Orrplasztika

Orrplasztika

Orrplasztika

Az orr meghatározó része az arcnak, s mint ilyen, rendkívül fontos viselőjének külső megjelenése, személyisége szempontjából.

Mi az orrplasztika?

Az orr alaki hibáit javító műtéti beavatkozást nevezzük orrplasztikának.

Az orr rendkívül fontos viselőjének személyisége, külső megjelenése szempontjából. Az arc harmóniáját megbontó előnytelen formája, nagysága vagy aszimmetrikussága komoly pszichés problémákat okozhat.

Ezen problémák megoldását sok esetben az orrplasztika jelentheti. Ennek megfelelően a sikeres orrplasztika a páciens számára önbizalma, belső harmóniája, külső megjelenése, a magánéletben és a társadalomban való boldogulása szempontjából ugrásszerű pozitív változást hozhat.

Az orrkorrekciót akkor nevezhetjük esztétikailag sikeresnek, ha az új orrforma harmonikusan illeszkedik az arc külső megjelenésébe.

Ritkán kerül sor orrplasztikára a kamaszkor vége előtt, mert a műtéti beavatkozás zavarhatja az orr csontos-porcos vázának természetes kifejlődését. Ezen kívül a beavatkozás bármely életkorban elvégezhető.

A beteg kérését maximálisan figyelembe véve, a lehetőségek szerinti változtatást javasolva, alapos vizsgálat után vállaljuk el az operációt. Az arc harmóniáján jelentős mértékben javíthatnak az elért változások, előnyösebb megjelenést biztosítva a páciensnek. A műtét előtt számítógépes orrgrafika is ajánlható, ennek segítségével jobban meghatározható a tervezett beavatkozás.

A műtétről

A műtét altatásban és helyi érzéstelenítésben is végezhető.

A metszések (kivéve az orrszárnyakon történt beavatkozásoknál) rejtetten, az orron belül történnek. Az operáció után az orra 5-10 napra rögzítő kötés kerül, ami többnyire egy műanyag sín.

Az orrüregbe tampont helyezünk vérzéscsillapításra, illetve a felemelt nyálkahártya letapadásának elősegítésére – ezt 24-48 óra elteltével távolítjuk el. Hajolgatni, orrot fújni, fizikai munkát végezni 2-3 hétig nem szabad.

A gipsz levétele után már látszik az orron bekövetkezett átalakítás, azonban a végleges forma az ilyenkor még meglévő duzzanat miatt még nem látható. A forma nagy része 4-6 hét után alakul ki, de végleges eredményről csak fél, illetve egy év után beszélhetünk, mivel addig történhetnek még apró változások.

A beavatkozás leggyakoribb szövődménye gyulladás és vérzés, nehezebb légzés, aszimmetria, továbbá ideiglenes érzéskiesés lehet. Amennyiben külső metszések is vannak (pl. orrszárny-kisebbítés), felléphet sebgyógyulási zavar is. Nagyon ritka esetben bekövetkezhet azonban az orrháti bőr kis területének elhalása is.

Igen, további információt szeretnék!