botox ránctalanítás

3 érdekesség a tű nélküli botoxról

szerda, 2016, január 20 - 21:45

Eddig csak injekció formájában lehetett elképzelni, de már jön a gél is!

A botox nemcsak ránctalanít, fiatalít is

csütörtök, 2015, december 17 - 13:21

Egy friss kutatás szerint valóban segít visszaforgatni az idő kerekét.

botoxA botox hatóanyag az eddigi feltételezésekkel ellentétben nemcsak az arcizmok bénításával járul hozzá a frissebb, üdébb megjelenéshez, hanem rejuvenációs folyamatokat is elindít a bőrben – állítják a kanadai Ottawai Egyetem munkatársai.

Botox ránctalanítás

Botox

A botulinum toxin segítségével a ráncokat létrehozó erős izmok inaktiválását érjük el úgy, hogy időlegesen hatástalanítjuk az adott ráncokat okozó izomcsoportot.

Mire használható a botox?

A „botox” kezelés nagyon népszerű ránctalanító módszer – az egyéb ráncfeltöltő anyagok alkalmazása mellett. A botulinum toxin segítségével a ráncokat létrehozó erős izmok inaktiválását érjük el úgy, hogy időlegesen hatástalanítjuk az adott ráncokat okozó izomcsoportot. Így kisimul a felette lévő bőr, illetve mérséklődnek, vagy adott esetben megszűnnek a ráncok.

A hatás kb. 4-6 hónapig, azaz a beadott botox lassú lebomlásáig tart. Az adott izom, izomcsoport fokozatosan elveszti eredeti összehúzódó képességét a kezelés ismétlése során, így egyre kevesebb hatóanyagra lesz szükség (idővel esetleg már semennyire sem).

Mely ráncok tüntethetők el a segítségével?

Míg a feltöltőanyagok (pl. hialuronsav) a statikus, tehát állandóan jelen lévő ráncok kezelésére használhatók ideálisan, a botox leginkább a dinamikus, azaz izommozgással összefüggő ráncok kezelésére alkalmazható, melyeket az arcbőrhöz tapadó mimikai izmok hoznak létre.

Ezek a mimikai izmok idővel mély karakter-ráncokat alakítanak ki arcunkon, mivel mindig ugyanott gyűrik meg bőrünket. Ilyenek a száj körül megjelenő ráncok, a szem körüli szarkalábak és a homlok-barázdák is.

Leggyakrabban a homlok és a szem melletti szarkalábak területére adunk botoxot, mert a szer itt befolyásolja legkevésbé az arc mimikáját. Természetesen adható más arcterületre is, használható például a lehúzódó szájszeglet megemelésére (a marionett-ránc részleges kezelésére) vagy széles mosoly esetén az íny megjelenésének elkerülésére („gummy smile”).

A kor előrehaladtával az arcon kialakuló ráncokért egyrészt a bőr rugalmasságát meghatározó kollagén- és elasztinrostok gyengülése, másrészt a bőr alatti zsírszövet, kötőszövet petyhüdtsége felelős.

Milyen készítmények léteznek a piacon?

A botulinum toxin több készítményben is elérhető.

A Clostridium Botulinum „A” típusú baktérium által termelt neurotoxin (idegméreg) hőkezelt és tisztított hatóanyaga a „Botox” néven ismert injekció. Hatását tekintve 4-6 hónapos átmeneti időre gátolja az arcon a ráncok kialakulásáért felelős mimikai izmok működését, amennyiben pontosan a megfelelő mimikai izomba és megfelelő mennyiségben adják be.

Vistabel – kifejezetten esztétikai ránctalanításhoz kifejlesztett készítmény. Elvándorlás nélkül marad ott a legkisebb mimikai izmokban is, mely a nagy molekulasúlyú vivőanyagának köszönhető. A vékony tűvel igen pontosan adagolható. Leggyakrabban ezt használják a plasztikai sebészek.

Bocotoure – kifejezetten esztétikai ránctalanításhoz kifejlesztett, rendkívüli tisztaságú és hatékonyságú készítmény. 

Dysport – Egy szúrással nagyobb területek gátlására alkalmas, a kis molekulasúlyú vivőanyaga miatt. Hónalji izzadás gátlásakor kifejezetten jó, erről ide kattintva olvashat bővebben.

(Xeomin – szintén hatékony készítmény, melyet egyéb orvosi indikációra fejlesztettek ki, pl. szükségtelen izomösszehúzódások esetén.)

Már néhány nappal a kezelés után látványosan kisimulnak a mély, karakteres ráncok is. A homlok, a szemöldök közti ráncok és a szem körüli szarkalábak, valamint az orrnyereg ráncainak kezelésével kiemelkedően jó hatást tudunk elérni.

A szem kinyílik, eltűnik a mérges tekintet. Vonzóan mosolygóssá válik a szájzug lefelé görbülő vonala is, ha a „botox” gátolja a lefelé húzó kis mimikai izom mozgását.

A botox hatása 4-6 hónap múlva többnyire megszűnik, így az izomműködés gátlása csak átmeneti. A többször ismételt, folyamatos kezelés hatására viszont részlegesen sorvadnak egyes mimikai izmok, s egyre hosszabban és erőtlenebbül húzódnak össze; így egyes területeken fokozatosan tartósabbá válik a kezelés eredménye.

Az egyes plasztikai műtétek szükségességét számos esetben hosszú ideig elhalaszthatja a megfelelő időben kezdett botox kezelés. (Pl.: arcplasztika, szemhéjplasztika, homlokplasztika, ráncfeltöltések).

Mezobotox, az új technika

A finom ráncok elsimítására és az arc fiatalítására a mezobotox a legújabb technika. A kezelés során a botox-ot az izom helyett a bőr legfelsőbb rétegeibe adjuk, érintetlenül hagyva a bőr alatt fekvő izomréteget. Ebben az esetben változik a botox koncentrációja is, a szokásosnál 5-10-szer hígítottabb formát használunk a finom ráncok elsímítására. Az egész arcot kezelve emelő, feszesítő hatás érhető el.

Ahhoz, hogy a mély homlokráncoktól és a szarkalábaktól is megszabaduljunk, a kezelést érdemes a hagyományosan alkalmazott botox kezeléssel kombinálni. Emellett kombinálható ráncfeltöltéssel is. Hatása kb. 2-3 hónapig tart.

Először helyi érzéstelenítő krémet teszünk fel a kezelendő területre, így a beavatkozás nem fájdalmas. A bőrt jéggel hűtjük a kezelés után. Mivel nem blokkoljuk le a mimikai izmokat, a mezobotox kezeléssel teljesen természetes hatást érünk el.

A munkából sem kell kimaradni, ez egy ún. ebédidős kezelés (amerikai mintára: „lunch-time procedure”), tehát erre akár ebédidőben is kiugorhat, mert a beavatkozás után azonnal visszamehet dolgozni.

A faggyúmirigyekre, a bőr textúrájára és az erekre is hatással van. A mezobotox kezeléssel így nemcsak a vékony ráncok simulnak ki, hanem a pórusok mérete és faggyútermelése is csökken, továbbá sokkal simább lesz a bőr. Alkalmazási területek: a szem alatti ráncok, a homlok vékony ráncai, a legörbülő szájzug, az orr-ajak redő, a nyakon lévő ráncok, a dekoltázs, valamint a kéz. Igény szerint használható testkezelésekre is (megereszkedett fenék, ráncos bőr a térd felett), sőt: elvileg bárhol, ahol feszesebb bőrt szeretnénk.

A mezobotox megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos (plasztikai sebész) kezében biztonságos esztétikai beavatkozás.

Az EQUAM (European Committee on Quality Assurance and Medical Devices in Plastic Surgery) 2000-ben deklarálta, hogy a Botulinum Toxin (Botox)

1. széles körben alkalmazott esztétikai célból mind a sebészi módszerek helyett, mind pedig azokkal kombinálva.

2. Az EQUAM a jelenlegi klinikai adatok elfogadásával, megerősítette, hogy a Botulinum Toxin biztonságosan alkalmazható az esztétikai plasztikai sebészetben.

Igen, további információt szeretnék!