vissza az előző oldalra

Egyre népszerűbb az ajakkisebbítés

Cikkek
2017. június 12.

Miközben egyre többen szeretnének teltebb ajkakat annál, mint amit a természettől kaptak, sokaknak éppen a túl hangsúlyosnak érzett száj a probléma.

Ráadásul ezt a trendet éppúgy szokás megmutatni a közösségi médiában, mint a hialuronsavas feltöltés vagy az ajakimplantátum beültetésének eredményét: a képeken általában a felső ajakon széltében keresztülhúzódó varrat látszik. Már ötezernél is több fotó van az Instagramon a beavatkozás nevét jelentő #LipReduction megjelöléssel, számuk pedig napról napra nő.

Noha Amerikában, Európában és Ausztráliában kifejezetten a telt ajkak felelnek meg a kor szépségideáljának, Ázsiában és Afrikában már más a helyzet, hiszen ott genetikailag kódolt vonásnak számít a fehér bőrűeknél megszokottnál jóval húsosabb száj. A kis műtét tehát ilyen szempontból az etnikai sajátosságok enyhítését, illetve eltüntetését célzó plasztikai sebészeti megoldások közé tartozik – csakúgy, mint például a mandulavágású szem „kinyitása”, vagy a jellegzetesen széles orr keskenyebbre szabása.

A kulturális trenddé vált kisebbítő eljárás során általában a felsőajak méretének csökkentése a cél, hiszen az orr és a száj távolsága alapvetően meghatározza az arc harmóniáját.

A plasztikai sebész ehhez a kisebbítendő terület közepén ejti a szájvonal ívét követő metszést, és úgy rendezi a szöveteket, hogy az ajkat alkotó szövetállomány egy része befelé forduljon. A közzétett fotókon ugyan igen drasztikusnak tűnik a beavatkozás, ám a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes, szakértő kezek munkájának utóhatásaként pedig legfeljebb enyhe panaszok – például duzzanat, pír és enyhe fájdalom – jelentkezhetnek.

 

Elsősorban huszon- és harminconéves páciensek kérik ezt a műtétet, amely nagyjából tíz éve számít Ázsiában kiemelkedően népszerűnek, csak a közösségi médiában éppen most terjedt el.

„A teret hódító plasztikai beavatkozások éppúgy függnek az adott kultúrától, illetve az azt érő külső hatásoktól, mint az ott élők veleszületett arcvonásai. A szépség keresésének igénye egyidős az emberiséggel, az ideál pedig folyamatosan változik. Természetes, hogy egy-egy eljárás rövidebb vagy hosszabb időre kiemelkedik a többi közül, és nagyobb népszerűségnek örvend. Ezzel együtt azonban nem feltétlenül a testi-lelki harmónia elérését célozza, ha valaki kizárólag azért vállalkozik plasztikai beavatkozásra, hogy megfeleljen a külső elvárásoknak. Amennyiben viszont belső igény is felmerül az ajakkisebbítésre, egy személyes konzultáció után semmi akadálya a műtét elvégzésének. A lényeg, hogy a varratot a legprecízebben, lehetőleg lupe-nagyítószemüveggel kell elvégezni” – mondja Dr. Pataki Gergely, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa.

(SAV)

További hírek:Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Kell-e félni a mellimplantátumtól? Dr. Fekete Attila plasztikai sebész válaszol

A mellnagyobbításra vágyók egyik első kérdése, hogy van-e okuk félni a mellimplantátum beültetésétől. Dr. Fekete Attila plasztikai sebész főorvos, a Premium Plasztikai Sebészet mellplasztikai specialistája erre ad most választ.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.