Kívülről úgy tűnik ugyan, hogy a sport szerelmeseinek szinte minden mozdulata könnyed, ám a fokozott terhelés több szempontból is problémát jelenthet. Sajnos a talpi zsírpárnák sorvadása is a gyakori gondok közé tartozik – és minden lépésnél fájdalommal jár. Főleg a futókra és a kerékpározókra jelent veszélyt, ám bárkinél előfordulhat, akinél ez a rész állandó nyomás alatt van.

A talp zsírpárnái mindenkinél igen fontos feladatot látnak el, hiszen álló helyzetben és járás közben viszonylag kis területre nehezedik a teljes testsúlyunk. Emiatt szó szerinti „kipárnázás” szükséges a csontok, az ínak, a szalagok, a vérerek és az idegek védelmére. A természet erről úgy gondoskodott, hogy az emberi talpon rugalmas elasztinfallal körülvett zsírszövet-párnácskák alakultak ki.

Az idő múlása és az intenzív terhelés azonban a zsírréteg megfogyatkozását idézi elő, melynek okán a párnák térfogata csökken, erőhatás-csillapító funkciójuk pedig gyengül. Fontos tudni, hogy a megerőltető mozgás mellett a túlsúly és az elhízás is növeli a talppárnákra nehezedő nyomást, így rendkívül sokan tartoznak a magas kockázatú csoportba.

Egy orvos házaspár, Dr. Beth és Jeffrey Gusenoff azonban úgy tűnik, hogy megoldást talált a zsírpárnák sorvadása miatt jelentkező krónikus talpfájásra: a lábszakorvos feleség és a plasztikai sebész férj sajátzsír-befecskendezésesmódszerrel pótolta a hiányzó zsírmennyiséget több páciens talpában – méghozzá tartósan és eredményesen.

Az eljárás során az alhas területéről zsírleszívással nyernek testazonos donor sejteket, majd speciális feldolgozási eljárást követően vékony kanülökkel töltik be a talpon oda, ahová szükséges.

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó beavatkozások: