrok kialakításához ilyenkor eltávolítjuk a felesleges bőr- és zsírréteget, valamint megfeszítjük az alattuk található támasztószöveteket. A beavatkozás akár más testkontúr-javító műtétekkel (pl. has- vagy combplasztikával) egyidejűleg is elvégezhető.

Felvarrás hatására feszesebb és általában valamelyest kisebb lesz a fenék, így előfordulhat, hogy a vele együtt elvégezhető nagyobbítást is érdemes megfontolni.

Kinek ajánljuk a fenékplasztikát?

A fenékplasztika ideális megoldást nyújt mindazon páciensek számára, akiket zavar a fenekük mérete, formája (mely esetleg aszimmetrikus), ugyanakkor egészségesek, nem dohányoznak, és reális elvárásaik vannak a végeredménnyel kapcsolatban.

Fenékplasztika előtt

A fenéknagyobbítást és a fenékfelvarrást minden esetben személyes konzultáció előzi meg, ahol sor kerül a páciens egészségi állapotának felmérésére, a fenék jelenlegi állapotának vizsgálatára, az eredménnyel kapcsolatos elvárások egyeztetésére, valamint az annak eléréséhez szükséges műtéti megoldás ismertetésére. A konzultációra célszerű előre felkészülni – akár kérdéslistával is –, hiszen közös érdek, hogy minden felmerülő kérdésre, aggályra minél kimerítőbb választ tudjunk adni. Semmiképpen sem célunk a természetellenes, „mű” vonalak produkálása: a természetes, európai ízlésnek megfelelő, az egyéni anatómiai adottságokhoz ideális eredményre törekszünk.

Hogyan zajlik a műtét?

A fenékplasztika mindig egyénre szabott műtétet jelent, de általában áltatásban történik, és egy éjszakás kórházi tartózkodást igényel.

Implantátummal történő fenéknagyobbítás esetén a konzultáción előre egyeztetett módon, szakmai szempontok mérlegelésével ejtjük a lehető legkisebb metszést a fenék felső-oldalsó részén lefelé haladva, a farpofák közötti vágatban, vagy a keresztcsont közelében. A szintén előre megbeszélt méretű implantátumot izom alá érdemes helyezni a minél tartósabb és szebb végeredmény érdekében. A metszéseket többszörösen tovafutó plasztikai varrattal zárjuk, így optimális sebgyógyulás mellett azok fél-egy éven belül cérnavékony fehéres vonallá halványulnak, amelyek szabad szemmel jóformán nem is láthatóak.

Saját zsírral való fenéknagyobbításnál leszívjuk az előre megbeszélt mennyiségű zsírt a konzultáción egyeztetett donor testtájról, hogy aztán egy speciális centrifugában feldolgozva fecskendőkbe töltsük, és apránként bejuttassuk a fenék szövetei közé a lehető legnagyobb arányú megtapadásért.

Fenékfelvarrásnál leggyakrabban a derékvonal alatt ejtett metszésre van szükség. A zsírleszívás apró, 2-3 mm-es metszésekből történik, amelyeken keresztül bejuttatjuk a szövetkímélő titánium bevonatú kanült.

Fenékplasztika után

A fenékplasztika eredménye azonnal látható, de a megőrzéséhez gondos utókezelésre van szükség. A beavatkozás típusától függően speciális szorítókötést, illetve szorító ruházatot szoktunk alkalmazni. Fájdalomcsillapítót a műtét közben és után is folyamatosan adagolunk, valamint otthonra is adunk, így számottevő kellemetlenségtől nem kell tartani. Az érintett részt néhány hétig kímélni kell, és mindennemű fizikai megerőltetés kerülendő 6 hétig. Kontrollra az orvossal előre egyeztetett időpontokban szükséges jönni, ami megfelelő alkalmat biztosít az aktuális gyógyulási fázissal kapcsolatos tudnivalók megbeszélésére is.

A plasztikai sebész válaszol

Kedves Doktor ur! Sajnos olyan alkatom van amivel nehéz mit tenni. Hiába fogyózom le is fogytam meg volt zsirszivásom is de a fenekem alatt log meg van ereszkedve a bőr.Egész testen elég laza a kötöszövetem. Járok tornázni de nem igazan segit csak a fogyasban. Ezért érdekelne a combplasztika. Tehát nekem log a fenekem ugy, mint valakinek a melle. Ha felhuzom a bört és kifeszitem normálisra vált. Ezt meg lehetne oldani műtétel?Mekkora heg lenne? Mennyire látszatos? Ennél nincs olyan mint a mellnél hogy belső felvarras ami nem nagyon látszik? köszönöm: Móni

Tovább a válaszhoz 2011-11-11


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.