vissza az előző oldalra

Tetováláseltávolító módszerek és az optimális végeredmény titka

Média
2014. július 16.

 

(dr. Pataki Gergely plasztikai sebész írása)

Milyen százalékban szeretnének az emberek megválni a tetoválásuktól, és mik az okok?

Hazai statisztika sajnos nincs. A felmérések szerint(a Harris Inter active közvéleménykutató 2006-os eredményei, Rochester, New York) minden 5. amerikai állampolgárnak van tetoválása. Közülük minden hetedik sajnálja, és szeretne megszabadulni tőle, ami igen nagy arány. A leggyakoribb okok: „túl fiatal voltam, amikor csináltattam” (20%), „sajnos állandó” vagy „egy életre meg vagyok bélyegezve” (19%), vagy „már nem tetszik” (18%). Egyéb okok lehetnek a testforma megváltozása, hízás vagy fogyás következtében a bőr megereszkedése is.

Hogyan próbálták meg eltüntetni a tetoválásokat a múltban?

A tetoválás egykor állandó nyom (díszítés vagy szégyellni való folt) volt viselője bőrén, ma már többféle eljárás is létezik a teljes vagy részben történő eltávolításra. Tetoválás eltávolítást különböző eszközökkel végezték a történelem során.

A lézeres tetoválás eltávolító módszerek kifejlesztése előtt a leggyakoribb technikák a mechanikus dermabrázió (csiszolás), a TCA azaz triklór-ecetsavas hámlasztás (savas hámlasztás, amely eltávolítja bőr felső és középső rétegét), a sós abrázió (a bőr sóval súrolása), a cryosebészet (a bőr felső rétegeinek fagyasztásos eltávolítása) és a kimetszés voltak, amelyet még ma is használunk a bőrátültetéssel együtt nagyobb tetoválások eltávolítására.
Érdekesség, hogy a korai tetoválás eltávolítási módszerek közé tartozott a bor vagy citrom injekciós technikával történő beadása vagy fokhagyma és galamb ürülék a bőr felületén történő alkalmazása. A lézeres tetoválás eltávolítást a ’80-as években állandó hullámhosszú lézerekkel végezték, a korszerű Q-kapcsolt lézerek az 1990-es években kerültek kereskedelmi forgalomba, és terjedtek el.

Milyen a ma ajánlott lézeres technika?

Sajnos nincsen gyors és teljesen fájdalommentes technika. Ma a korszerű „lézeres tetoválás eltávolítás” alatt általában a Q-kapcsolt lézerekkel történő non- invazív pigment tetoválás eltávolítást értjük. A lézerrel végzett tetoválás eltávolítás során a speciális hullámhosszú lézersugár részlegesen roncsolja, és feltöri a festéket a tetoválásban. A kisebb részecskékre szétesett pigment (tinta) azután felszívódik a szervezetben az immunrendszer falósejtjei (fehérvérsejtek) lebontása által.

A rövid idejű, kis energiájú impulzusok nem okoznak hegesedést az egyébként könnyen hegesedő bőraljában, ezért gyakran hegmentesen eltávolíthatóak.

Általában a fekete és sötétebb színű festékek távolíthatók el jobban, teljesebben. Minden tetoválási tintának (pigmentnek) speciális fényabszorpciós spektruma van. A tetoválás eltávolító lézernek képesnek kell lennie az adott abszorpciós spektrumon belül megfelelő energiát kibocsátani, ettől hatékony a kezelés. Egyes tetoválásnál használt színek (pigmentek), mint például a sárga, vörös, zöld és fluoreszkáló tinta sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint a sötétebb színek a fekete és a kék, mert abszorpciós spektrumuk kiesik, vagy a szélén van a használt lézerek emissziós spektrumának.

Hogyan távolítja el a lézer a tetoválást?

Széles körben a „gold standard” kezelési módnak az újabb fajta Q-kapcsolt lézereket tekintik, ezek több hullámhosszon dolgoznak, ezáltal már nem csak néhány színnél hatásosak, hegesedést ritkán eredményeznek. Vékony bőrterületen nagyobb valószínűséggel lesz heg, mint a vastagabb bőrterületeken.

A kezelés során a lézersugár áthatol a bőrön keresztül, és a folyékony állapotban lévő tetoválási tintát célozza meg, melyet kisebb részecskékre tör fel, előkészítve a szervezet által történő felszívódáshoz. Sokszor azonnali eredmény is van, a legtöbb esetben a kifakulás fokozatosan történik a 7-8 hetes az gyógyulási időszakban. Ez alatt szállítják el, és bontják le a pigmenteket a szervezet immunsejtjei a lézer által felmelegített és kisebb részekre tört tinta részecskéket. A kezeléseket ismételni kell.

