A sajátzsír-feltöltés mellrekonstrukcióhoz is kiváló

csütörtök, 2016, március 17 - 14:57

A lipofilling szép eredményt ad, ráadásul nem növeli a daganat újbóli kialakulásának kockázatát sem.

mellrekonstrukció

A sajátzsír-visszatöltés (vagy zsírátültetés) egyre elterjedtebb technika a plasztikai sebészetben, amelynek során előbb zsírleszívással zsírszöveteket távolítanak el az arra alkalmas testtájról, például a hasról, a combokról vagy a fenékről, majd speciális feldolgozási eljárást követően térfogatnövelés céljából apró cseppek formájában a fogadó terület élő szövetei közé injekciózzák.

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás ma már megszokottnak számít – akár önmagában; akár implantátummal együtt, a beágyazódás elősegítésére.

A Plastic and Reconstructive Surgery című szaklap 2016 februári számából pedig már az is kiderül, hogy a módszer mellrákos betegek emlőhelyreállításához is veszélytelenül alkalmazható, hiszen nem növeli a daganat kiújulásának veszélyét.

Ennek megállapításához több mint 1 000 részleges vagy teljes maszektómián, azaz mellszövet-eltávolításon átesett pácienst vettek górcső alá, akiknél genetikai tényezők miatt eleve magas a mellrák kialakulásának kockázata.

Végül világossá vált, hogy a sajátzsír-visszatöltéses rekonstrukciót választóknál mindössze 1,3% volt az emlődaganat visszatérésének veszélye, míg a többieknél 2,4%. Ami pedig a máshol jelentkező rosszindulatú tumorokat illeti, a lipofillinges csoport 2,4%-ánál diagnosztizáltak később ilyet, a többieknél pedig 3,6%-os arányban.

Egy kérdőíves felmérés szerint az amerikai plasztikai sebészek háromötöde már 2013-ban is rendszeresen használta a sajátzsír-visszatöltést mellrekonstrukciós műtéteknél.

Ez a lehetőség nálunk, a Premium Plasztikai Sebészeten is elérhető.

(Fotó: huffpost.com)

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozások: