Mellplasztika előtt és után

Itt megtudhatja a mellplasztikájához szükséges legfontosabb információkat, amelyek segítik alapos tájékozódását, felkészülését a beavatkozást megelőzően, és azt követően is – az Ön tökéletes gyógyulásának érdekében.

Mellplasztika előtt és után

1. Az elhatározás
2. Felkészülés testileg, lelkileg
3. Táplálkozás, öltözés
4. A nagy „átalakulás”
5. Műtét után
6. Kontrollvizsgálatok
7. Napról napra jobb
8. Lehetséges szövődmények
9. A műtétet követő 1-2 hét
10. Majd a következő 4 hét
11. A melltartó viselésének fontossága
12. 6 hét után

1. Az elhatározás

A döntés mellplasztika előtt és utánEz az elhatározás egy életre szóló döntés. Nők milliói elégedetlenek a mellük nagyságával, formájával, és szánják rá magukat a mellplasztikára. Manapság divatos és természetes hatást keltő eljárás a sajátzsírral történő mellfeltöltés, mellyel szép eredményt lehet elérni, de jelentősebb változásra implantátum alkalmazása ajánlott.

A mellplasztika az elmúlt 50 évben már szinte rutinműtétté vált, s az elvégzett beavatkozásoknak következtében nők millióinak javult az önbizalma, életminősége. Mára elfelejthetjük a mellplasztikával kapcsolatos rosszindulatú beidegződéseket, sztereotípiákat... már nem érvényesek!

A legfontosabb, hogy a megfontolt döntés meghozatala előtt alaposan tájékozódjunk, nemcsak az interneten, hanem akár több plasztikai sebészt is végighallgatva, hogy személyes benyomásokat, információt gyűjtsünk össze. A legkisebb kételyünket is osszuk meg az orvossal, hogy utána jól érezhessük magunkat, és csak élvezzük a létrejött eredményt!

Ehhez türelem és belátás szükséges, valamint a tanácsok és javaslatok szigorú betartása!

Millióknak sikerült, nekünk is fog!

2. Felkészülés testileg, lelkileg

A konzultáció – amiből akár több is lehet, sőt több helyen is – nagyon fontos. Tulajdonképpen ez egy megnyugtató beszélgetés annak, aki már döntött. Illetve felvilágosító és kérdéseket feltevő beszélgetés annak, aki még bizonytalan. A konzultációra akkor is érdemes elmenni, ha csak érdeklődünk a mellplasztika iránt, ugyanis itt személyre szabott tájékoztatást, méretezést kapunk a plasztikai sebésztől. A megfelelő konzultáció nem lehet rövidebb 30-40 percnél!

A mellnagyobbítás előtt velünk egyetértésben, rutinszerűen több irányból fotó készül a fedetlen mellkasról, azaz a mellekről. A mellnagyobbítás vizuális eredményeit csak a kiindulási állapot rögzítése mellett lehet pontosan megítélni. A fotódokumentáció, mint az orvosi dokumentáció része nemcsak, hogy természetes és elvárt, de a páciens érdekeit is szolgálja. A fotók segítségével könnyen összehasonlítható a műtéti előtti állapot az elért eredményekkel.

A műtét előtti részletes írásbeli tájékoztató, és a műtéti beleegyezés nagyon fontos, melynek tartalmaznia kell a lehetséges konkrét szövődményeket és kockázatokat. Ezt a műtéti beleegyezést józan, éber állapotban olvassuk el, és írjuk alá! Ne az érzéstelenítéshez bevezetésként adott bódító tabletta vagy injekció hatása alatt kísérletezzünk a megértésével!

