Mellnagyobbítás saját zsírral

A saját zsírszövettel történő térfogatpótlás kiváló alternatívája vagy kiegészítője lehet az implantátumos mellnagyobbításnak.

A sajátzsír-átültetésről általában

Az eljárás során az egyik testtájról leszívott zsírt egy speciális feldolgozási eljárást követően visszafecskendezzük oda, ahol térfogatpótlásra, volumennövelésre, vagy éppen a regeneráció elősegítésére van szükség a testben.

Ennek megfelelően a sajátzsír-átültetést a mellnagyobbítás mellett akár arcfeltöltésre, fenékformálásra, pénisznagyobbításra vagy hegek kezelésére is lehet használni. Bizonyítottan biztonságos módszerről van szó, hiszen a szervezet saját anyagával dolgozunk: kutatások támasztják alá, hogy a saját zsírszövet a benne lévő őssejtekkel és növekedési faktorokkal együtt tökéletesen alkalmas e célokra.

A sajátzsír-átültetés azonban minden esetben naprakész szakmai felkészültséget és jelentős tapasztalatot igényel a plasztikai sebész részéről, hiszen gyakorlatilag nem más, mint egyfajta szobrász munka a testen.

Lényeges, hogy az átültetett zsírszövet továbbra is a donor terület tulajdonságait követi, tehát ugyanúgy reagál például a fogyásra vagy a hízásra, mint a korábbi helyén. Éppen ezért célszerű ezt a beavatkozást ideális testsúllyal elvégezni, mert fogyás hatására veszélybe kerülhet a végeredmény tartóssága.

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás előnyei

Noha a kohezív szilikon gél implantátumok ma már kiváló minőségben, élettartam-garanciával is kaphatók – klinikánkon kizárólag ilyen prémium kategóriás fajtákat használunk –, és az emberi test szövetbarát anyagként azonosítja őket, még mindig szép számmal akadnak olyanok, akik nem szeretnének „külső”, „mesterséges” anyagot a szervezetükben.

Nekik ajánlott ez a megoldás, amennyiben anatómiai adottságaik és az eredménnyel kapcsolatos elvárásaik lehetővé teszik. Ebben az esetben semmiképpen nincs szükség a későbbiekben implantátumcserére.

Nem marad látható heg, gyorsabb a felépülés, ráadásul a vele járó zsírleszívásnak köszönhetően többszörös alakformáló hatásnak, kontúrjavulásnak lehet örülni. Alkalmas daganat vagy korábbi plasztikai műtét utáni rekonstrukcióra vagy enyhe aszimmetria korrekciójára is.

Implantátum vagy saját zsír?

A két mellnagyobbítási módszer alapvetően másfajta formázást tesz lehetővé. Akik látványos, nagyobb mértékű változásra vágynak, azoknak mindenképpen implantátum javasolt. Míg egy kosárméretnyi méretnövekedés, illetve mérsékelt feszesedés saját zsír beültetésével is elérhető.

A két térfogatnövelési módszer egyidejű alkalmazását kompozit mellnagyobbításnak hívjuk, ami hozzájárul a természetes eredményhez, ha a páciens anatómiai sajátosságai vagy korábbi műtétei miatt egyébként látszana az implantátum körvonala, esetleg elő kell segíteni annak beágyazódását a szövetek közé.

A megoldási stratégiáról a konzultáció alkalmával biztosított kölcsönös tájékozódás alapján mindig közösen dönt a páciens és a plasztikai sebész. A speciális egyszer használatos kanülkészlet révén jelentős anyagköltséggel lehet számolni, ami az implantátum beültetésénél magasabb költséggel szokott járni.

Hogyan zajlik a műtét?

A sajátzsír-átültetéssel való mellnagyobbítás más testtájról történő zsírleszívással kezdődik. A donor terület rendszerint a has, a derék, a comb vagy a csípő szokott lenni. A zsírleszíváshoz minden esetben speciális titánium bevonatú szövetkímélő kanült használunk, amelyet 2-3 mm-es metszéseken keresztül vezetünk be.

Az úgynevezett PAL (vibrációs) zsírleszívás minden eddiginél nagyobb precizitást és gyorsabb felépülést tesz lehetővé. A kinyert zsírszöveteket egy centrifugában dolgozzuk fel, hogy onnan fecskendőkbe adagolva apránként beinjekciózzuk a mellbe.

A megfelelő eszközökkel és szakértelemmel beültetett zsírszövetek a páciens egyéni adottságaitól függően 60-80%-ban maradnak meg – tehát ereződnek be –, emiatt indokolt kissé „túltölteni” az érintett részt a kívánt eredményhez képest. A műtét altatásban történik, és rendszerint egy éjszakás kórházi tartózkodást igényel.