Kisebb tetoválásokat dióda lézerrel is el lehet halványítani, távolítani. A nagyobb és különlegesebb színű tetoválásokhoz több feltétel szükséges:

  • A lézersugárnak elegendő mélységbe kell behatolnia a bőrbe, hogy elérjük a tetoválási pigmentet. Különböző festék pigmentek miatt szükség van a különböző hullámhosszúságú lézerfényt kibocsátani tudó lézerekre. Például a vörös fényt erősen elnyeli a zöld pigmentet tartalmazó tetoválás.
  • A lézer energia kezelési időtartama (impulzus időtartam) nagyon rövid legyen, így biztosítható a tetoválási pigment izolált felmelegítése anélkül, hogy a környező szövetekben (bőrben, irhában) károsodást (hegesedést) okozzanak. Ez az időtartam nanoszekundum (ns) rövidségű. Erre a lézerek többsége alkalmatlan.
  • Elegendő energiát kell szállítania minden lézer impulzusnak. Ha az energia túl alacsony, a pigmentet nem darabolja, és nem kerül sor az eltávolítására. Az fenti kritériumoknak csak a Q-kapcsolt lézerek felelnek meg.
    A Q-kapcsolt lézereknek is van különböző fajtája, a Q-kapcsolt Nd:YAG: infravöröshöz közeli hullámot bocsát ki, melyet a bőr melaninja kevéssé abszorbeál, ezáltal a sötétbőrűeknél az egyetlen létező biztonságos megoldás. Q-kapcsolt rubin lézerek vörös fényt állítanak elő, melyet a zöld és sötétebb tetoválások nyelnek el. A bőr melaninja is ilyen, tehát ez a lézer a fehér bőrűeknél a legeredményesebb.

Milyen időközönként kell a kezeléseket végezni?

Komplett lézeres tetoválás eltávolítás számos kezelést igényel, jellemzően egymástól időben legalább 6-7 hét különbséggel.

Gyakoribb kezelés növeli a mellékhatások kockázatát, de nem feltétlenül növeli a festék felszívódását, több hegesedéshez és környezeti elszíneződéshez vezethet, és oka lehet a páciens elégedetlenségének, egy nem kielégítő eredménynek. Gyakran hosszabb szünetet is javasolhatunk a páciensnek, hogy a nem kíván mellékhatásokat csökkentsük. A végtagokon, pl. bokán elhelyezkedő tetoválásokat a legnehezebb eltávolítani.

Sokszor nehéz megmondani, hogy hány kezelésre van szükség, mindez függ a bőrtípustól, a helytől, a tetoválás színétől és a páciens immunrendszerétől stb. A professzionális tetoválások eltávolításához átlagban 5-10 kezelés szükséges, és akár több fajta lézer is kellhet. Az „amatőr” tetoválásnál ennél kevesebb kezelés kell, és normál sötét tinták esetén kevesebb a szövődmény. Sajnos nincsenek standardizált tinták, mivel több mint 100 féle festék létezik, amik eltérően reagálhatnak a lézerre.

Máshol megkezdett kezelés

5 kezelés után

kezelés előtt

Kezelés után

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                        

Jár-e fájdalommal, vagy egyéb utóhatásokkal?

A lézerkezelés általában kevés fájdalommal jár, mivel kombináltan helyi érzéstelenítő kenőcsöket és hűtést alkalmazunk. Tűvel és érzéstelenítő oldattal történő kezelést ritkán végzünk, mivel a szövetekbe jutatott folyadék csökkenti a pigmentek sűrűségét, és növeli a felmelegedési zónát. A leggyakrabban megfigyelt utóhatás a bőrpír.

Előfordulhat hólyagképződés, színváltozás (a bőr kivilágosodása vagy sötét foltok kialakulása) és kb. 3-8%-os valószínűséggel hegesedés. A kóros hegképződésre vagy keloidra hajlamos egyéneknél ezért fokozott körültekintés szükséges. Kiemelendő, hogy a váll és a mellkas területét csak plasztikai sebészeti konzultáció után szabad kezelni, hiszen itt gyakori a keloid (kórosan túlburjánzott heg) kialakulása. Az égési sérülés vagy paradox elsötétedés igen ritka a korszerű gépek alkalmazásával.

 Rá lehet-e tetoválni egy meglévő alkotásra?

