vissza az előző oldalra

Őssejtből növesztett új bőr segíthet a nehezen gyógyuló sebeken és a makacs hegeken

Cikkek
2016. június 28.

A köldökzsinór eddig nem hasznosított részéből nyert őssejtek képesek arra, hogy regenerálják a roncsolódott hámréteget – vagy akár arra is, hogy teljesen új bőrt hozzanak létre.

„A nehezen gyógyuló sebek és hegek mindenhol hatalmas problémát jelentenek. Összefüggésben állnak a cukorbetegséggel, a stroke-kal, a szívbetegségekkel és az öregedéssel is” – fogalmaz Phan Toan Thang professzor. A vietnámi születésű, Szingapúrban élő orvos csapatával együtt kimutatta, hogy a köldökzsinór falából vett őssejtekkel nemcsak az égési vagy más súlyos sérülések nyomát lehet esztétikusabbá tenni, hanem ezek „program nélküli” sejtek lévén magukban hordozzák a lehetőséget a teljesen új bőr megalkotására is. Szükség esetén egyébként csont vagy például szaruhártya is előállítható belőlük.

Thang professzor a diploma megszerzése után, 1991-ben kezdett el foglalkozni az átültetésre szánt új bőrréteggel. „Akkoriban a laboratóriumban éltem. Kikapcsoltam a telefonomat, a feleségem megőrült tőle. Annak idején még senki sem foglalkozott a bőrrel. Inkább a rákról és a szívbetegségekről szóltak a kutatások. Mi csak csöndben dolgoztunk” – emlékszik vissza a doktor.

A sebek és a hegek gyógyítására óriási a kereslet, különösen a cukorbetegség terjedésével, hiszen ez a kórkép az idegek elhalása és a vérkeringés pangása miatt növeli a sérülésveszélyt, ám egyúttal a sebgyógyulást is megnehezíti. Égési sérülések esetén pedig nemcsak, hogy eredményesebb így a kezelés, hanem még gyorsabb és olcsóbb is: az eddig bevált módszer szerint ugyanis nagyobb testfelületnél ép területről nyert bőrt kell laboratóriumi körülmények között nagyobbra növelni, tágítani.

Dr. Pataki Gergely, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa hasonló beavatkozásokat végez több Kórházban:  mesenchymális (valamennyi kötő- és támasztószövetben megtalálható) őssejtekben és növekedési faktorokban gazdag saját zsírszövetet fecskendez be traumás hegekbe, égési sérülésekbe (pl. arcon), amelyek a hegeket felpuhítják, regenerálják, a kontúrokat texturáltságukat soha nem látott módon javítják. Az eljárást arcfiatalításra is lehet használni. Pataki doktor előadást  tartott ebben a témában 2014-ben az Európai Plasztikai Sebészeti Konferencián Edinburgh-ben.

(SAV)

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozás:

Hegek kezelése >>

 Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.