Saját zsírral történő mellnagyobbítás után

A zsírleszívásban érintett rész regenerációját néhány hétig kompressziós ruházattal (haskötővel) szükséges elősegíteni, valamint extra tartást biztosító speciális melltartót kell hordani. A saját zsírral végzett mellnagyobbítás nem nehezíti meg a későbbi mellrák-megelőző vizsgálatok eredményének értékelését, hiszen egy képzett radiológusnak semmiféle gondot nem okoz a szöveti képletek megkülönböztetése. Bár az eredmény véglegesnek tekinthető, és alapvetően javít a mellek feszességén, az idő múlása vagy további mellnagyobbítási igény miatt ismétlésre lehet szükség.

Számos elégedett páciensünk igazolja, hogy a saját zsírral végzett mellnagyobbítás hozzájárul a testi-lelki harmónia megteremtéséhez, helyreállításához.



A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e mellnagyobbítás implantátum nélkül? Például hyaluronsavval? Ha igen, akkor milyen eredményre lehet számítani? Várom a válaszát! Zita

Tovább a válaszhoz 2016-03-01

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon furcsák a melleim, egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amiket a képeken látok. Eleve úgy nőttek, hogy petyhüdt zacskókra hasonlítanak inkább, olyan lelógó W-alakban. Az egyik nagyobb, mint a másik. A bimbóudvar ráadásul mindkettőn hatalmas, igazából a felét eltakarja. Reménykedtem benne, hogy ez változni fog, de már 22 éves vagyok... Emiatt állandóan hatalmas szivacsbetétes melltartót hordok, nem nagyon járok strandra, és még párkapcsolatom sem volt. Az implantátum ilyenkor segít? Köszönettel: Viki

Tovább a válaszhoz 2016-01-02

Tisztelt Doktor Úr! Mennyire "vakmerőség" belevágni egy zsírbetöltéssel végzett mellnagyobbításba? Mennyire biztonságos a szilikonos megoldás (úgy értem, hogy utána nem lépnek fel komplikációk, kellemetlenségek)? A mellnagyobbítás zsírbetöltéssel több műtéttel történik, tehát több részletben adják be az anyagot? Hány éves múltja van Magyarországon ennek a technikának? Mennyi a felépülési idő egy esetleges beavatkozást követően? Válaszát előre is köszönöm: Liza

Tovább a válaszhoz 2013-03-12

Tisztelt Doktor úr! Már 30 éves vagyok és az egész életemet úgy kellett leélnem,hogy szégyelltem és takargattam a melleimet. Olyan nagy különbség van a két mellem között,mintha két különböző nő melle volna.A formájuk és még a bimbóudvar is teljesen más.Egyszerűen döbbenetes! Ilyenkor szükség van több korrekciós műtétre vagy egyetlen beavatkozás alatt helyre lehet hozni?Milyen eredményre lehet számítani? Tudom így látatlanban nehéz ezt megmondani. Válaszát előre is köszönöm Mariann

Tovább a válaszhoz 2011-11-07

Kedves Doktor Úr! Jelenleg egy gyermek édesanyja vagyok és tervezzük a kistestvért. A terhesség megviselte a testem. Toxiémiás voltam, 30 kg-ot híztam, amiből 34 kg le is ment a szoptatás alatt (1 évig szoptattam, császárral szültem). A melleim puhákká váltak picit meg is ereszkedtek, a hasam is elég csúnya és ott maradt is zsír. Létezik olyan eljárás, hogy a hasból kivett zsírt esetleg szövetet a mellbe tegyék, ezzel a hasat laposabbá, a melleket keményebbé tegyék? Szeretném "rendbe tenni magam" persze a második baba után, viszont irtózom az "idegen" anyagoktól, mint a szilikonos implantátum. Köszönöm válaszát! Andrea

Tovább a válaszhoz 2011-09-05

Tisztelt Doktor Ur 27 eves vagyok es az lenne a gondom, hogy nagyon kicsik a melleim, viszont felek is egy mellnagyobbitastol, mert nem lehet tudni a kovetkezmenyeket! A velemenyere lennek kivancsi, hogy mennyire merjek belevagni es majd ha gyereket szeretnek gondot okoz-e majd a szoptatas? Elore is koszonom! Tisztelettel Marcsi

Tovább a válaszhoz 2011-03-30

Üdvözlöm Dr.Úr ! Én egy 20 éves lány vagyok elégedett vagyok a mellem alakjával , de a teltségével nem :( érdeklődnék , hogy mondjuk egy D-kosarú méret nekem most 75/B köbcentiben nem tudom ez mennyinek felel meg, körülbelül mennyibe kerül szilikonnal-műtéttel-gyógyszerekkel mindennel együtt? Illetve ilyen fiatalon lehet valamilyen veszélye? Esetleg gyermeknél a szoptatást befolyásolhatja, mert olyan 10 múlva szeretnék majd gyereket. Válaszát köszönöm Üdv Timi

Tovább a válaszhoz 2011-02-07

T. Dr-úr ! Azt szeretném megtudni, hogy valóban csinálnak-e olyan jellegű mellnagyobbítást, amikor a saját /leszívott / zsírral töltik fel a melleket??? Ha pedig igen az körülbelül mennyibe kerülne és biztonságosabb-e mint a szilikon???? Köszönöm.

Tovább a válaszhoz 2010-03-19