vissza az előző oldalra

Új irányelvek a tini intimplasztikában

Cikkek
2016. június 05.

Egyre több tizenéves lány fordul plasztikai sebészhez azzal a kéréssel, hogy szeméremajak-korrekciót szeretne.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége (ACOG) indítványozta, hogy amennyiben húsz év alatti páciens akár egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, akár már a plasztikai sebésznél jelzi, hogy intimplasztikán gondolkodik, kötelező legyen őt felvilágosítani, mi a „normális” – mondta Dr. Julie Strickland, a szervezet tinikre szakosodott osztályának elnöke.

A szabályozás azért is időszerű, mert más esztétikai beavatkozásoknál már van érvényben hasonló. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága (ASPS) például írásba foglalta, hogy kizárólag szépítő célzatú mellplasztika 18 éves kor alatt nem ajánlott, és ez alól csak az olyan esetek – például fejlődési rendellenességek vagy sérülések – jelenthetnek kivételt, amelyek jelentősen rontják az életminőséget, illetve orvosilag sem ellenjavallt a műtét korábbi elvégzése.

Míg azonban a mellek esetében léteznek olyan fogalmak és diagnózisok, amelyek egyértelműsítik, hogy indokolt-e a korai operáció, a szeméremajkaknál nincsenek hasonlók. Ezt támasztja alá, hogy „hipertrófiáról”, azaz megnagyobbodásról még akkor sem lehet orvosi értelemben beszélni, ha a páciens viszonylag nagynak tartja a szeméremajkát.

női intimplasztikai beavatkozások közül a kisajakplasztika, pontosabban annak kisebbítése és szimmetrizációja a legnépszerűbb. A tinik is ezt szeretnék a leggyakrabban – ám sokan közülük nem tudják, hogy minden méretváltozat normális. Dr. Strickland hozzátette, hogy bár színes és informatív anatómiakönyvek közül lehet válogatni, a női nemi szerv pontos felépítését, fejlődésének szakaszait és legkülönfélébb formáit csak nagyon kevés helyen ábrázolták eddig.

Így előfordulhat, ezeket az információkat a rendelőben kell pótolni, s nincs is szükség a műtétre, hiszen az érintettek önbizalmát már ennyivel helyre lehet állítani.

„A női nemi szerv teljesen egyéni formával rendelkezik, így a mellekhez hasonlóan ’ujjlenyomat’, egyéni ékesség is. A páciens érdekében csak nagy aszimmetria, sorvadás vagy megnagyobbodás (például szülés utáni méretváltozás) esetén szabad intimplasztikát végezni. Fontos, hogy kizárólag plasztikai sebész, urológus végezze a külső női nemi szervek műtétjét, mert ekkor biztosított a legnagyobb precizitás és szakmai hozzáértés” – mondta el a téma kapcsán Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész.

(Fotó: bodysculptor.com)

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozás:

Női intimplasztika >>Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Orrplasztika és orrsövényplasztika: esztétikai és rekonstrukciós szempontból

Különös jelentőséggel bír az arc karakterét meghatározó orrdeformitások műtéti kezelése. Az orron végzendő beavatkozások lehetnek egyrészt esztétikai, másrészt rekonstrukciós jellegűek. Az esztétikai műtétek általában a csontos-porcos orrháti „púp” eltávolítását...


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.