heg

Mellfelvarrás és implantátum

hét., 2016/03/14 - 02:09
Igen, hozzájárulok, hogy a kérdés és a válasz az oldalon megjelenjen.

Kedves Dr. Úr!

Januárban volt egy mellműtétem, felvarrással plusz implanttal. Az első kötözésnél szembesültem vele, hogy az alsó vágásom a kb. 15 cm, tehát teljesen a mellem alatt keresztül van vágva, ami persze mindkét oldalt kilóg. Az orvostól azt a választ kaptam, hogy rossz volt a szövetem, ezt kívánta, hogy így szétvágjon. De amíg a varratot nem láttam meg, senki nem közölte ezt velem hogy upsz, ezt muszáj volt. Én nem fogadom el tőle a vâlaszt, mert nincs olyan ismerősöm, akinek szintén volt mellműtéte, hogy ekkora vágás legyen. Próbálok választ kapni, de hárìtanak. Nem tudom túltenni magam ezen. Köszönöm és remélem problémámra választ kapok.

Mónika

Kedves Mónika!

Az implantátummal kombinált mellfelvarrás a plasztikai sebészet egyik legnagyobb kihívása, legnehezebb műtéte. Nagyon precíz kimérés és a páciens többszöri részletes felvilágosítása: berajzolás és együtt tervezés szükséges.

Egy ilyen operáció előtt klinikánkon fokozott figyelmet szentelünk pácienseinknek. Sajnáljuk a történteket, és hogy hiányosnak érzi orvosa felvilágosítását.

Mi sokszor horizontális metszés nélkül, ún. vertikális metszésből is meg tudjuk oldani a felvarrást, de ehhez szűkséges a szövetek alkalmassága. Hogy ez (vagy kisebb horizontális metszésből történő műtét) Önnél lehetséges lett volna-e, nem tudjuk.

A hegeket már teljesen eltüntetni nem lehet, de szóba jön hegkezelés szilikontapasszal, illetve lézerrel a hegek mielőbbi elhalványulása érdekében

Javasoljuk, hogy keresse meg kezelőorvosát, és tájékozódjon a hegek kezelésének lehetőségeiről!

Üdvözlettel:

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
facebook.com/premiumplasztikaisebeszet

 

Csúnya műtéti heg

sze., 2015/11/18 - 23:55
Igen, hozzájárulok, hogy a kérdés és a válasz az oldalon megjelenjen.

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon csúnyán gyógyult egy Crohn-betegség miatti műtét hege a hasamon. Kidudorodik, lila és nagyon feltűnő! Van erre valami speciális kezelés vagy krém?

Köszönettel,
János

Kedves János!

A leírás alapján valószínűleg kóros hegképződésről, mégpedig hipertrófiás hegről van szó, mely nem csupán esztétikai probléma, hanem hosszú távon pszichés gondokat is okozhat. A hipertrófiás hegek állapota akár beavatkozás nélkül is javulhat, ám sokkal hosszabb idő alatt.

Hegkezelésnél a személyes konzultáció függvényében különböző műtéti és nem műtéti megoldások közül szoktunk választani. Szóba jöhet hegkimetszés, krioterápia, szteroid-injekció vagy lézeres kezelés, illetve akár szilikontapasz vagy különböző krémek és gélek alkalmazása is. 

A megfelelő megoldás kiválasztásával látványos javulás érhető el!

Üdvözlettel,

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
facebook.com/premiumplasztikaisebeszet

Újdonságok, új módszerek

Miről olvashat a menüpontban?

A legújabb modern technikán alapuló eljárásokat, például a saját zsírszövet hegek alá töltését tárgyaljuk közérthető módon, a külföldi és hazai kongresszusokon összegyűlt tapasztalatok alapján.

A hegek kezelésében alkalmazott új eljárások

A rosszul gyógyult sebek helyén kialakuló heg nemcsak esztétikai probléma, hanem sok pszichés probléma forrása is lehet egyúttal. Vannak, akik megtanulnak együtt élni ezzel a helyzettel, de nyilvánvalóan nem ez a megoldás.