3. Táplálkozás, öltözés, mozgás

 • Műtét előtt és után könnyű ételek fogyasztása javasolt. Inkább kevesebbet és többször együnk, hiszen a szervezetnek ilyenkor minden megterhelő! Nagyobb dózisban vitaminokat szedhetünk (pl.: C-vitamin és cink), hogy jól felkészülve várjuk a nagy átalakulást.
 • Fontos, hogy a műtétet megelőző éjféltől már se ételt, se italt ne fogyasszunk!
 • A fogamzásgátló tabletták különböző mennyiségű hormont tartalmaznak, amelyek hatással vannak a mell térfogatára és a véralvadásra (trombózisveszély!). Ennek szedését feltétlenül, még a konzultáció alkalmával jelezze orvosának.
 • Amennyiben fennáll a terhesség lehetősége a tervezett műtét időszakában, azt feltétlenül jelezze orvosának!
 • Szerencsés, ha a menstruáció nem esik egybe a műtét napjával, de nem kizáró ok. Erről egyeztessen orvosával.
 • Kerülje az aszpirin és az aszpirin alapú gyógyszerek szedését a műtét előtt és után 10 nappal. Ezek a gyógyszerek fokozott vérzést okozhatnak.
 • Ne használjon testápolót 24 órával a műtét előtt.
 • Amennyiben Ön dohányzik, a műtét előtt 10 nappal és a gyógyulási időszakban (4-6 hét) függessze fel a dohányzást. Ha ezt nem tudja megtenni, a napi adagját csökkentse minimálisra (1-5 szál)!
 • Érdemes a műtétre reggel frissen mosott hajjal érkezni, mert utána napokig nem tud majd egyedül  hajat mosni.
 • Napközben legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet kell innunk, amit frissen facsart citromlével is lehet ízesíteni. Ha nem elég az ásványviz, izotóniássá lehet tenni egy csipetnyi sóval és cukorral, vagy gyümölcslevet is szabad fogyasztani. A műtétre viszont 0,33 literes kisüveg legyen a legnagyobb kiszerelés, hiszen frissen műtötten nem esne jól másfél litert emelgetni! A kisüveges ásványvízből legyen nálunk több.
 • A műtétre már úgy érkezzünk, hogy elöl gombolós vagy cipzáros felső legyen nálunk mert nem lehet magasra tartott kézzel, vagy a megszokott hátranyúlásokkal öltöznünk-vetkőznünk jó ideig! Olyan ruhaneműt viseljünk az első időben, amit nem sajnálunk, ha a fertőtlenítőszer kimoshatatlanul megfogja, vagy a tépőzár miatt kibolyhosodik!
 • Bármilyen nehéz is, szigorúan be kell tartani az orvosi előírásokat – ez vonatkozik a táplálkozásra és a műtét utáni életmódra egyaránt.

4. A nagy „átalakulás”

A műtétről pontos leírást kapunk a konzultáción és az írásos tájékoztatóban.

A műtét előtt és a műtét során adagolt fájdalomcsillapítóknak köszönhetően fájdalommentesen ébredünk az altatásból. Először az őrzőbe kerülünk, majd a kórterembe. Nővér figyel minket mindaddig, amíg teljesen magunkhoz térünk.

Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe változó, de általában 2 óráig tart. A fájdalom ellen már az ébredés alatt és azt követően is folyamatosan kapjuk a fájdalomcsillapítót.

Előfordulhat, hogy fázunk a műtét után, ez általában a gyógyszerek miatt van. A didergést a műtő alacsony hőmérséklete, az altatószerek kiürülése és a folyadékvesztés is okozhatja. A nővérek takarót adnak, ha nem múlik el.

Altatás után időnként előfordulhat émelygés, hányinger. Kérjünk gyógyszert, ha ez nagyon kellemetlen!

Bizonyos esetekben az orvos 1-1 draincsövet vezet be a varratoknál vagy egyéb nyílásból, mely a gyógyulás elősegítésére szolgál. Ezeken keresztül távozhat a véres-savós, pirosas, sárgás váladék. Ezek a vékony műanyag csövek általában a műtétet követő napon kerülnek eltávolításra, de szükség esetén akár néhány napig is bent maradhatnak. A nővér folyamatosan ellenőrzi őket.