A tetoválás viselők egy része úgy dönt, hogy elfedi a nem kívánt tetoválást egy új tetoválással. Ez közismert nevén a cover-up (rátakarás-rátetoválás) vagy camouflage („álcázás”). Egy művészien elvégzett „álcázás” adott esetben teljesen láthatatlanná teheti a régi tetoválást. Ez nagyban függ a régi tetoválás méretétől, stílusától, színeitől, az alkalmazott technikától és a tetováló művész készségeitől. A korábbi tetoválás hatékony elrejtéséhez gyakran sötétebb tónusok alkalmazása szükséges.

Sok tetoválás túl erős, hogy rögtön a fenti technikát alkalmazzuk, ezekben az esetekben a páciensek először halványító lézeres tetoválás eltávolításon esnek át, majd ezt követi a precíz rátetoválás. A lézeres eltávolítás utáni hegesedést követő színváltozásra (hipo-, és hiperpigmentáció) is megfelelő válasz a szakképzett „kezekkel” történő orvosi tetoválás.

Milyen plasztikai sebészeti eljárásokat használ még a tetoválás eltávolításhoz?

Igen bőséges a kezelések tárháza. Használunk kimetszést, sorozatkimetszést, szövettágítót, bőrátültetést. Ritkán még a zsírleszívás is előkerül.

Kisebb tetoválások eltávolításánál, ahol az adott területen bőrfelesleg található, szóba jön az egyszerű kimetszés is. Ilyet gyakran alkalmazunk pl. a szemöldöknél, ahol a kimetszéssel a szem körüli tájék bőrfeleslegének eltüntetése még az adott területen fiatalító hatással is bír. Különleges technikát alkalmazunk a kimetszett szemöldökök esetében az orvosi heg pigmentálás mellett: a hajhagyma-egységenként történő haj- vagy szőrzetbeültetése a szemöldökbe.

Tetoválásokat részenként is kimetszhetünk, megvárva a bőr után-tágulását.

Amennyiben a tetovált területben vagy mellette nincs elegendő bőrfelesleg, komplexebb plasztikai sebészeti megoldást, belső szövetközti, bőralatti szövettágítót alkalmazhatunk (sima vagy ozmotikus expander). A megfelelően előtágított bőr az expander kivétele után sokszor együlésben kimetszhető.
Nagyobb tetoválások eltávolításánál, ha a kimetszés során az irha egésze vagy része megmarad, a kimetszett (lenyúzás szerű) területet bőrátültetéssel (vékony teljes vastag, vagy fél vastag) fedhetjük. Ehhez az eljáráshoz máshonnan kell bőrt venni, és ennek is van sajnos látható nyoma.

Külön érdekesség, hogy elhízásnál, főleg az alhasra és lágyéktájékon lévő vékony bőrre tetovált mintáknál gyakran vibrációs zsírleszívással készítjük elő a bőr alatti szöveteket, majd a bőrfelesleget a tetoválás egészével vagy részével kimetsszük.

A kimetszés és a sorozatműtétek mindig sebbel, majd heggel járnak, azokat hetekig kell kötni, krémezni, fertőtleníteni. A hegek javítására alkalmazhatunk már korán elkezdve szilikontapaszt, mely a friss heget optimális környezetben tartja (hidratálja, melegen tartja), mechanikusan összetartja a sebszéleket és csökkenti a bőr felületi feszültségét.

A heget – optimális esetben – vékony heget is lehet orvosi tetoválással kezelni, mivel a környező bőrrel való színazonosságbeli eltérés (hipo-, és hiperpigmentáció) itt is előfordulhat.

Mire figyeljünk a tetoválásoknál és a lézeres tetováláseltávolításnál?

Az olcsó, nem Q-kapcsolt lézerek nem alkalmasak a tetoválások korszerű eltávolításra. Olyan helyre menjünk, ahol plasztikai sebésszel közösen lehet átbeszélni a különböző lehetőségeket. A tetoválások sok ember életét teszik érdekesebbé, de szintén sokaknak okoznak maradandó károsodást. Létezik nem végleges tetoválás is. Fontos az is, hogy ha egy jól átgondolt döntés után végleges tetoválást készíttetünk bőrünkön, akkor precíz művésziességgel dolgozó, és a legmagasabb fokú sterilitást biztosító tetováló szalont keressünk fel, és megfelelően dokumentáltassuk az alkalmazott tintát.

dr. Pataki Gergely sebész és plasztikai sebész,
a Kútvölgyi Premium Plasztikai Sebészet
vezető plasztikai sebésze

 


 

 

Bartus Márta írása:

Tetoválás elfedése

Napjainkban egyre többször találkozunk elrontott vagy régi, megkopott, esetleg már eltorzult, megfolyt sminktetoválásokkal. Elsősorban ez azért van, mert amikor bejött Magyarországra a sminktetoválás a 90-es években, még nem fektettek akkora hangsúlyt, mint ma a pigmentek öszszetételére, minőségére, valamint nem volt éles határvonal a test és a sminktetováló festékek között.

