vissza az előző oldalra

Fejfájás ellen is jó lehet a homlokplasztika

Cikkek
2016. június 19.

Az esztétikai műtét nem várt előnyére derült fény egy friss kutatás szerint.

Egyre több vizsgálat irányul a krónikus fejfájás kezelési módjaira, hiszen rengeteg embert érint a probléma.

Plastic and Reconstructive Surgery című szakfolyóirat májusi számában megjelent cikk szerzője, az amerikai Dr. Ziv M. Peled észrevette, hogy azok a homlokplasztikán átesett páciensek, akik migrénnel küszködnek, a beavatkozás után kevesebb rohamról számolnak be.

A tendenciát elsősorban a halántéki fejfájásra panaszkodóknál lehetett megfigyelni. Ennek a fajtának általában az az oka, hogy összehúzódó izmok vagy megnagyobbodott vérerek nyomást gyakorolnak bizonyos ott lévő idegekre – főleg a háromosztatú ideg (nervus trigeminus) első ágára, illetve olykor a fül-halánték idegre (nervus auriculotemporalis).

Már eddig is többféle műtéti megoldással kísérleteztek a nyomás enyhítésére, ám most bebizonyosodott, hogy ezek az idegek a homlokplasztikához szükséges hajvonal mögötti bemetszésből közvetlenül is elérhetőek.

A kutatás során 19 gyógyszeres kezelésre nem reagáló pácienstől gyűjtöttek adatokat a Migrénes Fejfájás Indexük (MHI) meghatározásával. A beavatkozáson átesettek fájdalomintenzitást jelentő átlagpontszáma 132-ről 52-re csökkent. 16-an legalább 50%-os visszaesésről számoltak be.

„Ez az egyszerű technika lehetővé teszi, hogy a plasztikai sebészek is alternatívával szolgáljanak azoknak, akiknek súlyos fejfájás keseríti meg a mindennapjait” – összegezte Dr. Peled.

(Fotó: Huffington Post)

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozás:

Szemöldök- és homlokplasztika >>

 Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Orrplasztika és orrsövényplasztika: esztétikai és rekonstrukciós szempontból

Különös jelentőséggel bír az arc karakterét meghatározó orrdeformitások műtéti kezelése. Az orron végzendő beavatkozások lehetnek egyrészt esztétikai, másrészt rekonstrukciós jellegűek. Az esztétikai műtétek általában a csontos-porcos orrháti „púp” eltávolítását...


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.