vissza az előző oldalra

3 tévhit a mellrák utáni helyreállító műtétekről

Cikkek
2016. április 15.

Fontos tudni, hogy a testi-lelki harmóniát igenis vissza lehet nyerni!

1. „Legalább két beavatkozásra van szükség.”

Az emlőeltávolítás és a rekonstrukció sok esetben akár közvetlenül egymás után, egyetlen műtét alkalmával is elvégezhető. Általában 1. vagy 2. stádiumú mellráknál alkalmazható az egylépcsős helyreállítás, amely az egyszeri sebgyógyulás révén kíméli a hámszöveteket, így mérsékeli a hegesedést. Pszichés előnye, hogy a páciensnek átmenetileg sem kell hiányérzettel élnie.

2. „Sugárkezelés esetén nem lehetséges a mellrekonstrukció.”

Mellrekonstrukcióra sugárkezeléstől függetlenül adott a lehetőség. A nemzetközi trendek alapján azonban megállapítható, hogy sugárkezelés előtt álló, vagy azon éppen áteső nőknél inkább saját szövetekből szokás pótolni a térfogathiányt, hogy mindenképpen el lehessen kerülni az implantátum és a terápia esetleges kölcsönhatását. Emellett az is tény, hogy a helyreállítás megkezdésével érdemes megvárni a sugárkezelés végét. A kemoterápia ezzel szemben nem befolyásolja a műtét időpontját.

3. „Csak implantátummal oldható meg a helyreállítás.”

A természetes hatást biztosító kohezív szilikongél implantátum valóban sokak számára tökéletes megoldást jelent, ám messze nem ez az egyetlen alternatíva. Manapság gyakoriak az olyan mikrosebészeti eljárások is, mint a szabadlebeny-átültetés, amelynek során más testtájról kerülnek át szövetek az emlő pótlására, valamint sajátzsír-visszatöltéssel is esztétikusabbá tehető a végeredmény.

(A cikk eredetiben az amerikai PRMA mellrekonstrukciós központ weboldalán jelent meg. Fotó: healthyfoodgalaxy.com)

 

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozások:Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.