Bőrelváltozások

Bőrelváltozások (szemölcs, zsírdaganat, seprűvéna)

Bőrelváltozások

A bőrelváltozások lehetnek jó- és rosszindulatúak egyaránt.

A jóindulatú elváltozások eltávolítása legnagyobb többségben esztétikai-kozmetikai okból, vagy praktikus megfontolásból (például ha zavar az öltözködésben) történik. Előfordulhat, hogy a bőrelváltozás sérülésnek kitett helyen van, ezért ajánlott az eltávolítása. Az ilyen elváltozások leggyakoribb fajtái a verrucák, azaz szemölcsök, illetve a fibrómák, azaz népies elnevezéssel bőrfüggölyök, amelyeket ambuláns keretek között, helyi érzéstelenítésben távolítunk el.

Sajnos a bőr rosszindulatú elváltozásai sem ritkák. Ezek közül az ún. alapsejtes bőrrák (basalioma) kicsiny, lassan növekedő, rózsaszínes-pirosas, nem gyógyuló horzsolásszerű képződmény. Ép széllel történő kimetszése biztonsággal vezethet teljes gyógyuláshoz. Minél kisebb az elváltozás, sebészileg annál szebb kozmetikai eredménnyel távolítható el – leggyakrabban helyi érzéstelenítésben.

A pigmentált (festéksejtes) anyajegyből esetenként rosszindulatú melanóma alakulhat ki. Melanóma gyanújának esetén vagy felismerésekor azonnali eltávolítás válik szükségessé, mely minél szélesebb, ép udvarral történő kimetszéssel történik.

Az ártalmatlan biológiai viselkedésű zsírdaganatok az úgynevezett lipómák, amelyek a bőr alatti kötőszövet leggyakrabban előforduló daganatai közé tartoznak. Néha viszont rosszidulatúak is lehetnek. Erre a korábbinál tömöttebb tapintás, illetve a felgyorsult növekedés utalhat. Ilyen esetekben az elváltozás mielőbbi gyökeres eltávolítására van szükség.

Gyakran a bőr elváltozásainak tekintjük a felületes ér eredetű elváltozásokat is, holott ezek valójában a bőr alatti kötöszövet és képleteinek elváltozásai.

Sajnos nem csak a negyvenen túliakat, de sokszor a huszonéveseket is érinti a seprűvénák megjelenésének problémája. Mi több, újszülöttek bőrén is előfordulnak bizonyos érelváltozások, például tűzfolt vagy haemangioma. A genetikai hajlam mellett a fogamzásgátló tabletták szedése, az elhízás, valamint a mozgáshiányos, egészségtelen életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy kialakuljanak a kezdetben ártalmatlannak tűnő seprűvénák.

Ezek eltávolítására, valamint a nagyobb kiterjedésű, de vékony retikuláris vénahálózat megszüntetésére alkalmas a lézerkezelés, továbbá az úgynevezett szkleroterápia (injekciós visszér kezelés). A sebészi eltávolítást vagy a belső lézerszondás terápiát a kisebb, illetve közepes súlyosságú visszerek kezelésére javasoljuk.

Igen, további információt szeretnék!