A megoldásra számos új kezelési mód létezik, amelyek mind a régi, mind az új hegek látványát javítják. Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt a hegkezelésről, illetve a heges területeket helyrehozó legújabb módszerekről faggattuk.

„A külföldi és hazai kongresszusokon összegyűlt tapasztalatok alapján az egyik legkecsegtetőbb modern technikán alapuló eljárás a saját zsír hegek alá töltése” – tudjuk meg Pataki doktortól, aki amerikai és német plasztikai sebészeti klinikákon szerzett tapasztalatokat az új eljárással kapcsolatban.

„Ma már részletes kutatási adatok, elemzések, illetve magas fokú orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a sajátzsír-átültetéssel végzett hegkezelés hatékony eljárás” – ismerteti a plasztikai sebész.

A módszer nemcsak kisebb hegeknél, hanem akár megégett pácienseknél is alkalmazható, sőt emlődaganatok utáni sugárkezelés hatására hegesedett szöveteken szintén kiváló eredményeket lehet vele elérni. Ez azért lehetséges, mert az eljárás ilyenkor is megemeli a hegek besüppedt területeit, és javítja a hegek a kontúrjait.

„A saját zsír hegek alá injekciózása azért hatásos, mert ez az anyag olyan faktorokat tartalmaz, amelyek regenerálják, rejuvenálják, azaz megújítják a szöveteket. A már Magyarországon is alkalmazott módszer a legkülönbözőbb hegek és arcdeformitások kezelésére egyaránt alkalmazható, sőt ajakfeltöltésre, arcfiatalításra, a testtájak (például az emlők) kontúrjavítására, méretének növelésére is használható. A zsírt egyébként általában a köldök körüli zsírszövetekből vagy a tompor tájékáról nyerjük, előkészítjük, majd fecskendővel juttatjuk be a heg alá” – árulja el az eljárás részleteit a plasztikai sebész, majd hozzáteszi, hogy hála ennek a módszernek, a kemény és vaskos hegek ma már rövid idő alatt teljesen felpuhulhatnak, és a környező bőrhöz hasonulnak.

Bizonyítottan biztonságos a saját zsírszövet átültetésével történő mellnagyobbítás

„Mintegy 12 éven át amerikai, japán és európai klinikákon folytak kísérletek, amelyek során leszívással nyert saját zsírszövettel, és az abból származó saját kötőszöveti őssejtekkel növelték az emlőket” – magyarázza Pataki doktor.

„A kutatás további kísérleteket igényelt. 2009-re történt meg a kellő számú képalkotó és utóvizsgálat, hogy a sajátzsír-átültetést mellnagyobbításra is alkalmazhassuk. A tavalyi amerikai kongresszuson számoltak be több vizsgálat kedvező eredményéről, ami lendületet adott a mellnagyobbítás eme alternatívájának” – teszi hozzá orvosunk.

A sajátzsír-átültetéssel végzett kebelnövelés nem hordoz nagyobb kockázatot, mint más mellplasztikai eljárás. Ezt ma már elemzések, részletes kutatási adatok, illetve magas szintű orvosi bizonyítékok támasztják alá. Az a feltevés sem igazolódott, hogy az átültetett zsírban lévő növekedési faktorok és őssejtek szerepet játszhatnának a melldaganat kialakulásában. A gyakorlott radiológusokat a zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok kapcsán észlelt jelek sem zavarják.

Sorry, you need to install flash to see this content.

Igen, további információt szeretnék!

Hegek kezelése

Mi befolyásolhatja a hegképződést?

 • életkor
 • genetikai tényezők, pl. bőrtípus
 • a heg elhelyezkedése
 • sebészi technika
 • alkalmazott varróanyag
 • sebfertőzés vagy egyéb szövődmények
 • utógondozás

Hegkimetszés, hegkorrekciós műtétek és egyéb kezelések

A műtéti hegek, valamint a rosszul gyógyult sebek helyei mind pszichés problémát okozhatnak, amelyek önértékelési zavarokhoz, megrendült önbizalomhoz vezethetnek – így megnehezítik a mindennapokat.

