Fülplasztika

Fülplasztika

Fülplasztika

Az elálló vagy aszimmetrikus fül gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt komoly pszichés problémákat, gátlásokat okozhat.

Annak ellenére, hogy a fülek az arc két oldalán helyezkednek el, jelentős hatással vannak annak  megjelenésére, melynek többi részével együtt harmóniát alkotva simulnak bele az összképbe. Egy evolúciós adottságnak köszönhetően agyunk tudatalattija kis asszimetriát is képes észrevenni a másik egyén fülein.

A fülkagyló alaki elváltozásai a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak.

A fülplasztika gyakran végzett esztétikai beavatkozás, melynek segítségével többféle probléma oldható meg, úgymint a túl nagyra nőtt cimpák kisebbítése, az elálló fül korrigálása és elérhető a megfelelő alakú, ívű fül kialakítása is. A műtét segítségével a fület természetesebbé tehetjük – úgy, hogy az harmonikusan illeszkedjen az archoz és annak minden egyes eleméhez.

Kinek ajánljuk a fülplasztikát?

A fülünk 5-6 éves korunkra általában teljesen kifejlődik, fülplasztikai műtétre többnyire ezen életkor betöltése előtt röviddel vagy azt követően kerülhet sor. Azaz nagycsoportos óvodás kortól elvégezhető a fülplasztikai beavatkozás, még az iskolába menetel előtt. Ezen esztétikai műtétet többnyire gyermekkorban érdemes elvégezni.

Létezik azonban olyan ritka fülfejlődési rendellenesség is, mely korrekciójának megkezdését még korábban ajánljuk. Felső korhatár, illetve életkori megkötés nincsen, azaz fülplasztikát igény szerint akár 70 éves korban is lehet végezni. Baleset, sérülés miatt deformálódott fülkagylót, vagy veleszületetten elálló és/vagy aszimmetrikus fület felnőttkorban is műtünk.

A mihamarabbi fülplasztika mellett szól, hogy ezzel gyermekünket sok kellemetlenségtől, füle miatti csúfolódástól és ezekből fakadó önértékelésbeli, pszichológiai problémától óvhatjuk meg – gyakran boldogabb, sikeresebb jövőt biztosítva ezzel számára. Az is lényeges szempont, hogy a gyermekek fülporca könnyebben alakítható, rugalmasabb, így sokszor a beavatkozás eredménye látványosabb, és rövidebb lehet a fülplasztikát követő regenerációs idő is.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

A fülplasztikai beavatkozás ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel történik, de kérhető altatással is. Attól függően, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség, a műtét általában 1-1,5 órát vesz igénybe.

A teljes fülkorrekció alkalmával a fül porcos vázából egy keveset eltávolítunk, valamint modelláljuk is azt. A részleges fülplasztikánál csak a modellálást végezzük el. A bemetszés nem látható helyen, a fül hátsó felszínén történik, innen preparáljuk fel mindkét oldalon a bőrt és a porcot, innen történik a porc bemetszése (szükség esetén kimetszése), valamint a közelítő öltések behelyezése is.

A hegek teljesen rejtett pozícióban vannak a természetes redőkben, a teljes gyógyulás után csaknem láthatatlanná válnak.

Mire számíthatunk a műtét után?

A műtétet követően többnyire néhány órás benntartózkodás után haza lehet menni. A beavatkozás után mindig van egy kevés ödéma és szivárgó vérzés, ami rövid időn belül teljesen felszívódik, illetve spontán távozik.

Ennek csökkentésére, valamint a minél pontosabb lágyrész illeszkedés céljából a fejre egy kompressziós kötést helyezünk fel. Ezt a kötést kb. 1 hétig kell viselni, majd ezt követően néhány hétig fejpántot kell hordani a fülkagylók megfelelő gyógyulásának biztosítására. Ezen idő alatt fokozottan kell óvni a hidegtől és az ütésektől a füleket.

A varratokat a beavatkozást követő 10-14. napon szedjük ki. A teljes hegesedés kialakulásáig, amely megtartja a fület az új formájában, 6 hét szükséges.

A beavatkozás után pár napig célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni. A plasztikai műtét utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely vérbőséget okozhat a fül és az arc területén. Ilyen például a fizikai megerőltetés, a sport, bármilyen erős meleg hatás, az alkohol és az erősen fűszerezett, forró ételek fogyasztása.

A plasztikai műtét után 6 hétig tartózkodni kell minden megerőltető fizikai tevékenységtől és sporttól! Ezen időszak alatt szintén kerülni kell a szoláriumot és a napozást.

A fülplasztika után 10 nappal lehet halványan sminkelni, amivel az enyhe elszíneződés eltakarható. A hegre azonban nem szabad sminket felhelyezni! A minél előnyösebb hegesedés kialalulása érdekében a hegre szilikon tartalmú gélt és speciális kenőcsöket alkalmazunk.

A fülplasztikai beavatkozás lehetséges szövődményei

Ritkán fordul elő: asszimetria, gyulladás, utóvérzés, keloidos hegképződés, részleges bőrelhalás, részleges porcelhalás, a bőr érzékenységének megváltozása.

Igen, további információt szeretnék!