Bőrelváltozások (szemölcs, zsírdaganat, seprűvéna eltávolítása)

Többféle bőrelváltozás létezik, amelyek lehetnek jó- vagy rosszindulatúak is. Fontos ezek bármelyikével plasztikai sebészhez fordulni a lehető legbiztonságosabb és legszebb eredménnyel járó eltávolításért.

Szemölcs

 

Ezt a gyakori bőrproblémát a humán papillomavírus (HPV) okozza, mely apró sérüléseken keresztül képes beférkőzni a hámsejtekbe, s ha az immunrendszer éppen nem elég erős, hogy kivédje a támadást, akkor a fertőzés révén beindulhat a szemölcsképződés. Általában kerekded, félgömb formájú, egyenetlen felületű elváltozás alakul ki, mely önmagában nem jelent egészségügyi problémát. Esztétikailag és funkcionálisan azonban zavaró lehet (zavarhatja a testi-lelki harmóniát, gátolhat a mozgásban és az öltözködésben), ritka esetben pedig akár rosszindulatúvá is válhatnak. A sebészi eltávolítás rövid ambuláns műtét keretein belül, helyi érzéstelenítésben történik.

Zsírdaganat

A zsírdaganat (lipóma) a bőr alatti kötőszövet gyakori elváltozása, tapintható kis csomó formájában. Amennyiben nem változik a mérete és a tömöttsége, nem igényel feltétlenül eltávolítást – ellenkező esetben viszont fennáll a rosszindulatúság gyanúja, ami egyébként ritka. A sebészi eltávolítás ebben az esetben is rövid ambuláns műtét keretein belül, helyi érzéstelenítésben történik.

Seprűvéna

A felületes ér eredetű elváltozások általában a „átlátszanak” a bőrön, így ha anatómiailag nem is, de logikailag akár a bőrelváltozások közé is sorolhatjuk őket. A seprűvénák problémája például egyre fiatalabb korosztályt érint az ülő életmód, a túlsúlyosság és a fogamzásgátló tabletták elterjedésével: gyakran már huszonéves korban megjelenik. Lézerkezeléssel vagy injekciós visszérkezeléssel (szkleroterápiával) lehet rajta segíteni, súlyosabb esetekben pedig a lézerszondás terápia vagy a sebészi eltávolítás hatékony.

A plasztikai sebész válaszol

Kedves Doktor Úr! Lenne egy olyan kérdésem, hogy létezik-e heg nélküli anyajegy levétel, esetleg lézerrel? A szám fölött van egy, ami már nagyon régóta zavar, de félek, hogy a csúnya heg maradna utána. Válaszát előre is köszönöm! Éva

Tovább a válaszhoz 2016-01-20

Kedves Doktor Úr! Terhességem alatt a nyakamon és a mellkasomon egyre több bőrhiba, fibroma fejlődött ki. Van ennek köze a terhességhez? Mi okozza ezeket? Meg lehet állítani ezek elterjedését, elszaporodását? Nagyon zavarnak, néha fájnak is (pl. beleakad a hajam), és esztétikailag is visszataszító. A TB támogatja ezeknek az eltávolítását (kb. 100-150 db)? Szeretnék tőlük mielőbb megszabadulni, de sajnos ezt önerőből nem tudom finanszírozni. Várom válaszát! Köszönettel, K. Krisztina

Tovább a válaszhoz 2011-02-19


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.