Gyomorszűkítés, bypass, csőgyomor

Jelentős – egészségügyi kockázatot jelentő – súlytöbblet leadásához hatékony segítséget jelentenek a gyomor térfogatát csökkentő, a tápcsatornát átalakító műtétek.

Tévhit, hogy a plasztikai sebészet eszköztárába tartozó kontúrjavító beavatkozások (pl. a zsírleszívás, a hasplasztika vagy a mellfelvarrás) kiválthatják a fogyókúrát vagy az életmódváltást. Ezeket az ideális testsúly elérését és rövid megtartását követően ajánlott elvégezni, hiszen a későbbi változás negatívan befolyásolhatja az eredményt.

Több tíz kilónyi súlyfelesleg esetén indokolt lehet az úgynevezett „fogyókúrás műtét”, tehát a gyomorszűkítés valamilyen formája ennek a célnak a megvalósításához.

Mire jó a gyomorszűkítés, a tápcsatorna átalakítása?

A tetemes súlyfelesleghez vezető túlevés sajnos kitágítja a gyomrot, amelynek mérete normál körülmények között felnőtteknél nagyjából 25 x 10 cm, teljes űrtartalma pedig 4 liter, amelybe az emésztő gyomornedvek mennyisége is beletartozik. Gyomorszűkítő műtét esetén bizonyos, hogy a bevitt kalóriák mennyisége a töredékére szorul vissza, hiszen a páciens eleve lényegesen kevesebbet tud enni. Természetesen kiemelten fontos, hogy ez a csökkentett tápanyagmennyiség megfelelő összetételű legyen. A gyomorszűkítő műtétek tehát életmódváltást igényelnek.

Gyomor bypass

A klinikánkon alkalmazott modern szövetkímélő technikák minden eddiginél gyorsabb és zökkenőmentesebb felépülést tesznek lehetővé a beavatkozás után. Gyomor bypass műtétnél függőleges öltésekkel szűkítjük a gyomrot az új űrtartalmat jelentő rész meghatározása után, amihez „Y” alakú vékonybél-részt csatlakoztatunk. A „bypass” kifejezés kerülőutat jelent, hiszen tulajdonképpen a tápcsatornában azt hozunk létre. Ennek köszönhetően mind a táplálékbevitel, mind pedig a felszívódás mértéke lecsökken.

 

Gastric sleeve (csőgyomor)

Ennél a műtétnél eltávolítjuk a gyomor legalább felét, így csőszerű formát vesz fel a megmaradt rész. Szerencsére a laparoszkópos („kulcslyuk”) technikának köszönhetően mindössze néhány apró metszést kell ejteni, amelyek közül az egyiken kamerát vezetünk be a műtéti terület szemlélésére.

Kérjen konzultációs időpontot Ön számára ideális beavatkozás egyeztetésére!

Orvosaink

A plasztikai sebész válaszol

Még nincs kérdés ebben a témában.


error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.