Érthető tehát, hogy a páciensek sok esetben már attól jobban érzik magukat, ha megtudják: van lehetőség a hegek esztétikusabbá tételére. Szerencsére számos kezelési mód áll rendelkezésünkre, mely javítja mind az új, mind a régi hegek megjelenését.

Hogyan alakulnak ki a hegek?

Gyógyulása során a sérült bőr kötőszöveti (kollagén) rostokat képez. Ez a folyamat vezet a jól látható heg kialakulásához, amely optimális körülmények között fél-egy év alatt halványodik el, és válik vékony vonallá.

A sebek gyógyulását követően különböző hegek keletkezhetnek. Bonyolult folyamatról van szó, melynek során ha a seb áthatol az irhán, heggel gyógyul. A plasztikai sebészeti szempontból ideális hegek puhák, vékonyak, texturáltságban és színben megegyeznek a környező egészséges bőrrel, ezáltal alig látszanak

Egy korábbi sérülés vagy műtét után keletkezett hegek ezen esztétikai követelményeknek nem minden esetben felelnek meg. Számos műtét nélküli hegkezelés létezik. Ha ezektől nem várható eredmény, vagy ezek sem segítenek, akkor érdemes elgondolkodni a hegkorrekció lehetőségén.  

Miért gyógyul „csúnyán” a seb?

Az esztétikailag nem kellően szép heget legtöbbször a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza. A plasztikai sebészet irányelvei szerint a szép heg kialakításának alapfeltétele a feszülésmentes varratvonal, ezen felül pedig a heg irányának a bőr erővonalaival is összhangban kell lennie.

A több rétegben kialakított varratvonal, a szövetkímélő műszerek használata, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, valamint a jó minőségű varróanyagok mellett a varratszedés idejének pontos megválasztása szintén nagy jelentőséggel bír.

Hogyan történik a korrekció?

A hegkorrekció legtöbbször helyi érzéstelenítésben végezhető – természetesen a heg méretétől függően. A beavatkozást követően a gyógyulás legalább fél évet vesz igénybe, ezután optimális esetben kialakul egy alig látható, vékony heg.

Sokszor elég a heg lefutási irányát megváltoztatni, vagy egy plasztikai öltéssort alkalmazni, és a korábbi feltűnő helyett alig észrevehető heget kapunk. A friss hegeknél rendkívül fontos a fényvédő krémek használata az első évben. A hegkorrekció elvégzésére a tavaszi, illetve az őszi időszak ideális. 

Milyen a tökéletes heg?

Bizonyos esetekben a plasztikai sebész minden törekvése ellenére sem lehet tökéletes heget elérni. Bizonyos bőrtípusok, illetve testtájékok esetén, különösen aktív izmok területén (pl. a vállak, az alsó végtagok vagy a hát környékén) sokszor feltűnőbbek és kiterjedtebbek a hegek, mint a kevésbé aktív területeken keletkezők.

Idősebb korban a bőr gyógyulási folyamata lassabb; míg a fiatal bőr hajlamosabb a túlburjánzásra, és vastagabb, nagyobb hegeket képez. A hegkorrekció elvégzését ezek tudatában kell mérlegelni. A szövetkímélő technikák alkalmazása kiemelkedően fontos.

Előfordul, hogy nem javasoljuk a műtétet, legtöbbször azonban a hegkorrekció elvégzése mellett döntünk – így szebb eredmény várható esztétikai szempontból. 

Kezelések és módszerek

Egy évekkel, évtizedekkel ezelőtti letapadt műtéti heg kezelésével kapcsolatban más stratégiát kell kidolgoznunk, mint például egy frissebb harapás következtében kialakult heg esetében. A gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban számos recept nélkül beszerezhető készítmény kapható, ezek közül azonban csak igen kevésről bizonyították be klinikailag, hogy hatásosak. Hidratáló hatásuknak köszönhetően közülük sok elfogadható kiegészítő kezelés a normál hegekre. 

