vissza az előző oldalra

Mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak? Mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye? Miért fontos a minőség?

Média
2014. július 24.

Dr. Pataki Gergely egyik specialitása az esztétikai műtéteken belül a mellplasztika, több szépségkirálynő és ismert modell alakját varázsolta szebbé, és rendszeresen ültet be implantátumot sportolóknál is.

Arról kérdeztük, hogy mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak, mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye, továbbá arra, hogy mi lehet a hosszú távon az elégedett páciens és egy elégedett páciensekkel rendelkező praxis titka?

A „tökéletes” mellnagyobbítás kapcsán sok kérdés merül fel. A lényeg, hogy ki? Mit? Mekkorát? Milyen alakút? Honnan? A mellkashoz és (mivel páros szerv) egymáshoz képest hova helyezzünk be? Látszik tehát, hogy több rizikós pontja van a „műveletnek”.

A minél tökéletesebb végeredményhez 10 fontos pontot kell körbejárni véleményem szerint:

1. Egyéni elvárások, személyes hozzáállás: Minden mellnagyobbításra vállalkozó páciensnek egyéni adottsága és testképe van, melyet részletesen kell elemezni. Szükséges a megfelelő intimitás a kommunikációban, ilyenkor tudja a páciens megfelelően megfogalmazni kérését, elvárását melle formájával és méretével kapcsolatban. Szükséges, hogy minden páciensnek reális elvárásai legyenek, ez részletes egyeztetést igényel. Mellnagyobbításnál jó példa, hogy több, mint 1000 különböző méretű és formájú implantátummal dolgozunk, ebből kell kiválasztani a 2 legmegfelelőbbet. Nagyon fontos, hogy a páciens választott plasztikai sebészével részletekbe menően beszéljen az általa elvárt formákról, méretről és a minőségről!

2. A minőség mindenekelőtt: Mindenben az elérhető legjobb minőségű termékeket használjuk, legyen szó műszerekről vagy implantátumokról. Emberi testbe csak az általunk legjobbnak vélt anyag kerülhet be, ne legyenek kompromisszumok. A részben nem kontrollált, nem orvosi minőségű szilikont tartalmazó PIP implantátumok kapcsán a minőség még jobban előtérbe került. Minőségi implantátumot csak hosszú múlttal rendelkező komoly minőségbiztosítási garanciákkal rendelkező cég tud gyártani.

3. Az orvos személye és a képzett személyzet: Magyarországon mellnagyobbítást csak plasztikai sebészeti szakvizsgával rendelkező sebész végezhet, aki megfelelő képzéssel és esetszámmal rendelkezik. A sebész a műtőben szigorú munkarendet vár el, melynek eredménye a maximális sterilitás és a protokollok betartása, ellenőrzése. A munkatársak megválasztása, képzése is fontos. Ebben a szakmában nem lehet hibázni, mert súlyos következményei vannak.

4. A helyes technika és a behelyezés (metszés) helye: Az előbbi alatt elsősorban a szövetkímélő technikák alkalmazását értjük. Az implantátum a mell alsó áthajlási redőjéből történő behelyezésének van a legtöbb előnye és ez is a legelfogadottabb,

5. A helyes méret: Testünk anatómiai tulajdonságai, testmagasság, mellkas szélesség mellett sok egyéb tényező határozza meg azt, hogy mekkora a maximális implantátumméret stb. Pl: a bőr elaszticitása, vastagsága, az alatta elhelyezkedő zsírszövet vastagsága és sok más tényező. A kevesebb sokszor több; pl. egy tökéletes alakú mell nagyobbnak látszik! mint egy valójában nagyobb, de nem megfelelő arányú és formájú mell.

6. A helyes forma: Csepp alakú vagy kerek? Az általunk leggyakrabban választott implantátum texturált felszínű, magas kohezívitású, formatartó gélt tartalmaz és lehetőleg anatómiás/csepp alakú. Egy jól megválasztott anatómiai implantátumot adott esetben magasabbra lehet feltolni az izom alá, így a dekoltázs is szebb formájú lehet! (ez elsősorban az izom és egyéb anatómiai viszonyítási pontok egymáshoz mért arányaitól függ). Minél kisebb a szöveti vastagság, általában annál inkább a csepp alakú a jó megoldás. Természetesen van olyan helyzet (nem is ritkán) amikor kerek implantátumot választunk izom alá behelyezve, mivel ez ad szebb eredményt. Az implantátumok alapformájának és projekciójának helyes megválasztásával is tökéletesebbé lehet tenni az eredményt, nálunk kb. 1000 féle forma és méret elérhető. Az egyre gyakoribb implantátumcseréknél a méretváltás és pozícióváltás mellett az implantátum formájának váltása is szükséges lehet (kerekről csepp alakúvá) ez természetesebb formát ad és a bimbó alatti volumen a későbbiek során jobban megakadályozza az állomány megereszkedését.

7. Az implantátum pontos helyzete: Azt, hogy milyen síkba (izom alá, részben izom alá, vagy mirigy alá) lehet és célszerű behelyezni az implantátumot, sok mindentől függ. Ma a plasztikai sebészek többsége igyekszik részben izom alá behelyezni az implantátumot. Ennek számos előnye van. Kisebb mellállományú hölgyeknél természetesebb a mell tapintása, formája és kisebb az egyik késői szövődmény, a tokzsugorodás előfordulási gyakorisága. A legelterjedtebb „kétsíkú (ún. dual plane technika) egyébként azt jelenti, hogy az implantátum felső része kb. 2/3 részig izom alatt, 1/3 részben (alsó pólus) mirigyállomány alá kerül, hiszen a széles mellizom anatómiailag általában eddig terjed. Az a tapasztalatunk, hogy a legszebb, legtermészetesebb formát leggyakrabban úgy lehet elérni, hogy az implantátum izom alatt van. És van olyan ritka helyzet, amikor mirigy alá javasoljuk behelyezni, mert ez adja a legszebb eredményt.

8. Az implantátum tokja, burkolata: Az implantátumok burkolata kapcsán fontosnak tartjuk, hogy minél szorosabb „kölcsönhatásba” lépjen a szervezet szöveteivel, azaz makro (bio) -, közepesen texturált vagy poliurethan borítású implantátumot alkalmazzunk. Ez is a hosszan tartó szép eredmény előfeltétele. A texturáltság az implantátum burkának érdességét jelenti. Ha az implantátum nem tapad ki, folyamatosan ingerli a szöveteket, hajlamosabb lesznek a szövetek a megereszkedésre, a deformálódásra, és kevésbé tartós az eredmény. Egyes szakmai csoportok a mikrotexturált implantátumokkal is szép eredményeket érnek el. A texturáltság kérdése szakmai körökben még a múlt héten rendezett Európai Plasztikai Sebészeti Kongresszuson is vita és vizsgálatok tárgya volt.

9. Kreativitás, szépérzék: A szép mell kérdése mindig valamennyire szubjektív. A mellnagyobbítás, mellplasztika igen nagy kreativitást, jó szemmértéket és művészi vénát is igényel. Erre képezni is a plasztikai sebészeket. A mellnagyobbítás az esztétikai sebészethez hasonlóan a tudomány és a művészet közötti hídon helyezkedik el.

10. Innováció. A plasztikai sebészet a leginnovatívabb orvostudományi ágak egyike. Sok fejlesztés jön erről a területről és erre a területre. Mindig igazodni kell a korhoz és az új fejlesztéseket (pl. ultrahangos szike) adoptálni kell. Bizonyos típusú melleknél, az implantátummal történő mellnagyobbítást mikrostrukturális saját zsír visszaültetéssel kombinálva adott esetben még szebb és természetesebb eredmények érhetőek el. A jövőben várhatóan ez a technika bizonyos típusú mellek (pl. enyhén megereszkedett mellek) esetében az implantátummal történő mellnagyobbítás kiegészítője vagy alternatívája lehet.

Ismételendő, hogy több rizikós pontja van a mellnagyobbítás „műveletnek”, ez nem gyermekjáték. Egy meg egy itt nem egyenlő kettővel, azaz ha minden pont a helyén van a sokszorta szebb eredményt ad.
A műtétek teljességgel egyénre szabottak és a minél szebb végeredmény érdekében a fenti pontokat mind figyelembe kell venni.

Javasoljuk, hogy a páciensek szánjanak sok időt a műtéti felkészülésre és menjenek el több konzultációra, hiszen így több idejük lesz felkészülni egy ilyen műtétre, több véleményt hallanak, több alternatíva közül választhatnak, így valószínűleg a műtét utáni időszakot is sikeresebben veszik. Mindig könnyebb néhány konzultációs díjat kifizetni, mint egy korrekciós műtét árát.

(Teljes, vágatlan riportanyag a Story Magazin 2014. július 24.-i számából.)Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Kocsis Korinna anyajegy-eltávolításáról dr. Pataki Gergellyel

Kocsis Korinna dekoltázsán volt egy anyajegy, aminek a bőrrák kialakulásának kockázata miatt indokolttá vált az eltávolítása, ám ez az elhelyezkedés miatt különös körültekintést kívánt. Ezért kereste meg dr. Pataki...


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.