Arcplasztika, ráncfelvarrás

A leglátványosabb eredményt nyújtó plasztikai beavatkozások egyike az arcplasztika, mely egy precízen kivitelezett műtét révén sokkal fiatalosabbá, kisimultabbá, feszesebbé, harmonikusabbá teszi a vonásokat.

Kinek javasolt az arcplasztika?

Az idő múlásán túl a genetikai és a környezeti tényezők is hatással vannak a bőr megjelenésére, illetve a kötőszövetek állagára. Manapság rengeteg stresszhatás éri az embert, aminek sajnos az arcon is meglátszódhat a nyoma. A különböző „minimál invazív” – tehát a szervezetet a lehető legkevésbé megterhelő, nem műtéti jellegű – kezelések egyéni adottságoktól és igényektől függően akár sokáig is megoldást nyújthatnak az öregedés nem kívánt jelei ellen: a botox, a hialuronsav vagy a kombinált arcfiatalítás méltán népszerű, hatékony opció erre. Jelentősen kitolható velük egy esetleges arcplasztikai műtét szükségessége.

Az örökké „haragos” és fáradt homlok, a lógó szemhéj és szájkörnyék, a duzzadt könnyzacskók, valamint a megereszkedett középarc és a „pulykanyak” azonban arról árulkodik, hogy a szövetek mélyét érintő komplex terápiára van szükség. Ez az arcplasztikai műtét, amely a kötőszövetek szintjéről kiindulva, azokat megfeszesítve, a bőrfelesleget pedig eltávolítva teszi esztétikusabbá és üdébbé a megjelenést.

Mint a legtöbb műtétnél, bizonyos krónikus betegségek (pl. cukorbetegség vagy magas vérnyomás) itt is fokozott kockázatot jelentenek – a dohányzással egyetemben.

Hogyan zajlik a műtét?

Az „arcplasztika” tulajdonképpen nem egyféle műtét, ami minden páciensnél ugyanúgy történik. Sokkal inkább olyan operációs lehetőségek összefoglaló neve, melyek mind az arc kötőszöveteinek megfeszítésével, illetve a bőrfelesleg eltávolításával járulnak hozzá a fiatalosabb arckontúrok visszanyeréséhez.

Egy gondosan elvégzett arcplasztika időtartama 2-4 óra. Jellemzően altatásban végezzük. A páciens állapotának és kívánalmainak megfelelően, a plasztikai sebésszel történt alapos egyeztetést követően általában részét képezi a halántékplasztika és a homlokplasztika, de kiterjeszthető akár a nyakra is.

A metszés a halánték tájékán, a fül előtt indul, majd a fül mögé ívelve tarkótájon fejeződik be, hogy aprólékos munkával felpreparálhassuk a bőrt az orcától majdnem a „nevetőráncokig” és az állszegletig, továbbá a fül alatt és mögött nagyjából 5 cm-es távolságra. Erre azért van szükség, hogy hozzáférjünk a megfeszíteni kívánt kötőszövetes réteghez, illetve eltávolíthassuk a kimetszeni való felesleget. Az áll alatti régióban, a toka tájékán gyakran zsírleszívást is alkalmazunk.

A metszéseket minden esetben prémium minőségű varróanyaggal és plasztikai öltésekkel zárjuk, hogy szép, cérnavékony, a bőr árnyalatánál alig láthatóan világosabb hegek alakulhassanak ki, melyek az arc természetes vonalaiba esnek, így szinte nem is lehet őket észrevenni.

Az arcplasztika alaptípusai

  • Deep Plane Lift – a felületes izombőnye-rendszer megfeszítése a természetes és feszülésmentes arckifejezésért,
  • SMAS Lift – ugyanúgy szép és természetes eredményt lehet vele elérni, ám egy fokkal kevésbé extenzív, mint a Deep Plane Lift, mert a felületes izombőnye-rendszer alatti szövetekre nem terjed ki.
  • Short Scar Lift – a rövidheges arcplasztika, mint ahogy az a nevében is szerepel, a szokásosnál rövidebb metszésekből dolgozik, amelyek bizonyos esetekben szintén elegendőek a megereszkedésért felelős szövetek és a bőr kisimításához,
  • MACS, XMACS – a „Minimal Access Cranial Suspension” technika a rövidheges eljárások közé tartozik, és kevésbé invazív, mert a metszés csak a fülkagylóig terjed ki,
  • Endoszkópos arcplasztika – a plasztikai sebész egy vékony kanülre rögzített kis kamerát juttat be az egyik metszésből, míg egy másikból elvégzi a szükséges szövetmódosításokat, az eddig felsoroltaknál lényegesen csekélyebb hatással,
  • Arcközép-felvarrás – csak az arc középső harmadára terjed ki, hozzájárulva a megereszkedett orcák megemeléséhez, s az orr és a száj közötti ráncok kisimításához.

Arcplasztika után

Mivel a szövetek mélyéig ható beavatkozásról van szó, így a felépülési idő jelentősen függ az alkalmazott technikától, a plasztikai sebész felkészültségétől és gyakorlatától, valamint a páciens egyéni gyógyhajlamától is: egy és néhány hét között változik. Szerencsére az arc területe a bőséges vérellátottságnak köszönhetően rendkívül jól gyógyul. A kötést a 7-8. napon szoktuk eltávolítani, ami után már hajat is lehet mosni. Az utolsó varratszedés 10-14 nap után várható. Ezután folytatódhat a kozmetikumok használata, az arcápolási rutin.

Az érintett felület nagysága révén duzzanat és elszíneződés jelentkezhet, amelyen borogatással lehet segíteni. A munkába állást 10 nap elteltével szoktuk javasolni. Enyhébb fizikai terhelés 2 hét után, míg sportolás 3 hét múlva ajánlott. Napozni és szoláriumozni 6-8 hét után lehet. Kerülendő a nagyon fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása is.

A felépülési időszak után pácienseink természetesen fiatalos, üde és kisimult arcnak örülhetnek arckarakterük és mimikájuk megőrzésével, amely akár hosszú távon megmaradó évtizedes „korelőnyt” jelent.

Az arcplasztika alternatívája vagy kiegészítése lehet az arcfeltöltés saját zsírral.

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.