A drain eltávolítását a plasztikai sebész végzi, és kis fájdalommal jár. A drain miatt néha előfordulhat minimális irritáció a varratnál, mely gyorsan megszűnik.

5. Műtét után

A mellnagyobbítás után egy éjszakát a kórházban töltünk. (Kivételes esetekben lehetőség nyílik este hazamenni.)

A tökéletes eredmény elérése érdekében a bőrmetszés zárására szövetkímélő varratokat alkalmazunk, így sokkal szebben gyógyulnak a metszések, és szebbek lesznek a hegek. A mélyebb szövetek zárására felszívódó varratokat használunk. A külső varratok kivétele szinte fájdalommentes. Alkalmazunk esetenként felszívódó bőrvarratokat is, ez megkímél bennünket a varratszedés esetleges minimális kellemetlenségeitől is.

Közvetlenül a műtét után az alvás bizony nehézkes: háton kell feküdni úgy, hogy a hátat és a fejet kitámasztjuk (félig ülő testhelyzet) a duzzadás és a fájdalom elkerülése végett. Jó pár hétig nincs hasonfekvés, és az oldalunkra sem fordulhatunk!

A műtétet követően a kis sebekre általában nem vízálló tapasz kerül a légcsere és a szellőzés biztosítására. A mellnagyobbítás utáni időszakot orvosaink igyekeznek egyénre szabottan minél kényelmesebbé tenni, ezért lehetőség van vízálló kötés felhelyezésére, hogy a beavatkozás után néhány nappal zuhanyozni is tudjunk majd; addig „cicamosdás” lehetséges csak. A vízálló kötés hátránya, hogy nem szellőzik és jóval sűrűbben kell cserélni.

Fontos, hogy óvatosan használja a felkarját, és ne vegye le a speciális melltartót! Felkeléskor ne támaszkodjon karjaira, inkább hasizomból keljen fel.

A műtét utáni időszakban vigyázni kell a varratokra, szárazon kell őket tartani!

Ne kerüljön semmiféle krém vagy más folyadék a varrat közelébe, mert ezek az anyagok gyulladást okozhatnak! Ha a kötésünk esetleg átvérzik, keressük fel orvosunkat, aki elvégzi a kötéscserét.

Figyelni kell a lázat! A felépülés első napjai alatt rendszeresen kell mérni a testhőmérsékletet! A magas láz gyulladásra utalhat. Az enyhe hőemelkedés viszont természetes velejárója a lábadozásnak – persze, vannak kivételek bőven, akiknél még hőemelkedés sincs.

A plasztikai sebész antibiotikumot ír fel, amit szedjük be az utasítása szerint! Erre megelőzés céljából van szükség. Fájdalomcsillapítót is kapunk néhány napig.

Ha az implantátumot a mellizom fölé helyezték, a gyógyulás gyorsabb és fájdalommentesebb lesz, mint az izom alá helyezés esetén. Ha a mellnagyobbítás mellfelvarrással kombinált beavatkozás, a lábadozás időszaka hosszabb lesz.

Ne vegyünk be acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert addig, amíg az orvossal nem egyeztetünk róla, mert ezek vérzést okozhatnak.

Fontos, hogy a műtét után legyen valaki, aki hazavisz minket a kórházból, hiszen nem vezethetünk autót néhány hétig.

6. Kontrollvizsgálatok

A mellnagyobbítás után egyre vidámabban...

A mellnagyobbító műtétet követően mindenki eltérő módon tolerálja a fájdalmat. Sokaknál előfordul, hogy csak kisfokú fájdalmat éreznek, és ennek következtében sajnos nem vigyáznak kellőképpen frissen operált mellükre. Már pár nap után ugyanolyan életvitelt folytatnak, mint a műtét előtt.

