Hegkezelés és szilikontapasz

Szilikontapasz a hegek kezelésére, illetve esztétikai javítására

Orvosaink előszeretettel javasolnak és használnak szilikon gél lapot korai, illetve késői hegkezelés céljából.

A szilikontapasz legfőbb előnyei

1. Hidratálja a bőrt – jobban, mint bármilyen hidratáló krém.

2. Melegen tartja a friss heget, ezáltal gyorsítja a gyógyulását. (A friss heg hőszabályozása egyébként elégtelen.)

3. Csökkenti a hegkörnyéki bőr felületi feszültségét, aminek pozitív hatása van a heg érési folyamatára.

4. Mechanikailag összetartja a heget és a sebszéleket, ezáltal vékonyabb heg kialakulását teszi lehetővé.

Használati tanácsok a szilikontapaszhoz

1. Távolítsa el a fényes (vagy tapaszfajtától függően matt) védőfóliát!

2. Szükség szerint szabja méretre a lapot egy éles vágóeszközzel – úgy, hogy a tapasz szélessége és hossza a heg határait legalább 5 mm-rel meghaladja. Amennyiben a lap nem fedi le teljesen a kezelni kívánt heget, úgy kettő vagy több lap alkalmazása is lehetséges egymás mellé illesztve.

3. Fontos, hogy a lap fényesebb felülete érintkezzen a heggel, a világos színű, szövettel bevont oldala pedig kívülre kerüljön.

4. Ha a tapasz nem tartható másképp a megfelelő helyzetben (például melltartó vagy haskötő alá nem lehet behelyezni, mert más testtájon szükséges használni), akkor a rögzítés történhet ragtapasszal, rugalmas kötéssel vagy bármilyen hagyományos kötözőanyaggal, de a kötés ne legyen túl szoros! A rögzítést úgy kell megoldani, hogy a lap lehetőleg hermetikusan lezárja a hegfelszínt.

5. A szilikon lapot rendszeresen mossa le semleges kémhatású szappannal, majd langyos vízzel bőségesen öblítse le. Áztatni nem szabad! Miután megszáradt, helyezze vissza a hegre.

6. Alkalmazásával akkor érhető el a legjobb eredmény, ha naponta legalább 12 órán át a hegen tartja, és a kezelést legalább 3-4 hónapig folytatja megszakítás nélkül, mivel csak folyamatos kezelés esetén várható javulás!

7. A lap mindaddig használható, amíg a felszíne sima és egyenletes. Ha berepedezik és elkezd morzsolódni, a kezelést egy új lappal folytassa.

8. A kompresszióval együttesen alkalmazott szilikontapasz igazoltan növeli a heg javulási esélyeit. Arcon kompressziós arcmaszk, végtagokon pl. csuklóvédő, hason pl. haskötő, kompressziós öv alkalmazása lehet szükséges. Gyermekeknél külön szempontokat kell figyelembe venni (Pataki).

A szilikon gél lap egyaránt alkalmazható friss és régebbi hegekre (mindkét esetben hatásos), azonban minél hamarabb kezdik el segítségével a kezelést, annál eredményesebb lesz.

A tapasz használható megelőzésképpen is keloidképződésre hajlamos egyéneknél, illetve azokon a bőrterületeken, ahol egyébként is nagyobb az esély arra, hogy a műtéti heg túlburjánzik. Ilyen esetben a varratszedést követően érdemes felhelyezni a lapot, amikor már nincs seb vagy var a hegen.

Kapcsolódó tartalom:


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.