Belső mellfelvarrás

Ezzel a technikával mindössze egyetlen rövid, a mell alatti redőben ejtett metszésből korrigálni lehet a megereszkedett melleket, így nem jár a hagyományos mellfelvarrásnál megszokott hegekkel.

Hasonlóságok és különbségek

A mellfelvarrás azon plasztikai sebészeti beavatkozások összefoglaló neve, melyek a várandósság és a szoptatás, a jelentős testsúly-ingadozás, vagy a genetikai okok miatt megereszkedett, „lógóssá” vált mellek helyreállítására szolgálnak a mellállomány belső és/vagy külső felfüggesztésével, formálásával, legtöbbször kompaktabbá tételével.

A „klasszikus” külső mellfelvarráshoz mindenképpen szükséges legalább a bimbóudvar körbemetszése (ezáltal kerül feljebb a bimbó pozíciója). Ezen kívül igen gyakran egy vertikális metszés a bimbóudvar aljától kiindulva lefelé a mell alatti redőig – illetve a páciens anatómiai adottságaitól függően egy további nagyobb vízszintes (fordított „T”) metszés a mell alatti redőben is szükséges. A belső mellfelvarrás esetén viszont mindössze egy 3-4 centiméteres kis behatolási metszésről beszélünk a mell alatti redőben. Gyakran ezen a metszésen keresztül szilikongéllel töltött mellimplantátum beültetést is végzünk

A belső mellfelvarrás folyamata

Az altatásban végzett műtét alkalmával a kicsiny metszésből precíz technikával, apró öltésekkel adunk belülről új formát a kebleknek: megemeljük és általában hosszú felszívódású fonallal fixáljuk a mellállományt a mellizom felett. Önmagában is végezhető, de legtöbbször implantátummal és/vagy külső felvarrással kombináljuk!

Akár mellnagyobbítással együtt

Mivel az implantátum behelyezése is pontosan ilyen metszésből történik, így a belső mellfelvarrás akár mellnagyobbítással egyidejűleg, egyetlen metszésből is elvégezhető. Az implantátum beültetése nemcsak esztétikailag, hanem az eredmény tartósságának szempontjából is előnyös, hiszen belső alátámasztásként tartja meg a mellállományt, amely egyébként nem tartalmaz támasztó szöveteket, ezért az idő múlására és a gravitáció hatására különösen fogékony lenne.  A belső felvarrás a mellszövet „belső melltartójának” felső pántjaiként is felfogható képletesen. ( A belső „melltartónál” a „kosár” pedig egy külső felvarrásnál az alsó pólusoknál szépen egyeztetett és szorosabbra vett írha, és szövetrész lenne.)

Kinek ajánlott?

A belső mellfelvarrás mindazon hölgyek számára ideális, akiknek enyhe vagy mérsékelten megereszkedett mellüket szeretnék újra feszesnek látni, valamint bőrük kellően rugalmas és szöveteik is megfelelő vastagságúak a beavatkozás elvégzéséhez. Ideális lehet – leginkább anatómiai – implantátummal kombinálva akár fokozottabb megereszkedésnél is. Amikor ilyen konstellációjú melleknél, mellszimmetrizáció elérésére – ha a páciens minél kisebb és kevesebb hegeket szeretne és kompromisszumokba belemegy – szintén ajánlható. Szükség esetén egy lépcsőben elvégezhető, de később is ki lehet egészíteni egy bimbó körüli felvarrással (round block mastopexia, circularis mellfelvarrás stb.)

Kinek nem ajánlott?

Súlyos megereszkedés esetén (ami például több gyermek vállalása vagy több tíz kilogrammos fogyás után, vagy pedig bizonyos fejlődési rendellenességek nyomán alakulhat ki) hagyományos mellfelvarrásra van szükség, hiszen az ad lehetőséget a plasztikai sebésznek a mell szöveteinek kiterjedtebb módosítására, a bimbó-bimbóudvar komplexum lényegesen feljebb helyezésére, valamint a bőrfelesleg eltávolítására. A hegek külalakjától ilyenkor sem kell tartani, hiszen a klinikánkon alkalmazott szövetkímélő plasztikai sebészeti technikáknak, eszközöknek (pl. az ultrahangos szikének), és utókezelésnek (dióda-lézeres kezelés, krémek, gélek, szilikon tapasz) köszönhetően többnyire nem feltűnő (gyakran helyenként alig észrevehető és cérnavékony) vonallá halványulnak.

A megfelelő megoldást természetesen nem a páciensnek kell egyedül kiválasztania: ebben segít a minden részletre kiterjedő személyes konzultáció a plasztikai sebésszel, ahol az aktuális állapot és az eredményre vonatkozó igények alapos felmérése is megtörténik.

Belső mellfelvarrás után

A beavatkozás azonnali és látványos eredménnyel jár. A belső varratok tervezetten kellő időben maguktól felszívódnak. A felépülés lényegesen gyorsabb, mint a hagyományos mellfelvarrás esetében, hiszen kisebb a műtéti terület, ám a sportolást és az egyéb megerőltető fizikai tevékenységeket 6 hétig kerülni kell.


A plasztikai sebész válaszol

T. Dr-úr! Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mell helyreállítást, mellfelvarrást (40 kg súlyvesztés miatt) támogat-e a TB ? Ha igen, hány %-ban és mik a feltételek. Köszönettel: Erika

Tovább a válaszhoz 2013-09-13

Tisztelt Doktorúr! 25 éves nő vagyok. Az elmúlt másfél évben sokat fogytam, a melleim megereszkedtek.Nem olyan vészes,de engem nagyon zavar.Az lenne a kérdésem,hogy mellfelvarrást lehet-e végezni altatás nélkül helyi érzéstelenítéssel?Másik kérdésem,mivel félek a műtéti beavatkozásoktól,hogy milyen veszélyei lehetnek az altatásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2011-05-16

Jó napot! Sok fogyásom miatt a mellem megereszkedett. Hallottam róla, hogy kaphatok rá kedvezményt vagy a tb fizeti, ha nagy mennyiségben fogytam. Ebből mi igaz?

Tovább a válaszhoz 2010-07-14

Tisztelt Doktor Úr! Sok gyermekem van,és párszor változott a súlyom is az életem folyamán. Így melleim,bár nem "lógnak" vészesen ,de azért már nem olyan szépek. Ha én nem akarok bele implantátumot,csak "felvarratni" ,az mekkora műtét,mekkora heget hagy,és mennyibe kerül? Sajnos csúnya "kötényhasam is van. Erről azt hallottam ,hogy tb támogatással is korrigálható. Igaz ez? Lehet egyszerre a kettőt? Üdv. Róza

Tovább a válaszhoz 2010-03-27


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.