Anyajegyek

Anyajegyek eltávolítása

Anyajegyek

Napjainkban igen elterjedt beavatkozás az anyajegyek eltávolítása, mivel a festékes anyajegyek egyre gyakrabban alakulnak át rosszindulatúvá a környezeti ártalmak és a fokozott UV-sugárzás hatására

Az anyajegyek eltávolításának legjobb módja a sebészeti úton, szikével történő, hagyományos kimetszés. A beavatkozást – amely körülbelül 20 percet vesz igénybe – rendelőnk kisműtőjében, helyi érzéstelenítéssel végezzük.

Az anyajeggyel együtt néhány milliméternyi ép szövetet is eltávolítunk az eljárás során, majd szövetragasztóval összeragasztjuk, vagy szövetkímélő plasztikai sebészeti öltésekkel összevarrjuk a sebet. A kimetszett szövetdarabból minden részletre kiterjedő szövettani vizsgálatot végeztetünk, amelynek eredményéről a pácienst varratszedéskor tájékoztatjuk.

Az anyajegyszűrés fontossága

A festékes anyajegyekre azért szükséges odafigyelni, mert bizonyos rendellenes formáikból rosszindulatú, melanoma típusú bőrrák alakulhat ki, ami az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. A melanoma eredményesen kezelhető, amennyiben korán felismerik, előrehaladott állapotban azonban már nagyon nehéz megfékezni.

Hogyan történik és milyen módszerrel ideális az anyajegylevétel?

Az anyajegyszűrést, anyajegyvizsgálatot követően a funkcionálisan vagy esztétikailag zavaró, esetleg gyanús festékes anyajegyeket plasztikai sebészeti módszerrel, kimetszéssel kell eltávolítani. Ez eredményezi a legszebb heget.

A beavatkozás többnyire rövid idő alatt, helyi érzéstelenítésben végezhető, az eljárás során keletkezett sebszéleket plasztikai varratokkal egyesítjük. Kiemelten fontos a varróanyag rétegessége és minősége, valamint a sebszélek pontos összefektetése – ezután pedig az utókezelés.

Az egyéb úton, mint például elektromos kauterezéssel, leégetéssel vagy „kikaparással” történő anyajegy-eltávolítás nem javasolt, mivel ez esetekben jóval nagyobb szövetkárosodás történik, és általában korrekt szövettani vizsgálatra sincs lehetőség.

A lézeres anyajegylevétel nem indokolt, ráadásul a legtöbb esetben feltűnőbb heggel gyógyul, mint a kimetszés.

Az eltávolított szövetdarabot minden esetben szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Az eltávolított bőrelváltozások, anyajegyek többnyire jóindulatúak, rosszindulatúság esetén azonban fontos az utánkövetés és az utókezelés.

Lehetséges a nyom nélküli anyajegy-eltávolítás?

Ez egyelőre utópia, de szabad szemmel alig látható hegek alakulhatnak ki bizonyos testtájakon. A helyes technikával eltávolított bőrelváltozás helye szép hegekkel gyógyul.

Egyértelmű, hogy aki tanulmányai és gyakorlata során sok időt töltött a szövetkímélő műtéti technikák elsajátításával, valamint azokat pontosan használja, az a legszebb hegekkel képes kimetszeni az anyajegyeket.

A problémát az jelenti, hogy a páciensek gyakran nem a plasztikai sebész kollégákat keresik fel ilyen aprónak gondolt gondjaikkal. Sokszor jelentkeznek nálunk olyan páciensek, akik nincsenek megelégedve az anyajegylevétel után maradó hegeikkel, és ez esetekben többnyire nem plasztikai sebész végezte a korábbi beavatkozást.

Ezért mindenkit arra bátorítunk, hogy ne csak az esztétikai és helyreállító sebészetre tartozó problémák orvoslásáért forduljon plasztikai sebészhez, hanem őt keresse fel anyajegyeivel is.

Mikor gyanakodjunk rosszindulatúságra?

Az anyajegyek bizonyos típusaiból előfordulhat, hogy rosszindulatú daganat, például melanoma alakul ki. Erre hívhatja fel a figyelmet az anyajegy megváltozása (például színben vagy méretben), határainak egyenetlensége vagy szubjektív panaszok (fájdalom, viszketés) jelentkezése.

 

Igen, további információt szeretnék!