Arcplasztika

Arcplasztika

Arcplasztika

Pár szóban az arcplasztikáról

Anaesthesia: Altatás vagy helyi érzéstelenítés
Beavatkozás időtartama: 1,5-2 óra
Módszer: különböző egyénre szabott technikák
A varratok eltávolítása: 8-12 nap múlva

Arcunk bensőnk tükre

Az elégedettség, a boldogság és az öröm éppúgy meglátszik rajta, mint a szenvedés és a bánat. Az évek előrehaladtával mély nyomokat hagy arcunkon életünk minden jó és rossz élménye: a környezeti hatások, a stressz, a sikereink vagy épp a kudarcaink.

Arcunk gyakran mutat minket tényleges korunknál idősebbnek, illetve elégedetlennek, fáradtnak és morózusnak. Kifejezett ráncosodással járhat az arc és nyak bőrének öregedése, rugalmasságának elvesztése – ez esztétikai aggályokat és akár pszichés panaszokat okozva az idő múlására figyelmeztet.

Mélyülnek az ajak körüli redők, az orr és a homlok ráncai. A bőr egyre jobban megereszkedik az áll körüli és alatti területeken. Mindemellett a napsugárzás, az idő és a hétköznapi stressz is hatással van arcbőrünkre.

Ez a folyamat a bőr természetes öregedési folyamata, melyhez az arcbőr alatti mélyebb rétegek (mimikai izomzat, zsírpárnák) gravitáció hatására bekövetkező megereszkedése is hozzájárul. Ezekre a problémákra már nem hoznak kielégítő megoldást a különböző fényterápiás, kozmetikai, ráncfeltöltési (botox, hialuronsav) vagy lézeres kezelések.

Az arcplasztika zsíreltávolítással, bőr- és izomfeszesítéssel, valamint a felesleges bőr kimetszésével tudja kezelni ezeket a problémákat, frissebb, fiatalosabb és kellemesebb kinézetet kölcsönözve a páciensnek. Ha a nyak vagy az arc bőre látványosan megereszkedett, egyetlen ésszerű és hosszú távú eredményt biztosító eljárás létezik: az arcplasztika, illetve a ráncfelvarrás.

Az arc vizsgálata

Hogyan zajlik a műtét, milyen cél érhető el vele?

Az arcplasztika során az arc megereszkedett rétegeit egyenként tudjuk visszailleszteni a helyükre a hajas fejbőrben és a fül előtt képzett redőben ejtett metszésből. Az egyénre szabott mélységű és kiterjesztésű beavatkozások viszonylag kevés kockázattal és szép eredménnyel járnak. Célunk, hogy megmaradjon a páciens eredeti, természetes arckifejezése, és a végeredmény minden mesterséges maszkszerűségtől mentes, fiatalosabb, frissebb, kipihentebb arc legyen.

Kinek ajánlható az arcplasztikai beavatkozás?

Mindazok számára ajánlható az arcplasztika, akik fiatalosabb, feszesebb arcbőrt és látványos javulást szeretnének. A beavatkozásnál nincs felső korhatár, de a jó általános egészségi állapot alapfeltételnek számít.

Sokak számára jelent komoly problémát, hogy lógó szemhéjuk vagy szájkörnyékük és orcájuk megereszkedésének következtében fáradtnak vagy épp mérgesnek tűnnek. Meglepő, de ez a jelenség leggyakrabban épp az életerős, szeretetre méltó, boldog embereknél fordul elő. Az úgynevezett pulykanyak és a duzzadt könnyzacskók szintén megbontják az eredetileg harmonikus arc egyensúlyát. 

Egyes betegségek (pl. cukorbetegség vagy magas vérnyomás) kockáztatják a műtét sikerét, és könnyebben alakulhatnak ki szövődmények. A dohányzás szintén veszélyt jelent, ezért csak akkor kerülhet sor a műtétre, ha a megelőző hetekben, hónapokban a páciens tartózkodik a cigarettázástól.

Tudnivalók az arcplasztikáról

Az arcplasztikának két formája létezik: az egyik az arc jellegzetes karakterét megváltoztató, átalakító beavatkozás, a másik pedig az öregedő arc fiatalító műtéte.

Teljes arcplasztikának nevezzük, amikor a műtét a teljes arc és nyak területére kiterjed, de ránctalanító beavatkozás végezhető az arc felső részén (halántékplasztika), nyakon (nyakplasztika), vagy önálló műtétként a homlok területén is.

Mindegyik eljárás végezhető altatásban vagy helyi érzéstelenítésben. Utóbbi esetben számolni kell több-kevesebb kellemetlenséggel, hiszen az egész műtéti területet be kell injekciózni.

A műtét hosszú, gondos előkészületeket igényel. A szükséges korrrekciók mértékétől és az alkalmazott technikától függően egy arcplasztika 2 órától több mint 4 óráig is eltarthat.

A metszés többségében nem feltűnő helyen, a halántéktájon a hajas fejbőr területén, a fül előtt, onnan visszakanyarodva a fül mögött és a tarkótájon ismét a hajas fejbőrön halad. E metszésből felpreparáljuk a bőrt elöl a járomívektől szinte az ajak-orr redőkig, valamint az állszegletekig, illetve a fül alatt és mögött kb. 5 cm-ig.