Ezzel szemben számos páciens napokat tölt ágyban nagy fájdalomra hivatkozva. Az átlag műtét utáni magatartás szerencsére a kettő közt van. Általában szorító érzésről, feszülésről és a hirtelen helyzetváltoztatáskor érzett fájdalmakról számolnak be, gyakran pedig hátfájásról. De ezek a panaszok természetesek egy ilyen beavatkozás után.

Az orvos általában hűtést ajánl az otthoni ápolás részeként az első 48 órára jégzselével, ami a legtöbb gyógyszertárban, drogériában kapható. Itt megjegyzendő, hogy a fagyasztott ételek használata hűtésre tilos, mert a zacskó sosem tiszta! A párnahuzatba tekert jégakku is megoldást jelent. 

A mellnagyobbítást követően a 7. és 14. napon kontrollvizsgálaton kell részt vennünk.

A plasztikai sebészek a mellnagyobbító műtétet követő időszakot 4 szakaszra osztják fel:

 • az első 2 hét
 • 3-6. hét
 • 7-12. hét
 • 3 hónaptól 1 évig

7. Napról napra jobb

A műtét után természetes a feszítő, égő, szorító érzés a mellben. Egyrészt a szöveteknek és a bőrnek meg kell szokniuk, hogy átrendeződtek a „terepviszonyok”, másrészt a szokásos mozgástér beszűkül, amitől a hátfájás alakulhat ki.

Nem lehet kitárt karú mozdulatokat tenni, ruhát így felvenni, magasan megkapaszkodni, nehéz női táskát vállon cipelni, stb. Nagyon koncentrált figyelemmel kell óvni magunkat, hiszen a megfelelő tokképződéshez, az implantátum pontos elhelyezkedéséhez az első 2 hétben minden mozdulatunkat kontrollálni kell.

Például nem javasolt az autóvezetés – akkor sem, ha automata sebességváltós autónk van. Munkánkat folytathatjuk, de a felépülés első két hete alatt a fizikai megterhelést, minden megerőltető munkát és a sportmozgásokat kerülni kell! Különösen fontos kiiktatni a mellizmokat és a karizmokat (főként bicepsz) igénybe vevő mozdulatokat. Nem szabad kockáztatni sem a sebszélek szétrepedését, sem pedig az izommozgás következtében kialakuló implantátum-elmozdulást. Két hét elteltével mindenki fokozatosan visszatérhet korábbi életviteléhez.

8. Lehetséges szövődmények

A tökéletes, komplikációmentes végeredmény érdekében fontos tisztázni, hogy a mellnagyobbítás utáni egy évben mire figyeljünk.

A műtétet követő 2 hét a legfontosabb időszak. Ebben a 2 hétben jelentkezhet a műtéti komplikációk 70-80%-a, így ebben az időszakban legalább 2-3 kontrollvizsgálatra is sort kell keríteni. Ezek alkalmával a plasztikai sebész minden esetben lecseréli a kötést és megvizsgál – még akkor is, ha semmi panaszunk nincs.

Hangsúlyozzuk, hogy az esetleges komplikációk korai felismerésével, és a gyors, szakszerű kezeléssel elkerülhető a nagyobb baj, akár az implantátumok kényszerű időszakos eltávolítása is.

A mellplasztika előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Ilyen szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, a keloidos hegképződés, a két mell közötti aszimmetria és a mellbimbók érzékenységének átmeneti megváltozása.

A varrási technikától függően 1-2 hét után történik a varratok eltávolítása. Varratszedés előtt ajánlatos a varratok szárazon tartása, így ebben a műtétet követő első két hétben a melleket borító kötést nem érheti víz!

Bár a kötés orvosonként eltérő lehet, a lényeg, hogy szoros kötést kell viselni a műtétet követően. Ez lehet a mellkasra tekert pólya, lehet erős, ún. posztoperatív melltartó, vagy ezek együttese is akár. A kötést soha ne távolítsuk el saját kezűleg! Csak az orvos vagy asszisztense veheti le kontrollvizsgálatok alkalmával. 