A hegképződést befolyásoló tényezők

 • A sebészi technika.
 • Az alkalmazott varróanyag.
 • Az utógondozás.
 • Sebfertőzés vagy egyéb szövődmények. Ha a seb fertőzött, nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége.
 • Életkor: a bőr gyógyulása lassabban történik idősebb korban, míg a fiatalabb bőr hajlamosabb hajlamosabb a túlburjánzásra és vastagabb, nagyobb hegeket képez.
 • Genetikai tényezők, bőrtípusok: sötét bőrű, ázsiai és afrikai emberekben nagyobb a hajlam a kóros hegesedésre (pl.: keloidos, hipertrófiás heg).
 • A heg elhelyezkedése: különösen aktív izmok területén (pl. a vállak, az alsó végtagok vagy a hát környékén) sokszor feltűnőbbek és kiterjedtebbek a hegek, mint a kevésbé aktív területeken keletkezők.

A kóros hegek típusai

Hipertrófiás hegek

A fiataloknál, sötétebb bőrszínű pácienseknél, illetve égési sérülések után ezek a hegek gyakrabban fordulnak elő. Általában kiemelkednek a bőr felszínéből, vastagok, lilás-vörösek, viszketnek és/vagy fájdalmasak lehetnek – az eredeti seb területén azonban nem terjednek túl. Többnyire a sérülés után néhány héten belül elkezdődik a hipertrófiás hegek kialakulása. Akár beavatkozás nélkül is javulhatnak, külső segítség nélkül viszont egy-másfél évet, vagy akár még hosszabb időt is igénybe vehet ez a folyamat. 

Keloidos hegek 

Keloidos – azaz a túlburjánzott – hegek életkortól függetlenül előfordulhatnak, azonban gyakrabban keletkeznek sötét bőrű és/vagy fiatal betegeken. Kerek, vastag, szabálytalan hegszövet-csomók keletkeznek, melyek nem tartják tiszteletben az eredeti seb határait, sokszor pókhálószerűen terjeszkednek túl azokon.

A környező bőrterülettől eltérően gyakran lilás vagy bíborvörös a színük. A keloidok többnyire több héttel vagy hónappal a bőrt ért sérülés után fejlődnek ki. Terhesség idején előfordulhat, hogy rosszabbodnak. Keloid esetén hatásos lehet a szteroid-terápia, a sugárkezelés, krioterápia (fagyasztás) és a lézerkezelés.  

Atrófiás hegek 

Ezek többnyire a környező bőr felszínénél mélyebben elhelyezkedő, kicsi, kerek behúzódások. Rendszerint a gyógyulási folyamat megszakadásával kezdődnek, miközben elégtelen az új kötőszöveti rost képződése, például bárányhimlő vagy aknés pattanások után. Ezek non-invazív módon való kezelése sajnos kevés sikerrel kecsegtet.

A hegek hatékony kezelési lehetőségei

A szilikontapaszt tartjuk a hegek legjobb utókezelésének. Azért fejlesztették ki szilikon tartalmú lapokat és géleket, hogy segítségükkel átalakuljanak, és kevésbé legyenek feltűnőek a hegek.

Világszerte számos vezető szakember javasolja ezek alkalmazását, illetve saját tapasztalataink is nagyon jók. Ezen kíméletes kezelési módokat gyakorlatilag soha nem kísérik mellékhatások.

Hidratálják és állandóbb hőmérsékleten tartják a bőrt, felületi feszültségét pedig csökkentik, így optimális környezetet teremtenek a gyógyuláshoz. A hipertrófiás (széthúzódott, vaskos) hegek esetében kompressziós (nyomó) kezeléssel együtt javasoljuk a szilikontapasz és szilikongél használatát.

Pataki doktor véleménye szerint a napi 12 órás használat nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Esetenként csak akkor csökken a keloid, ha a szilikon gél lapot napi minimum 20 órát használják!  A gél lap hatásosságát javíthatja a hegre és a tapaszra kifejtett nyomás (rugalmas pólya vagy ruha).

Orvosaink szívesen tájékoztatják pácienseiket az alkalmazás részleteiről egy konzultáció keretein belül.