A profi sminktetoválók gammasterilizált mikropigmentekkel dolgoznak. Sajnos még a mai napig lehet olcsó, minősíthetetlen tetováló festékeket kapni, szép köntösbe csomagolva, ezért gyakran megtéveszthetik a kozmetikusokat. Ezek a festékek bizony az eredményre is rányomják a bélyeget. Megszürkült, vagy kivörösödött szemöldök, befeketedett szájsatírral is találkoztam már, ami a vendég életét megkeseríti, és bármilyen áron szabadulna tőle.

Komplementer és camouflage színek

Manapság vannak olyan mikropigmentek, amelyekkel abszolút fedhetők a nem túlzottan elrontott kontúrok, a megkopott, lekonyult szemöldökök. Ebben az esetben kiválasztunk egy koplementer színt a vendégnek, ami ellensúlyozza a jelenlegi szemöldök színét. Természetesen ehhez biztosan kell ismernünk a színelméletet, a hideg-meleg árnyalatokat, és ennek függvényében választunk. Nagyon alaposan megtervezzük az új formát, és azt pigmentáljuk be a bőrbe. A kilógó részt – a vendég bőrtípusához legjobban hasonlót választunk, amit általában kevernünk kell több camouflage színből – megtetováljuk. A korrekció alkalmával itt is tudunk még színt módosítani, hogy a legjobban illeszkedjen a vendég eredeti bőrtónusához. Mindenképpen télen, vagy tavasszal ajánlott ilyen tetoválásokhoz kezdeni, mert nyáron a lebarnult bőr megtéveszthet, és nem kívánt hatást érhetünk el.

Előtte

Utána

 

 

 

 

 

Elrontott szájtetoválásoknál nagyon óvatosan kell bánni, csak a csúcsminőségű pigmentekből érdemes választani, mert azzal az első alkalommal is ütős változást érhetük el. Elfedi a régi kékes-szürke, esetenként elfeketedett szájsatírokat is.

Ahol véget ér a mi tudományunk…

Sajnos vannak esetek, amikor mi sminktetováló szakemberek sem tudunk mit kezdeni a tetoválással, mert vagy annyira rossz az íve, a kontúrja, a színe, vagy testtetováló festékkel van megtetoválva a vendég. Ebben az esetben kizárólag orvosi ellenőrzés melletti lézeres kezelést ajánljuk. Mindig olyan orvost ajánljunk a vendégnek, akinek a munkáit láttuk, és magunkat is rá mernénk bízni. A legjobb, ha olyan orvosi klinikán kezelik, ahol plasztikai sebész is dolgozik, mert sajnos előfordul, hogy annyira el van feketedve, és megfolyik egy szemöldöktetoválás, hogy a lézer sem megoldás az esetleges hegesedés miatt, ilyenkor a plasztikai sebész kimetszést alkalmaz. A teljes gyógyulás után, természetes hatású, szálas technikával alkalmazott gyönyörű szemöldöktetoválást lehet készíteni a vendégnek.

Szemöldök tetoválás

Szemöldök tetoválás

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetesen ezek lehetőségek az elrontott sminktetoválás javításához, korrigáláshoz, de bízom benne, hogy nem ez a fő célcsoportja egy profi sminktetoválónak, hanem a szépséget kiemelni hivatottunk, és elégedett vendéget adni ki a kezeink közül, aki nem bélyegként, hanem büszkén viseli sminktetoválását.

Bartus Márta
Kozmetikus, smink- és orvosi tetováló,
a Kútvölgyi Premium Plasztikai Sebészet munkatársa.

Forrás: BEAUTY FORUM | 2014/3

 Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Orrplasztika és orrsövényplasztika: esztétikai és rekonstrukciós szempontból

Különös jelentőséggel bír az arc karakterét meghatározó orrdeformitások műtéti kezelése. Az orron végzendő beavatkozások lehetnek egyrészt esztétikai, másrészt rekonstrukciós jellegűek. Az esztétikai műtétek általában a csontos-porcos orrháti „púp” eltávolítását...


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.