A kötésnek mindenképpen szorosnak kell maradnia, ez biztosítja, hogy a szövetek jobban tapadjanak az implantátumra, valamint kontrollálja az ödémaképződést is. Ha hirtelen duzzadást észlelünk a műtét utáni napokban, keressük fel orvosunkat!

A varratok megkímélésének érdekében 2 hétig nyugodtabb, pihenéssel teli életvitelt szükséges folytatni, a fizikai és pszichés megterheléseket kerülni kell!

9. Műtét utáni 1-2 hét

Előfordulhatnak hematómák, vérömlenyek, amelyek maguktól felszívódnak. A jegelés gyorsíthatja a felszívódás folyamatát.

Ha kombinált műtétünk volt (pl. mellfelvarrás és -nagyobbítás), valószínűleg szükség lesz véralvadásgátló adagolására a műtét utáni napokban, de erről orvosunk majd tájékoztat.

Amíg a varratok nem záródnak össze, és nem történik meg a varratszedés, nem lehet zuhanyozni.

Kb. egy-két hétig nem tudunk önállóan hajat mosni, mert nem emelhetjük kezünket a fejünk fölé. Mossunk hajat a műtét előtt, utána pedig „fényűzzünk” a fodrászunknál!

Amint tudunk, sétálgassunk!

A hegek lassan gyógyulnak, és folyamatosan formálódnak a műtétet követő 8-12 hónapban. Először kidudorodhatnak és vörösek lehetnek, de később ellapulnak, és folyamatosan halványodnak. A hegek gyógyulásának mértéke természetesen egyéni adottságok függvénye.

A hegek kezelése szilikonos vagy aloe vera tartalmú krémmel a varratszedés után megengedett.

Mellnagyobbítás után változhat a mellbimbó és a környező bőr érzékenysége. Ez általában néhány hónap múlva elmúlik, habár néhány esetben tartós állapot is lehet. A teljes érzéketlenség rendkívül ritka. Ha az érzékenység visszatér, a mellbimbó és a mellek környékén fájdalmat, bizsergést, viszketést érezhetünk. Ez azért van, mert kezdenek helyreállni az idegi funkciók.

Sok nő panaszkodik állandóan merev és érzékeny mellbimbókra a műtét után. Ha leragasztjuk a mellbimbókat kerek ragtapasszal, megvédhet a ruha okozta irritációtól.

Ne ijedjünk meg, ha furcsa hangokat hallunk a megnagyobbított mellekből. Ezt felgyülemlett folyadék és buborék okozhatja. Akkor is hallhatóak, ha az implantátum nem rögzült még teljesen. Valószínűleg néhány héten belül elmúlik.

A műtét után részletes zárójelentést kapunk. Implantátum esetén névre szóló kártyát, dokumentumot – ez is a biztonságunkat garantálja. 

10. … majd a következő 4 hét

A mellnagyobbítás utáni első 1 hónapban még számíthat duzzanatra, ödémára.

A műtétet követően akár hetekig is lehet kisebb fájdalom és a két mell közötti aszimmetria (nagyságbeli, helyzetbeli és alakbeli eltérés). Ezekben a hetekben tehát az implantátumok magasságának eltérő állása, kisebb-nagyobb duzzanat, mérsékelt fájdalom, eltérő alakváltozás is teljesen normális.

Ne vegyünk be semmilyen recept nélkül kapható gyógyszert vagy készítményt! Csak akkor, ha egyeztettünk az orvossal!

A műtétet követő 3-6. hét során már varratok nélkül élhetjük mindennapjainkat, de 6 héten át folyamatosan kell viselnünk a speciális, szoros melltartót.

Három hét elteltével már a könnyű testmozgás elkezdhető, de csak a 6. hét vége felé térhet vissza fokozatosan a megszokott életvitel. Két hónapig kerülni kell a szoláriumozást, a napozást és a szauna használatát.