A szilikongél a hegek 60-65%-ában látványos javulást idéz elő, valamint jelentősnek mondható javulást az esetek 30%-ában. A hegek mindössze 4-5%-a rezisztens teljesen vagy majdnem teljesen erre a kezelési módra – ezért alkalmazását világszerte számos vezető szakember, és többek között a hegek kezelésével foglalkozó nemzetközi tanácsadó bizottság is javasolja.  

Elsősorban a keloidok és a hipertrófiás hegek esetében hatásos a szilikongél. Az ilyen hegek kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre.

Invazív – azaz műtéti, a szervezetet megterhelő beavatkozás:

 • Műtét. Újabb gyógyulási periódust jelent, sokszor azonban ez hozza a legnagyobb változást. Az esetek kis részében előfordul, hogy rosszabbodik a heg.
 • Krioterápia. Hideggel való kezelés, sajnos nem mindig eredményezi a várt hatást.
 • Szteroid-injekció. Rendkívül hatékony megoldás, de hátránya, hogy mellékhatásai megterhelik a szervezetet.
 • Sugárkezelés. Hátránya, hogy a szervezetet sugárterhelés éri.
 • Lézerkezelés. Kimenetele nem mindig hozza a várt sikert, sikeres kezelés esetén viszont szép eredménye a mútétével vetekszik, sokszor még jobb is annál.

Non invazív – azaz nem műtéti, kíméletes, külsőleges kezelés:

 • Kompressziós (nyomó) kezelés. Például rugalmas pólya (fásli), nyomókötés, kompressziós ruha.
 • Polisziloxán tartalmú gélek. Például Zeraderm, Kelo-Cote, Dermatix, Xeragel stb.
 • Szilikontapasz. Például Medigel, Medipatch, Mepiform.
 • Kombinációk. Polisziloxán tartalmú gél + K-vitamin + E-vitamin + antioxidáns (Q10 koenzim) + napvédő faktor (SPF 15). Ilyenek például a Zeraderm Ultra és a Prosil.
 • Hyaluronsavat, hyaluronátot tartalmazó krém. Curiosa, Contractubex gél.

Létezik heg nélküli sebgyógyulás?

A heg nélküli sebgyógyulást intenzíven kutatják, és az eredmények szerencsére igen biztatóak. Ez igen fontos a plasztikai sebészetben. Magyarországon egy új, szintetikus hatóanyag (TGF béta-3 alapanyagú) is kipróbálás alatt áll, amely képes kiváltani az embrionális, heg nélküli sebgyógyuláshoz hasonló, hegszegény sebgyógyulást. A jövőben ezzel az eljárással talán minimalizálható lesz a kialakuló hegek mérete és kiemelkedése.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2006. július 1- jei hatállyal számos, elsősorban helyreállító jellegű plasztikai sebészeti beavatkozás finanszírozhatóságát felfüggesztette. Ezáltal az ilyen alapon eddig elvégzett plasztikai műtéteket sem lehetett támogatott műtétként, állami egészségügyi intézetben elvégezni (amelyekkel ilyen ellátásra az OEP szerződött), csak térítés fejében. 2007. október 31-től a támogatási rendszer részben ismét megváltozott: ennek értelmében meghatározott körben több plasztikai műtét OEP-finanszírozottá vált. Ezek olyan fejlődési rendellenességek, extrém elváltozások korrekcióját jelentik, amelyek jelentős életminőség-javulást eredményeznek. Ebbe a körbe tartozik például az emlőhiány (az egyik mell nem fejlődik ki), a jelentős mell-aszimmetria (méreteltérés), az igen nagy mellek, vagy a kötényszerűen lógó has műtétjei. A támogatott ellátás az állami egészségügyben érhető el.

Kapcsolódó tartalmak:

 

Igen, további információt szeretnék!

Bőrelváltozás, heg, anyajegy

Ezen az oldalon bővebben tájékozódhat a bőrelváltozásokról, az anyajegyek kezeléséről és a hegek különböző műtéteiről. Kérjük, válassza ki az Önt érdeklő beavatkozást az alábbi képekre kattintva!