vissza az előző oldalra

Virtuális valóságba lépve láthatja a páciens, milyen lesz a plasztikai műtét eredménye

Cikkek
2016. szeptember 25.

A virtuális valóság nemcsak a technológiai újdonságok szerelmeseinek és számítógépes játékok rajongóinak nyújt élményt, hanem akár a plasztikai műtétre vállalkozóknak is segít minden eddiginél érzékletesebben megmutatni, milyen lesz az eredmény.

A jelenlegi gyakorlat szerint a mellnagyobbításra vágyó hölgyek úgynevezett sizer implantátummal „kitöltött” melltartót próbálnak fel, hogy látvány és tapintás alapján aktívan részt vehessenek a számukra legtökéletesebb méret és forma kiválasztásában. Ez a módszer fotódokumentációval és videófelvétellel egybekötve már azon páciensek számára is megnyugtató előreláthatóságot biztosít, akik némileg bizonytalanul érkeznek a rendelőbe.

A hagyományosnak mondható tervezési folyamat kiegészítéseként azonban már hosszú évek óta adott a lehetőség a számítógépes modellezésre, melynek során 3D-ben forgatható ábrán lehet bemutatni a várható eredményt. Ennek továbbgondolása a virtuális valóságot is bevonó forradalmi újítás, amelynél a konzultáción résztvevő hölgy egy hatalmas szemüvegre hasonlító eszköz segítségével szó szerint szembenézhet a műtét utáni önmagával.

Dr. Daniel E. Careaga amerikai plasztikai sebész az elsők között biztosítja ezt a lehetőséget pácienseinek. Floridai rendelőjében Oculus Rift és Samsung VR várja a mellnagyobbításra jelentkezőket. Az eljárás lényege, hogy miután az orvos „beszkenneli” a páciens testének paramétereit, az felveszi az Oculus-t, és máris egy virtuális próbafülkében találja magát, ahol öt tükör veszi körül. A hölgyek így még azt is átélhetik, hogy milyen érzés lesz az új melleikre lepillantani.

Az újítás természetesen nemcsak mellplasztikai műtéteknél működik. Máris tesztelik töltőanyagokkal (hialuronsavval) végzett arcfiatalításhoz, zsírleszíváshoz és sajátzsír-átültetéshez is.

Dr. Pataki Gergely, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa – aki ugyancsak többféle módon teszteli az implantátum méreteket a pácienseken – kiválónak tartja az újítást, ám egyúttal arra is figyelmeztet, hogy a konzultációk alkalmával még a legkörültekintőbb mérések mellett is csak méretintervallumot célszerű megadni a legoptimálisabb eredmény érdekében, hiszen bizonyos anatómiai sajátosságokra és szövettulajdonságokra csakis az operáció során derülhet fény. Éppen ezért hasznos, ha a műtétnél többféle, egymástól kismértékben eltérő implantátum is rendelkezésre áll – nemcsak a „felpróbált”.

(SAV)

 Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Orrplasztika és orrsövényplasztika: esztétikai és rekonstrukciós szempontból

Különös jelentőséggel bír az arc karakterét meghatározó orrdeformitások műtéti kezelése. Az orron végzendő beavatkozások lehetnek egyrészt esztétikai, másrészt rekonstrukciós jellegűek. Az esztétikai műtétek általában a csontos-porcos orrháti „púp” eltávolítását...


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.