Mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetésével

2010-03-19

T. Dr-úr ! Azt szeretném megtudni, hogy valóban csinálnak-e olyan jellegű mellnagyobbítást, amikor a saját /leszívott / zsírral töltik fel a melleket??? Ha pedig igen az körülbelül mennyibe kerülne és biztonságosabb-e mint a szilikon???? Köszönöm.


dr. Pataki Gergely

AZ ALÁBBI VÁLASZ A 2010-es ISMERETEINKEN ALAPULT ! Ma már a saját zsírszövet átültetésével végzett mellnagyobbítás tudományosan és nemzetközi szinten szakmailag elfogadott eljárás, mely korábban  az eredmenyesseg es a szövődmény kockázatának pontos ismerete hianyaban még kérdéses eljárás volt.

——–

Kedves Hölgyem !

A saját zsírszövet és a zsírban található felnőttkori őssejtek átültetésével végzett mellnagyobbítás létezik, de a szövődmény kockázatának pontos ismerete miatt egyelőre rendkívül kérdéses. (lásd alább)
A szilikon mellimplantátum volumennövelő hatásának ilyen formában nincs alternatívája. A szilikontól és a megnagyobbításra használt kiváló minőségű implantátumoktól egyébként nem kell félni, ezt sok évtizedes orvosi tapasztalat és elégedett páciensek milliói tanúsíthatják.
Több ilyen irányú kérdés miatt néhány mondat a zsírszövetről és az őssejtekről, ill. terápiás alkalmazásukról:
Testünk zsírszövete rendkívül gazdag felnőttkori őssejtekben. A zsírból nyert őssejtekből származó sejtek szaporítását, felhasználását zsírszövetként vagy más szövetként történő továbbdifferenciáltatását és felhasználását kísérleti stádiumban lévő módszernek lehet tekinteni.
A már Magyarországon is több plasztikai sebészeten alkalmazott saját zsír átültetések
valószínűleg nem csak a zsír volumenpótló hatásán, hanem a benne lévő kötőszöveti (mesenchymalis) őssejtek és különböző növekedési faktorok regenerációs (esetleg rejuvenációs) hatásán alapulnak : hegek kezelése (alá injektált zsírszövettel), arc deformitások (kiegészítésnek egyéb műtétet mellé: hemiatrophia faciei, Romberg deformitás stb.), ajak feltöltés, arc fiatalítás, szilikon implantátumok, expanderek lefedése saját zsírral, nagyajak feltöltés, pénisz vastagítás. Ezeknél a eseteknél jó eredményekről számolnak be a kollégák a nemzetközi szakirodalomban is.
Más kérdés az emlővolumen növelés a fenti módszerrel !
Japán és európai klinikákról is tudok kutatási és etikai bizottságok által jóváhagyott klinikai „kísérleti” eljárásról, melynek során zsírleszívással nyert saját zsírszövetből származó „kötőszöveti” őssejtekkel növelik az emlőket. Az eredmények értékelése folyamatban van és nagyon kérdéses. Kongresszusokon számolnak be kedvező eredményekről, azonban a kollégák jelentős része szkeptikus a hatás mértékét, illetve az esetleges mellékhatásokat illetően. Tavalyi élményem, hogy egy, a német Plasztikai Sebészeti Társaság által Münchenben rendezett mellplasztikai kongresszuson a legtöbb előadó és a kerekasztal nyilatkozata is veszélyesnek minősítette az eljárást mondván, ha egy saját őssejtek átültetésével megnagyobbított mellben később daganat keletkezik, akkor jelenleg (tehát nincs részletes kutatási adat, elemzés ill. magas fokú orvosi bizonyíték) nem lehet kizárni, hogy annak kialakulásában az átültetett zsírban lévő őssejtek (növekedési faktorok) szerepet játszottak. Az orvosi felelősség miatt a technikát a mellben egyelőre a legtöbben elutasítják. Vajon lehet-e pácienseknek felkínálni olyan technikát melynek kidolgozása még nem teljes, és az eredmények nem lettek kellő számú és mélységű vizsgálattal, tanulmánnyal igazolva ?
Mindezektől függetlenül legyen szabad leszögeznem, hogy a jövőben (5-10 éves távlatban) teljesen reálisnak tartok olyan technikák kidolgozását, melyek majd megfelelően szelektált saját !!! őssejteken alapuló szilikon-mentes emlőnagyobbítást tesznek majd lehetővé biztonságos körülmények között.

Klinikai megfigyeléssel végeznek mellnagyobbítást hyaluronsav tartalmú injekcióval beadható feltöltő anyagokkal, de fontos tudni, hogy ez az anyag 2-3 év alatt felszívódik és drága. Az eredményeket illetően külföldi kongresszusokon nagy a skepticizmus.
Marad tehát a biztonságos és eredményes szilikon-implantátum.

Remélem kérdéseire választ kapott. Ha nem, kérem keressen emailben !

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

Plasztikai sebész és sebész szakorvos


Kapcsolódó műtét / beavatkozás

Mellplasztikai műtétek

Itt tájékozódhat a különböző mellplasztikai beavatkozásokról: pl. mellnagyobbítás implantátummal vagy saját zsírral, mellfelvarrás és kombinált műtétek.

Kapcsolódó média tartalom

Saját zsírszövet átültetésével történő mellnagyobbítás

Jó hír azoknak, akiket eddig csak az tartott vissza a mellnagyobbító műtéttől, hogy nem akartak idegen anyagot (implantátumot) behelyeztetni a testükbe: már saját zsírszövet átültetésével is elvégezhető a beavatkozás! Akinek a természet kicsi melleket, de nagy hátsót, vagy erős combokat adott, az most már akár meg is cseréltetheti az előnytelenül elhelyezkedő zsírmennyiséget: a többletet a

Kapcsolódó média tartalom

Mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak? Mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye? Miért fontos a minőség?

Dr. Pataki Gergely egyik specialitása az esztétikai műtéteken belül a mellplasztika, több szépségkirálynő és ismert modell alakját varázsolta szebbé, és rendszeresen ültet be implantátumot sportolóknál is. Arról kérdeztük, hogy mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak, mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye, továbbá arra, hogy mi lehet a hosszú távon az elégedett páciens és egy elégedett páciensekkel


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.