Zsírátültetés

Zsírátültetés

Zsírátültetés

A zsírátültetés olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, melynek során egy bizonyos helyről egy másikra ültetünk át a test meglévő zsírszövetéből megfelelő mennyiséget – fiatalító, vagy térfogatpótló eljárásként.

A mai technikák alkalmazásával már nagy mennyiségű zsírszövet átültetésére van lehetőség, s az átültetett zsírszövet 50-70%-a meg is marad. Az arcon történő ajakvastagítás és ráncfeltöltés mellett ma már a test más területein is használjuk a saját zsírszövettel történő feltöltést: például a mellben kisebb mértékű nagyobbításra, vagy a fenék, illetve a vádli formálására. Klinikánkon is alkalmazzunk ezeket az eljárásokat.

Ejtsünk pár szót a saját zsírszövettel történő mellnagyobbítás hátteréről is. Amerikai, japán és európai klinikákon több mint 15 éve folyt klinikai „kísérleti” eljárás, melynek során az emlőket zsírleszívással nyert saját zsírszövettel, és az ebből származó saját „kötőszöveti” őssejtekkel növelték.

A kutatás további kísérleteket igényelt. A kellő számú képalkotó és utóvizsgálatok, hogy a sajátzsír-átültetést mellnagyobbításra is alkalmazhassuk, 2009-ben történtek meg. Egy későbbi amerikai kongresszuson több vizsgálat kedvező eredményéről számoltak be, amely a mellnagyobbítás eme alternatívájának lendületet adott.

Mára részletes elemzések, kutatási adatok, illetve magas fokú orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy nem hordoz nagyobb kockázatot a saját zsírátültetéssel végzett mellnagyobbítás, mint más mellplasztikai eljárás.

Az a feltevés sem igazolódott be, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában, illetve a zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok során jelentkező radiológiai jelek sem zavarják a gyakorlott szakembereket. 

Igen, további információt szeretnék!