A mellnagyobbítást követően a 3-4., a 6. és a 12. héten kontrollvizsgálaton kell részt venni. Majd fél- és egyéves kontrollra is jönni kell. A külső hegek gyógyulási ideje kb. 6-8 hónap. A szöveteken belül, az implantátum körül elhelyezkedő belső hegek is ennyi idő alatt gyógyulnak be teljesen.

A heggyógyulás elősegítése érdekében speciális hegkezelő krémek használata javasolt, továbbá szilikontapasz alkalmazása is.

11. A melltartó viselésének fontossága

A melltartó viselése folyamatosan javasolt, hiszen a megnövekedett melltömeg tartását segíti, nem ereszkedik majd meg a mell.

A műtéti altatásból a speciális kompressziós melltartóban ébred majd fel, melyet 6 hétig folyamatosan viselnie kell. A 6. hét után ez sportmelltartóra cserélhető.

Azok, akiknek a bőre feszes a mellnagyobbító műtétet követően, gyakran elhagyhatják a melltartó folyamatos viselését a műtétet követő fél év után. De akinek a mellnagyobbítás előtt laza volt a bőre, megereszkedett mellei voltak – illetve, aki mellfelvarrással kombinált mellnagyobbításon esett át –, annak mindenképp javasolt a normál vagy sportmelltartó viselése.

A speciális kompressziós melltartó légáteresztő kompressziós hálóból készül, és hőnyomó eljárással van kialakítva a mellrész, melyen így nincs varrat. A mell a mozgás során stabil marad.  A melltartó elől kétsoros francia kapoccsal záródik, mely megkönnyíti a fel- és levételt. Az állítható széles vállpánt a nehezebb mellet is képes megtartani.

12. Hat hét után

A 7-12. hét során nagyjából befejeződik az implantátum elhelyezkedése. A mellnagyobbítás után kb. a 12-14. hét végére alakul ki a végleges mellforma.

Az idáig eltelt 12 hét alatti természetes gyógyulási folyamat során gyakran előfordul, hogy átmenetileg méret- és alakbeli különbségek, kisebb alaki torzulások, húzódó és letapadó hegek jelentkeznek, de nagyjából a 12. hét végére (van, akinél csak a 4-6. hónapra) ezek nyomtalanul elmúlnak, és a mellek kezdik felvenni végleges formájukat.

A 12. hét után már csak nappalra kell a szoros melltartót viselni, és a sportmozgások is végezhetőek már, ha nem okoznak fájdalmat, kellemetlen érzést. Ha valaki versenysportot űz, arról külön kell orvosával értekeznie!

Ne végezzen fárasztó tevékenységet, és ne sportoljon 5-6 hétig a beavatkozást követően! Figyeljen oda, hogy gyermekeit se emelgesse legalább 5 hétig.

A mellnagyobbító műtét után 1 évvel kontrollvizsgálaton kell részt venni, melynek során a plasztikai sebész ellenőrzi a mellek alakját, és tapintással a mellek állagát. A mellforma ekkor már teljesen végleges. Ha a gyógyulás tökéletes, akkor a mellek tapintásra egyformán puhák, nincs nyoma tokképződésnek, a bőr lazább, természetesebb, mint a műtét utáni átmeneti duzzadt időszakban volt.

A hegek ekkorra már nagyjából végleges formát és színt vesznek fel – bár vannak, akiknél 1 éven is túlnyúlik a teljes hegformálódás. Ha valakinek jó sebgyógyulási hajlama van, akkor a mellnagyobbítás után fél-egy évvel a hegek csak vékony, közelről is alig látszó, a bőr pigmentáltságával megegyező csíkok.

Sajnos részlegesen kiszélesedett, vagy nagyon ritkán kórosan túlburjánzott (keloidos) hegek is előfordulhatnak. Ilyenkor már korai stádiumban meg kell kezdeni ezek megfelelő kezelését.

Kapcsolódó cikk: