Ajakplasztika, ajakformálás, ajakfeltöltés

Ajakplasztika, ajakformálás, ajakfeltöltés

Ajakplasztika, ajakformálás, ajakfeltöltés

Az ajakfeltöltéssel a szép alakú, kis ajkakat teltebbé tehetjük, illetve a száj asszimetriáját korrigálhatjuk.

Ajakfeltöltéssel a szép alakú, kis ajkakat teltebbé tehetjük, illetve a száj aszimmetriáját korrigálhatjuk.

Általában két ok miatt merül fel igény a pácienseknél ajakfeltöltésre:

  • Eleve vékonyabb ajkakkal születtek.
  • Az arc kötőszöveti állományának öregedése miatt elvékonyodott az ajkuk, körülötte ráncok jelentek meg.

Szerencsére ritkán, de előfordul az is, hogy valakinek fejlődési rendellenesség vagy baleset következtében asszimetrikusak vagy túlzottan vékonyak az ajkai.

Mit használunk a feltöltéshez?

AjakA keskeny vagy vékony ajkak megvastagításához több módszer áll rendelkezésünkre a plasztikai sebészetben.

A legegyszerűbb és szép eredményt biztosító eljárás a természetazonos, általában felszívódó töltőanyaggal (azaz fillerrel) való feltöltés. Az ajaknagyobbítás az arcot fiatalítja, a húsosabb ajak üdébb, érzékibb látványt biztosít. Teltsége miatt élénkebb színhatás tapasztalható.

A töltőanyagok nagy részben felszívódóak, aminek megvan az előnye és a hátránya is. Hosszú távon ismételni kell a beadásukat, így azonban maradandó eredmény nélkül ki lehet próbálni a hatásukat. Létezik nem felszívódó töltőanyag is, mint pl. a folyékony szilikon, de ennek ellenjavallt a beadása.

Klinikánkon különböző töltőanyagok (fillerek) állnak rendelkezésünkre. Az alábbi prémium minőségű töltőanyagokat használjuk: Juvederm Volbella és Vollift, Teosyal, Esthelis, Restylane.

A tartós ajakimplantátum lehetősége is felmerülhet, ami ma már kifogástalan megoldást jelent azoknak, akik nem szeretnének rendszeresen feltöltésre járni.

Az amerikai gyártmányú Permalip egy száj- vagy ajaknagyobbító implantátum, amely rugalmas, szilárd, jól hajlítható tömb szilikon, tehát nem folyékony halmazállapotú anyag. Nem szívódik fel, nem tűnik el, és használata is egyszerű. Tartós hatású, ha azonban a páciens megunta, később is könnyen eltávolítható. 2009 októberében érkezett Magyarországra, beültetésére azóta van lehetőség.

A beavatkozásról

AjaktöltésKörülbelül fél óráig tart maga a kezelés. Helyi érzéstelenítésben, ambuláns módon végezhető.

A feltöltés előtt érzéstelenítő krém és injekció használatával helyi érzéstelenítést alkalmazunk. Fecskendővel és vékony tűvel juttatjuk az ajakba a töltőanyagot. A kezelés nem fájdalmas, kissé kellemetlen lehet.

Mire számíthatunk a kezelés után? 

Néhány napig nyugalomba kell helyezni a kezelt területet: kozmetikai kezelés, masszírozás, egyéb kenőcsök használata tilos.

Kerülendő a túlzott mimika, a sok beszéd, a nevetés, a csókolózás, az erős rágás és a cigarettázás.

Nem javasolt a kezelt területet napoztatni, nagy hőingadozásnak vagy szoláriumnak kitenni, ezek a bőrpír és a duzzanat megszűnéséig ártalmasak.

A feltöltést követően előfordulhat, hogy az ajak egy hétig is duzzadtabb, mert bevérzés keletkezhet a feltöltéshez használt tű beszúrása miatt.

Ritkán előfordul, hogy a kellő hatás eléréséhez az első feltöltést követően egy második kezelésre is szükség van.

Összegzés

Az egyre korszerűbb töltőanyagokkal való nagyobbítás az ajakvastagítás leggyakoribb módja. Ezen anyagok nagy része tehát felszívódik. Előnyük, hogy az anyag tökéletesen szövetbarát – a kötőszövet alkotóelemeit tartalmazza –, jól alakítható és kipróbálható; hátrányuk, hogy hosszú távon ismételni kell adásukat.

A népszerű ajakfeltöltés segítségével tökéletesen megváltoztatható a vékony, esetleg aszimmetrikus ajkak formája és mérete. A töltőanyagok segítségével a keskeny ajakpír is szélesebbé tehető. A töltőanyagok egy gyors, megbízható és egyszerű nem műtéti eljárás formájában adnak teltséget az ajkaknak.

A tartós implantátum beültetése ajakba Amerikából importált eljárás, amely rugalmas, szilárd szilikon, tehát nem folyékony halmazállapotú anyag, melynek egyszerű a használata, előnye, hogy nem szívódik fel. Ezt az eljárást klinikánkon az elsők között alkalmazzuk.

A különböző típusú injekciós készítmények mellett saját zsírral is végezhető ajakfeltöltés. Ezzel az eljárással szintén szép eredmény érhető el. Ilyenkor a test más területéről (pl. hasfal) zsírszívással eltávolított zsírt az ajkakba fecskendezzük. Természetesen a beadott zsírmennyiség egy része ezen eljárás során is felszívódik, de a többi végérvényesen beépül a szövetek közé. Praxisunkban egyre gyakrabban alkalmazott technika a saját zsírral történő ajak- és ráncfeltöltés.

Az utóbbi évtizedben számtalan injekciós készítmény került a piacra ajakfeltöltéshez. Ezek anyaga megtalálható a szervezetben is (pl. hialuronsav), de lassan felszívódnak, így alkalmazásukat fél-egy évente ismételni kell. Klinikánkon kizárólag a legszigorúbb minőségi kontrollon átesett készítményeket, töltőanyagokat használjuk. (Ezek amerikai, svéd, illetve svájci gyártmányúak.)

Igen, további információt szeretnék!