Ekkor a preparálás alapján előtűnik az a kötőszövetes réteg, melyet megfeszítünk, vagy a műtéti eljárástól függően a felesleget is eltávolítjuk. A bőr enyhe feszítése során mutatkozik meg az a mennyiség, melyet ki kell metszeni és a sebszéleket egyesíteni. Az áll alatti területen gyakran jelentkezik zsírfelesleg is, ilyen esetekben zsírleszívást is alkalmazunk ezen a területen.

Hasonló a feladat a homlokplasztikánál: a metszést a hajkorona szélétől feljebb, vagy a hajkorona szélénél vezetjük a hajas fejbőrön, majd a bőrfelesleg kimetszésével érjük el a kívánt végeredményt. A sebeket plasztikai varrattal zárjuk, és szoros kötést helyezünk fel.

A hegek az arc természetes vonalaiba esnek, itt vehetők észre a legkevésbé. Csupán a fül előtti metszés van szem előtt, azonban ez is a fülporc belső részén helyezkedik el, így nem zavaró hatású, cérnavékony fehér vonalas hegként szokott gyógyulni, mely nem feltűnő.

A beavatkozás után

Az egyéntől függően egy, illetve néhány hét között változhat az arcplasztikát követő teljes gyógyulás. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az arc a legjobb vérkeringésű testfelület, seb gyorsan és jól gyógyul.

A beavatkozás után rövid ideig egy speciális, rugalmas kötést vagy maszkot kell viselnie. A 7-8. naptól a kötés már nem szükséges, és hajat is lehet mosni. Az utolsó varratok eltávolítása azonban csak a 10-14. napon történik, ekkor már használhat kozmetikumokat is.

Tekintve, hogy az arcplasztikai műtét nagy felületet érint, ezért elszíneződés, duzzanat keletkezhet, amire Önnek fel kell készülnie. A szem esetleges duzzanata miatt borogatás és szemcsepp használata szükséges.

Általában 10 nap múlva áll vissza a munkaképesség. 2 hét múlva végezhető óvatos terhelés, de sporttevékenység csak 3 hét után kezdhető el. Tilos továbbá a szolárium, a napozás, az erősen fűszerezett, forró ételek és az alkohol fogyasztása. Sminkelés, hajfestés a harmadik hét után, szolárium, napozás 6-8 hét után lehetséges.

Az arcplasztika során a közhiedelemmel ellentétben az arcmimika ugyanolyan marad, mint előtte volt, és nem igényel életmódbeli váltást sem. Teljes mértékben két hónap után látható a műtét eredménye, amely az arc fiatalos megjelenését kortól és egyéni hajlamtól függően hosszú évekig biztosítja.

A ráncok kezelésében lehetőség van különböző ráncfeltöltő anyagok használatára, valamint botox kezelésre is, ami időlegesen kikapcsolja a mimikai izmok működését. A kombinált műtétek segítségével akár 8-10 évvel fiatalosabb külső is elérhető. Ez az előny megmarad hosszú távon is.

Egyéb arcfiatalító eljárások

Sajnos a kozmetikai ipar gyakran csak rövid ideig ható (krémek, mezoterápia), azonban hosszú távon mérsékelt eredményű módszereket kínál az arcfiatalító eljárások területén.

A páciensek számára így egyik csalódástól a másikig vezet az út. A rádiófrekvenciás vagy a feltöltőanyagokkal végzett beavatkozások (botox, hialuronsav), valamint a lézeres kezelések néhány évig tartó fiatalító hatást eredményeznek, azonban a kezeléseket ismételni kell – ráadásul előrehaladottabb esetekben nem érhető el a kívánt eredmény.

A feltöltőanyagok az egyre modernebb technológiák ellenére is idővel felszívódnak. Gyakran csak arcplasztikával kombinálva ad tökéletes eredményt a saját zsírral történő arcfiatalítás is.

Mivel nagy felületeknél jelentős mellékhatásokkal kell számolnunk, legtöbbször a teljes arcra kiterjedő lézerkezelés sem megfelelő módszer. A vágyott végeredmény és a valóság között ilyen esetekben is nagy az eltérés.

Klinikánkon a műtétek mellett kiegészítésképpen alkalmazzuk a lézeres kezelést. Bevált alkalmazási mód a lézeres kezelés és a ráncfelvarrás kombinációja abban az esetben, ha csak a szájkörnyéket kívánjuk megcélozni. A szájkörnyéki (periorális) mélyebb ráncok ugyanis lézerrel eredményesen kezelhetők. Ez az úgynevezett periorális lézerkezelés az egészségre nem káros, kíméletes eljárás.

Ha nagy felületet kívánunk kezelni, a kisebb bőrt kimetsző, például az ún. minilift eljárás sem járható út. Ez esetben pusztán bőrfeszesítés jöhet szóba, ami egy ráncfelvarrásnál sokkal rövidebb ideig tartó és sokszor természetellenes végeredményhez vezethet.

Igen, további információt szeretnék!