Mell fibroadenoma

2011-08-13

Kedves Doktor Úr! Kb. fél éve találtak a mellemben egy fibroadenomát, amiből volt biopszia is, ami ezt igazolta. Nemrég úgy döntöttem hogy eltávolíttatom, de a sebész még elküldött egy újabb uh-ra, és itt jött a meglepetés: nincs ott semmi! Aminek akár örülhetnék is, de nem értem, hová tűnt(8 mm-es volt). Ha cysta volt, a biopszia szúrása, miatt eltűnhetett. Viszont nem értem, hogy hogy jöhetett vissza az eredmény a szövettanról, hogy fibroadenoma? Vagy, ha az volt, és a szúrástól szétment, nem lesz ebből baj? Valahol valamit elnézhettek... Most mit tegyek? A sebész széttárta a karjait, és azt mondta, ő sem tudja mi van... Ettől nem vagyok nyugodt. A mellem továbbra is fáj. Válaszát köszönöm, aggódó 38 éves.


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

A fibroadenoma a mell leggyakoribb jóindulatú elváltozása (daganata). Legtöbbször véletlenül fedezik fel. Hormonális változások hatására mérete is változhat, akár el is tűnhet a képalkotó eljárások elől. Extém esetben elképzelhető, hogy a kis méretű fibroadenoma a szúrás mechanikai roncsoló hatására, a beavatkozás után spontán felszívódik. Ez történik az ultrahang vezérelt cryoabláció (külföldön végzik nagy számban) után is, amikor is hideg hatására roncsoljuk a csomót, melyet a szervezet ezt követően lebont.
Javaslom, hogy sebészével konzultáljon még egyszer, és beszéljék át a helyzetet. Ha “nincs csomó”, nem kell operálni. Ha “van csomó”, mérlegelés után lehet sebészileg kezelni.
A teljes precizitás végett egy ismételt ultrahang vizsgálat mellet MR (Mágneses-Rezonancia-Tomográfia) vizsgálatot javasolnék kiegészítésképpen. Ez meg fogja nyugtatni. Amennyiben most nem, de később találnak majd csomót, szintén tűaspirációs-cytológiai vizsgálat után javaslom a helyzet mérlegelését!

Minden jót !

dr. Pataki Gergely

Plasztikai sebész és sebész szakorvos


Kapcsolódó műtét / beavatkozás

Mellplasztikai műtétek

Itt tájékozódhat a különböző mellplasztikai beavatkozásokról: pl. mellnagyobbítás implantátummal vagy saját zsírral, mellfelvarrás és kombinált műtétek.

Kapcsolódó média tartalom

Mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak? Mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye? Miért fontos a minőség?

Dr. Pataki Gergely egyik specialitása az esztétikai műtéteken belül a mellplasztika, több szépségkirálynő és ismert modell alakját varázsolta szebbé, és rendszeresen ültet be implantátumot sportolóknál is. Arról kérdeztük, hogy mi a titka a tökéletes mellnagyobbításnak, mi mindenen múlhat egy mellplasztika eredménye, továbbá arra, hogy mi lehet a hosszú távon az elégedett páciens és egy elégedett páciensekkel

Kapcsolódó média tartalom

Isten mosolyát látta a gyermekek arcán – Nők Lapja

Vannak szinte törvényszerű dolgok, például az, hogy egy orvosdinasztiába születő fiú követi a családi példát és orvos lesz ő is. De hogy mást szeretne majd mégis, vagy legalábbis ugyanezt, de másképp, már nem annyira megjósolható. Pedig az újítás, a változás a lényege, a lendület és a tűz, ahogy az orvoslást is másképp, szebben, tisztábban szeretné.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.