vissza az előző oldalra

6 kérdés, amit jó, ha minden plasztikai műtétre vágyó megválaszol

Cikkek
2016. október 08.

Nemcsak az orvostól érdemes kérdezni, hanem saját magunktól is – hiszen a válaszok ismeretében könnyebben tehetünk a testi-lelki harmónia eléréséért.

1. „Miért szeretnék plasztikai műtétet?”

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki változtatni szeretne a külsején. Egy ilyen beavatkozás pedig nyilvánvalóan nemcsak a testre hat ki. Mégis az a legszerencsésebb, ha konkrétan meg tudjuk fogalmazni, mi az, ami a tükörbe nézve zavar, és nagyjából milyennek szeretnénk látni.

helyes énkép és a reális elvárások elengedhetetlenek ilyenkor. A „nagyobb, formásabb mellekre vágyom” vagy a „szeretném eltávolíttatni a bőrfelesleget a hasamról” például jó indok, míg a túlzott megfelelési vágy, az örökké kamaszos kinézet vagy egy magánéleti válság már sokkal kevésbé. Utóbbi esetekben ugyanis inkább pszichológus tud segíteni, nem plasztikai sebész.

A szakmai könyvek útmutatása alapján ilyenkor nem szabad műtétet ajánlani. A magánéleti válság elmúlásakor vagy lecsengésekor megengedhető egy műtét, mely az önbizalom fokozódását érheti el egy adott esetben sérült énképnél.

2. „Milyen eredményre vágyom?”

A műtétet megelőző – akár több – személyes konzultáció azt a célt is szolgálja, hogy sikerüljön összeegyeztetni a páciens igényeit a valós lehetőségekkel. A modern plasztikai sebészet eszköztára szerencsére hatalmas, látványos változásokat tesz lehetővé, de ehhez pontosan ki kell tűzni a célt.

Elengedhetetlen, hogy a műtétre vállalkozó őszinte legyen saját magával azt illetően, hogy mit szeretne. Sokak fejében megfordul például, hogy milyen lehet az élet „oversize”, azaz nagyméretű mellimplantátummal – ám akiknek ez nem illik a testalkatához, vagy rendszeresen végeznek kimerítő sporttevékenységet, nem feltétlenül ez jelenti az utat a teljességhez. A másik véglet szerint lehet, hogy egy nagyon kicsi (túl kicsi) változás képe fogalmazódik meg, de fél év múlva már magabiztosabb és nagyobbra vágyik. Plasztikai sebészetünkön ezért szoktuk bizonytalan pácienseknél felajánlani a több, időben elkülönülő konzultációt, az implantátum méretének visszaellenőrzését, és adott esetben preferáljunk a hozzátartózó (pl. férj) jelenlétét is.

3. „Elfogadom a műtéttel járó kockázatokat?”

Az adott beavatkozással kapcsolatos tájékoztató és a beleegyező nyilatkozat minden esetben tartalmazza a lehetséges kockázatokat – még azokat is, amelyek rendkívül ritkán fordulnak elő. Általánosságban elmondható, hogy a plasztikai műtétek a „kültakaró” (bőr és az alatta lévő kötőszövet, zsírszövet, esetleg izomszövet) alaki változtató műtétei és  többnyire sokkal csekélyebb veszéllyel járnak, mint a belső szervek működését érintő operációk, viszont ezzel együtt az is tény, hogy teljesen kockázatmentes műtét nincs.

Az általános altatásból eredő kockázatok mellett (műtét utáni hányás, fejfájás) fontos megemlíteni például a vérzés, utóvérzés vagy a vérömlenyek kialakulásának veszélyét. A rizikófaktorok felmérése klinikánkon már az első találkozás legelején, az anamnézislap kitöltésével megkezdődik.

4. „Tisztában vagyok a felépülés velejáróival?”

Nemcsak a műtét várható végeredményével kell tisztában lennünk, hanem a műtét utáni időszakban várható nehézségekkel is. A plasztikai sebész és az egészségügyi személyzet rengeteget tehet a műtét utáni kényelemért. Ma már olyan fájdalomcsillapítási lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek tényleg megkönnyítik a beavatkozást követő első időszakot is.

Ezzel együtt azonban kiemelten fontos, hogy a páciens maradéktalanul megkapja és betartsa az orvos utasításait. Plasztikai műtéteknél – az operált terület helyétől és nagyságától függően – általában a túlerőltetés veszélyeire kell felhívni a figyelmet, illetve az is gyakran előfordul, hogy néhány hétig speciális ruházat (pl. kompressziós melltartó vagy haskötő) szükséges.

5. „Megengedhetem magamnak a műtétet?”

Magyarországon államilag finanszírozott plasztikai műtétet csak bizonyos feltételek teljesülése esetén, közegészségügyi keretek között végeznek. A magánegészségügy teljes egészében önfinanszírozású lehetőségeket kínál – különböző árkategóriákban.

pontos árajánlathoz általában személyes konzultáció szükséges, és az összeg nagymértékben függ a felhasznált anyagok (pl. mellimplantátum, varróanyagok stb.) minőségétől, a plasztikai sebész ráfordítást igénylő szakmai felkészültségétől, a páciens rizikóprofiljától, illetve anatómiai adottságaitól is, amelyek esetleg meghatározzák az alkalmazható műtéti technikát. A műtét árának fedezésében egészségpénztárak és hitellehetőségek is segíthetnek.

6. „Megtaláltam már a megfelelő plasztikai sebészt?” Azaz: hogyan keressek plasztikai sebészt ?

A plasztikai sebész az az ember, akinek a keze munkáját a páciens – ideális esetben – egy életen át magán viseli. Ehhez olyan fajta bizalom szükséges, amelynek nélkülözhetetlen alapját képezi a megfelelő tájékozódás a kiszemelt plasztikai sebész szakmai hátteréről és eddigi munkáiról és emberi „mivoltáról”: humánus, vagy adott esetben humanitárius beállítottságáról.

Klinikánkra a legtöbben korábbi elégedett pácienseink ajánlása alapján érkeznek, ami eleve kedvezőbb kontextust jelenti bizalmi szempontból, mint például egy (manapság gyakori) „kuponos” ajánlat. A megfelelő plasztikai sebész kiválasztásában az itt felsorolt kérdések is segítenek.

(SAV)

Még több hír…Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!


Utolsó bejegyzés

Dr. Magyar Sarolta a Miss Bikini szépségverseny zsűrielnöke

Idén Balatonbogláron rendezték meg a rangos Miss Bikini Hungary szépségversenyt, amelynek Dr. Magyar Sarolta, a Premium Plasztikai Sebészet orvosa volt a zsűrielnöke.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.