Mellkisebbítés

Mellkisebbítés

Mellkisebbítés

Pár szóban a mellkisebbítésről

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka
Zuhanyzás: pár nap múlva, a sebet varratszedés után érheti víz
Varratszedés: varratszedés ált. 14 nap múlva, vagy felszívódó varratok
Protekciós melltartó: több hétig
Végleges eredmény: kb. 6 hónap elteltével
Autóvezetés két hétig nem engedélyezett.

Altatás esetén a műtéthez szükséges vizsgálatok:

Laborvizsgálatok
EKG
Emlő ultrahang
Mellkas röntgen

Ezeket igény szerint megszervezzük Önnek.

Mellkisebbítés

Amikor a mellek túl nagyok ahhoz, hogy illeszkedjenek a test arányaihoz, mellkisebbítésre van szükség. Sok hölgyet zavar, hogy melle túlságosan nagy; számukra a mellkisebbítő plasztikai műtét jelenthet megoldást.

A helyzet nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem gyakran egészségügyi problémákat is okozhat – például izomhúzódásokat, gerincbántalmakat, vagy akár krónikus fejfájást. Zavaró lehet sportolás közben, továbbá korlátozhatja a munkavégzést és a mindennapi feladatok ellátását. A mellkisebbítés természetesen e problémák megoldását is szolgálja ilyen esetekben.

A nagy mellek hízás miatt, terhességet követően, vagy akár csak a természetes öregedési folyamat előrehaladtával is veszítenek feszességükből és megereszkednek. Ezekben az esetekben is jó eredményeket érhetünk el a modern plasztikai sebészet módszereivel.

Mi történik a mellkisebbítés során?

A beavatkozás során a mellek volumenét, méretét csökkentjük, a bőrt pedig természetesen az új mérethez igazítjuk.

Nagyméretű, lógó mellek korrekciójánál nem elegendő önmagában a felvarrás, mert a többletsúly miatt néhány hónap múlva ismét megereszkednének.

Ennek elkerülésére el kell távolítani a mellállomány egy részét, hogy annak súlya ne haladja meg azt a mértéket, amelyet a műtéti hegek, illetve a bőr meg tud tartani. A kívánt méretűre csökkentett mellek felvarrásával tartós, szép eredmény érhető el.

Különböző műtéti eljárások léteznek a mellek kisebbítésére. Az, hogy pontosan melyiket választjuk egy adott páciens esetében, az a beteg és a sebész közti beszélgetés során dől el.

Mindegyik módszerben közös azonban, hogy az első metszést a mellbimbó körül ejtjük. Az előírások szerint ezt követi egy függőleges vágás a mellbimbótól a mell alatti redőhöz, illetve bizonyos esetekben egy további, vízszintes vágás ebben a redőben.

A műtét előtt elvégzett mérések szerint, a bőrön történt jelölések alapján határozzuk meg az optimális metszésvezetést.

Csak azt követően lehetséges a felesleges szövetek eltávolítása, majd a mellbimbó helyreigazítása, s a kisebb mellek megformálása, hogy az új mérethez és formához hozzáigazítottuk a mell körvonalait, illetve a bőrt.

A bőrben és a bőr alatti szövetben vezetett, kívülről nem látható, finom tovafutó varratokkal zárjuk a metszéseket, amelyeket később teljesen eltávolítunk. A sebszéleket és a melleket speciális steril tapaszokkal rögzítjük a műtét végén, hogy súlyuknál fogva ne feszítsék, húzzák a varratokat, ezáltal már a kezdeti időszakban optimális hegesedés érhető el.

A beavatkozás után többnyire megmarad a mellbimbók érzékenysége.

Mivel a műtét kapcsán a tejutaknak és a mell mirigyállományának egy részét el kell távolítani, csökkenhet, de nem szűnik meg az emlő szoptatásra való alkalmassága. Célszerű  viszont a műtétet a szülés utáni, későbbi időpontban elvégeztetni, amennyiben családot tervez, illetve gyermeket vállalna.

Hogyan zajlik az utókezelés?

A mellkisebbítést követően az általános szabály szerint a páciensek egy éjszakát töltenek klinikánkon, majd másnap hazamehetnek. Meghatározott időpontokban vissza kell járni sebkezelésre, a kisebb kötéseket a lehető leghamarabb eltávolítjuk.

A beteg tapasztalt személyzetünk szakértő gondoskodására számíthat, amennyiben mégis szükségessé válna a hosszabb bent tartózkodás.

A műtét után a kötést nem érheti víz, a sebet pedig csak varratszedést követően. Ha csöveket helyeztünk a sebekbe, a tisztálkodással mindenképpen meg kell várni azok eltávolítását.

A varratszedés többnyire 2-3 hét elteltével történik az alkalmazott varratoktól függően. Felszívódó varratok alkalmazása esetén varratszedésre sincs szükség.

A beavatkozást követően erős tartást biztosító speciális melltartó viselése javasolt több hétig. Ilyet minden páciensünk ajándékba kap a műtét utáni első időszakra. A későbbi időszakban már megfelelő más melltartók (pl. sportmelltartó) viselése is.

Az első hetekben kerülni kell a hirtelen mozdulatokat (nyújtásokat, feszítéseket) és csak óvatosan szabad a felkart mozgatni. Háton fekve célszerű aludni, elősegítve ezzel a belső sebgyógyulás folyamatát.

A műtét utáni 2 hónapban rendkívüli óvatossággal kell ügyelni a mellekre, mindenféle megerőltetés kerülendő; csak a páciens mindenkori állapotának megfelelően végezhető bárminemű sporttevékenység vagy házimunka (pl. vasalás, ablaktisztítás) is.

A teljes gyógyulás kb. 6 hónapot vesz igénybe. Megfelelő ápolás mellett a sebek helyén ekkorra már csak vékony, finom hegvonalak látszanak. Ahhoz, hogy elkerüljük a pigmentálódásukat, ez idő alatt ügyelni kell arra is, hogy a hegeket ne érje intenzív napsugárzás.

A beavatkozás után egy évvel célszerű egy mammográfiás vizsgálatra sort keríteni annak érdekében, hogy megfelelően lehessen értékelni majd a jövőbeli szűrővizsgálatok eredményét. Ugyanezért javasoljuk, hogy a műtét előtt is történjen ilyen vizsgálat.

A dohányzás és a gyakori testsúlyváltozás szintén kerülendő. Tartós melltartóviselés ajánlott, hogy minél később következzen be a bőr ismételt kinyúlása és ezáltal egy újabb műtét szükségessége. Sportoláshoz minden esetben melltartót kell viselni!

Milyen eredményre számíthatunk a mellkisebbítésnél?

A beavatkozással minden esetben a lehető legszimmetrikusabb végeredmény elérésére törekszünk, mely kívánságra egy újabb kis beavatkozással tovább optimalizálható.

A műtétet követően a legtöbb hölgy teljesen új életérzésről számol be, hiszen megszűnik a tényező, amely korábban olyannyira zavarta és gátolta, külsejének pozitív irányú változása pedig mások számára is észrevehető. Sokszor már a testtartás megváltozásán is jól látható a siker. A beavatkozást megelőzően előreejtett vállakkal járó-kelő páciens a műtét utáni kontrollra már kiegyenesedve, büszkén érkezik.

Bejelentkezés konzultációra >>>

Igen, további információt szeretnék!