vissza az előző oldalra

A szépség, mint hosszú távú befektetés – néhány kérdés a hialuronsavas ráncfeltöltésről

Média
2012. február 19.

9 kérdés a ráncfeltöltésről – Kiskegyed FITT 2012. január – februári szám

A szépség az egyik legjobb befektetés a jövőbe – vallja ezt sok páciens, erre buzdít a média is. A gazdasági válság ugyan visszavetette a műtétek számát, de a kisebb vagy nem invazív műtéti eljárások száma ezzel párhuzamosan nőtt.

Tények a hialuronsavról

Tény, hogy ma már egyre több az elérhető áron igénybe vehető beavatkozás, ezekkel kapcsolatban jól tessszük, ha előre tájékozódunk. Ilyen például a ránctöltés, az arc térfogati töltései, a botox és a sajátzsír-töltés. Összegyűjtve a leggyakoribb kérdéseket és tévhiteket, dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt kérdeztük.

Milyen újdonságok vannak a ránckezelések, a nem műtéttel elért arcfiatalítás területén?

Nagyon gyorsan fejlődik a plasztikai sebészet ezen ágazata. A hialuronsav alapanyagú töltőanyagok továbbfejlesztett változatai jelentek meg a piacon, tartósságuk növekedett. Már nemcsak ráncfeltöltésre, hanem az arckarakter formázásra, térfogatnövelésre is alkalmazzuk. A botoxot is sokkal szélesebb indikációs területtel vetjük be. A lézeres és rádiófrekvenciás beavatkozások mellett a sajátzsír-kezelések is gazdagítják az esztétikai beavatkozások tárházát.

Kinek segít a ráncfeltöltés?

A ráncfeltöltés ideális megoldás azoknak, akik szeretnék az arcukon megjelenő ráncokat korrigálni, az arckontúrjukat megváltoztatni egy gyors, megbízható, fájdalommentes és egyszerű, nem műtéti eljárás formájában. Az injekciós kezelés az arc különböző területein alkalmazható: az orrszárny-szájzug közötti redőn, a szemöldökök közötti függőleges ráncokon, a homlok vízszintes ráncain, az úgynevezett nevetőráncokon, az alsó vagy felső ajak körüli finom, függőleges ráncokon, illetve esetenként a külső szemzugtól oldalra eső szarkalábakon. A hialuronsavat alkalmazhatjuk akné vagy egyéb eredetű besüppedt hegek kiemelésére, az orrhát kisebb egyenetlenségeire, ajakvastagításra, a szemgödör alsó peremének, a könnyárkoknak kitöltésére, és az állcsúcs vagy az arccsont kiemelésére is. A töltőanyagok segítségével célzottan emelhetőek ki előnyös vonások, ha megfelelő mélységbe juttatjuk a szövetek közé.

Mennyire biztonságos?

Ráncfeltöltéshez a mai napig biztonsággal használják a világ csaknem minden országában. Több más készítménnyel szemben a ráncfeltöltésekre használt hialuronsav nem állati eredetű anyag, emiatt ki van zárva bármely fertőzés átvitele, és allergiás reakciókkal sem kell számolnunk. Érdemes a legjobb készítményeket alkalmazni, mivel ezek nem tartalmaznak semmilyen adalékot, csak a szervezetünkben ugyanolyan formában jelen lévő hialuronsavat. A hiarulonsav ugyanolyan része a szervezetünknek, mint a kollagén vagy elasztin, testünk egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme, melyet ilyen módon pótolunk „vissza”. A néhány perces ambuláns kezelés során azonnal látványos eredmény érhető el, a mellékhatások minimálisak, a szövődmény lehetősége csekély, utókezelés nem szükséges, a megszokott életvitel folytatható, a páciens nem esik ki a munkából. A hialuronsav egyik formáját az utóbbi években mellnagyobbításra is elkezdtük használni.

Az első szúrásHogyan fejti ki hatását?

A hialuronsav-készítményt a bőrbe, közvetlenül a ráncok alá fecskendezve alkalmazzuk, térfogatot pótol, mindeközben pedig természetes módon emeli ki a ráncokat. A többi ráncfeltöltő anyagtól megkülönbözteti az a mód, ahogyan eloszlik a bőrben és ahogy természetes módon képes vízmolekulákat megkötni. Ez utóbbi folyamat hozzájárul a térfogat növeléséhez és annak folyamatos, hosszú távú fenntartásához is. A különböző cégek készítményei többek között a hialuronláncok közötti keresztkötések számában, ezáltal tartósságukban és 3D-szerkezetükben térnek el egymástól. A hónapok múlásával a hialuronsav fokozatosan bomlik le a szervezetben és mindenfajta maradvány visszahagyása nélkül szívódik fel a bőrből. Manapság azt tartjuk, hogy egy töltőanyag akkor biztonságos, ha teljesen felszívódik. Erre a természetazonos anyagok képesek, amelyek nem csomósodnak, nem keltenek gyulladást. Ez az óriási előnyük a többi, fel nem szívódó anyaggal szemben.

Milyen esélyeink vannak tartós arcfiatalításra szike nélkül?

A ráncok korai kezelése a mélyülésüket meg tudja akadályozni. Ha hialuronsavval feltöltjük, a szervezet saját kollagént termel. Ráncfeltöltésnél, fiatalító arcfeltöltésnél az eredmény tartós, de ez 1-1,5 évet jelent. Amint a hialuronsav felszívódik, megszűnik az inger a kollagénképződésre. Ezt követően új kezelés szükséges.

A szemkörnyéki ráncokat, beesettséget is el lehet tüntetni feltöltéssel?

Ebben a régióban „térfogatot” mélyebbre töltünk, de ráncot nemigen kezelünk. A ráncok itt nagyon finomak, a bőr vékony, a felületesen bevitt hialuronsav itt keveset segít. A térfogatnöveléssel a beesett vagy táskásnak tűnő alsó szemhéj területét korrigáljuk. Ilyenkor maradhat helyi zsírfelesleg is, melyet alsószemhéj-plasztikával együtt távolíthatunk el. Ha pedig épp ellenkezőleg, a hiányzó zsírszövetet pótoljuk hialuronsavval, akkor kollagén-újraképződést érünk el. A bőr is természetesen feszül ki, de a kis ráncok, szarkalábak megszűnése egyedül ezzel a módszerrel valószínűtlen. Ekkor botoxkezelés teheti teljessé az összhatást.

Botoxkezelés mellett vagy után lehet-e hialuronsavat alkalmazni?

Igen. A két szemöldök közti terület főként dinamikus ráncainak javításához sokszor nem elég az izmot kiiktatni, hanem a statikus elemeket is ki kell tölteni, ezért alkalmazunk pluszban fillert, azaz töltőanyagot.

Miben különbözik a kozmetikusok által ajánlott hialuronsavas kezelés a plasztikai-esztétikai hialuronsav bejuttatástól?

A kozmetikai hialuronsav-kezelés nem egyenlő a sebészetivel. Kozmetikusok nem adják és nem is adhatják injekció formájában a bőrbe, egyéb módszerekkel pedig felszívódása kérdéses. Sajnos gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik a nem plasztikai sebész által végzett hialuronsavkezelés eredménytelenségéről, gyorsan múló hatásáról vagy szövődményeiről számolnak be. Ennek oka egyrészt a nem megfelelő technika, másrészt a nem kellően kontrollált anyagok alkalmazása lehet. Minden bizonnyal az jár el az arcon helyes injekciós technikával, aki műtétek ezreinél gyakorolhatta, tehát ismeri helyi érzéstelenítésnél a szövetek ellenállását – például egy anyajegy levételénél – és maradéktalanul ismeri az arc elméleti anatómiáját is.

Van-e, lesz-e alternatívája a hialuronsavnak?

A hialuronsav az élő szervezet egyik legfontosabb alkotóeleme, nehéz alternatívát találni. Bizonyos esetekben a saját zsírral való feltöltés is megoldás lehet. Tudományosan bizonyított tény, hogy a szervezet egyik részéből származó zsír egy másik helyre beültetve megmaradhat. Alkalmazzuk arcfiatalításra és ajaktöltésre. Azonban a saját zsír sem mindig és mindenhol tartós, pedig ideális lenne. Sőt, verhetetlen lenne ez a módszer, ha megértenénk, miért szívódik fel egy része idővel, és ezt meg tudnánk akadályozni. Ameddig ezt nem tudjuk, addig a felszívódó töltőanyagoknak nincs alternatívája.

A fiatalság záloga a hialuronsav

Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb; termelődése a húszas életévekben csökkenni kezd, ez vezet előbb csak alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek kialakulásához. A negyvenéves kor a vízválasztó, ekkor a hialuronsav termelődése a felére csökken, hatvanéves korra pedig a bőr hialuronsav-mennyisége 10%-a az eredetinek. Egyértelmű tehát, hogy az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hialuronsav szövetekben való megőrzése, illetve visszajuttatása a szervezetbe.Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Milyen mellimplantátum a megfelelő számomra? Dr. Kazay Szilárd plasztikai sebész a mellnagyobbításról

Dr. Kazay Szilárd, a Premium Plasztikai Sebészet orvosa alapvető információkat oszt meg a mellnagyobbításról, illetve arról, hogy milyen implantátum használata a legmegfelelőbb a mellplasztikai beavatkozás alkalmával.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.