vissza az előző oldalra

Orrplasztika és orrsövényplasztika: esztétikai és rekonstrukciós szempontból

Cikkek
2019. október 28.

Különös jelentőséggel bír az arc karakterét meghatározó orrdeformitások műtéti kezelése. Az orron végzendő beavatkozások lehetnek egyrészt esztétikai, másrészt rekonstrukciós jellegűek.

Az esztétikai műtétek általában a csontos-porcos orrháti „púp” eltávolítását és ezzel együtt az orr keskenyítését, valamint az orrcsúcs korrekcióját jelenti. A műtét során figyelembe kell venni a nemi és az arc karakterben jelentkező különbségeket. Más orrtípus kialakítása szükséges férfinél, nőnél, illetve az orr alakjának összhangban kell lennie az arc egészével.

A rekonstrukciós okból végzendő műtétek során korrigáljuk a külső orr alakját, megszüntetjük az orr deformitását. Ezzel együtt az orrlégzés javítása céljából orrsövényplasztikát is végzünk. A külső orr deformitás lehet veleszületett vagy szerzett.

A reoperációk, fejlődési rendellenességek, traumás eredetű deformitások a columellán ejtett műtétei során úgynevezett „midcolumellaris metszés” és az orrbemenetekben ejtett, az orrbemenet szélével párhuzamos metszésekből tárjuk fel az orrcsúcs, orrszárny, orrhát területét. A módszer előnye az, hogy a szem ellenőrzése mellett végezhetjük el a korrekciókat. Fontos a korábban kialakult hegek oldása, illetve a speciális, egyedi eltérések miatt a nagy műtéti tapasztalat.

A fül-orr-gégészeti gyakorlatom során rendszeresen operálunk olyan eseteket, melyek akár fejlődési rendellenesség, akár nagy erőbehatású trauma következtében kialakult orrdeformitások.

Gyakran van szükség kontúrhiány korrigálása, aszimmetria megszüntetése, orrcsúcs, orrhát kiemelése céljából porc graft beültetésre, melyet leginkább az egy ülésben végzett orrsövény korrekciója során nyerünk.

Amennyiben már volt orrsövényműtét és nem áll rendelkezésre orrsövényporc, úgy fülkagyló porc is felhasználható graft beültetés céljából.

Az orrplasztikai beavatkozások során, amennyiben szükség van az orrsövény korrekciójára is, kívánatos a két műtétet egyszerre, egy műtétként elvégezni. A hagyományos Killian-féle orrsövény-műtéti típust – mely a deformált csontos porcos orrsövény nagy területét eltávolítja – egyre inkább felváltja a funkcionális szemléletű, kiterjedt rezekció nélkül, a funkciót helyreállító orrsövényplasztika.

Ennek során minimális csont-porc eltávolítása után az orrsövényt modelláljuk, a középvonalba orientáljuk és ebben a pozícióban rögzítjük. Bizonyos esetekben az egész orrsövény eltávolítható, majd modellálás után visszahelyezhető.

(Dr. Szűcs Attila, a Premium Plasztikai Sebészet fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész, illetve plasztikai sebész szakorvosa)Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Milyen mellimplantátum a megfelelő számomra? Dr. Kazay Szilárd plasztikai sebész a mellnagyobbításról

Dr. Kazay Szilárd, a Premium Plasztikai Sebészet orvosa alapvető információkat oszt meg a mellnagyobbításról, illetve arról, hogy milyen implantátum használata a legmegfelelőbb a mellplasztikai beavatkozás alkalmával.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.